Amenda contravențională
Home Administrare flote Juridic Societăţile de leasing nu pot fi obligate să colecteze TVA pentru bunurile nerecuperate

Societăţile de leasing nu pot fi obligate să colecteze TVA pentru bunurile nerecuperate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză societăţii BCR Leasing, care nu va mai fi nevoită să plătească suma înscrisă în decizia de impunere emisă de autoritatea fiscală. Ca atare, ANAF a pierdut procesul intentat de societatea de leasing financiar.

Avocaţii D&B David şi Baias au obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anularea irevocabilă a unei Decizii de impunere de peste 25 milioane lei, emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru necolectarea TVA aferentă unor bunuri nerecuperate de societatea de leasing de la utilizatorii din contractele de leasing, ulterior rezilierii din culpa acestora din urma.

Concret, ICCJ a respins recursul formulat de ANAF împotriva sentinţei prin care Curtea de Apel Bucureşti constatase anterior nelegalitatea impunerii TVA, aferente nerecuperării unor bunuri date în leasing, din culpa utilizatorilor.

Este epilogul unei dispute fiscale apărute în urma unei transpuneri eronate a Directivei europene de TVA. Atât Comisia Europeană, prin angajarea procedurii de infringement împotriva statului român, şi mai apoi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene prin hotărârea pronunţată la 17 iulie 2014 în cadrul procedurii întrebării preliminare, care a făcut obiectul cauzei C-438/14 BCR Leasing IFN SA împotriva Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au statuat această transpunere eronată.

În decizia Curţii Europene de Justiţie a Uniunii Europene se arată că “imposibilitatea unei societăţi de leasing de a reuşi să recupereze bunurile care fac obiectul unui contract de leasing financiar ulterior rezilierii acestuia, în imprejurari precum cele din cauza principală, nu poate fi considerată o livrare de bunuri cu titlu oneros în sensul articolului 16 din Directiva TVA” .

dan-dascalu-david-baias-floteautoAceastă soluţie a Înaltei Curţi de confirmare a hotărârii pronunţate de catre Curtea de Apel Bucureşti este remarcabilă, reprezentând o dovadă a recunoaşterii de către instanţele române a supremaţiei dreptului european faţă de cel naţional şi sperăm să reprezinte un imbold pentru organele administrative să respecte în viitor acest principiu fundamental al Uniunii Europene”, a explicat Dan Dascalu, avocat Partener D&B David si Baias.

Echipa de avocati care a reprezentat societatea în acest caz a fost formată din Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, şi Ana Maria Iordache, Avocat Senior.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

semnalizarea rutieră
JuridicSiguranţă rutieră

Codul Rutier, completat cu noi reglementări privind semnalizarea pe șosele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea OUG privind circulaţia pe...

euro 7
Juridic

Standardul Euro 7, aprobat. Ce (nu) se schimbă pentru autoturisme și utilitare ușoare

Parlamentul European a dat ”undă verde” noilor norme UE de reducere a...

certificatelor de emisii
Juridic

Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE se aplică și navelor maritime

Într-o încercare de a răspunde la provocările climatice actuale și de a...

amplasarea radarelor
Juridic

Amplasarea radarelor va fi semnalată șoferilor. Proiect de lege adoptat tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind...