Legea pentru promovarea transportului ecologic a intrat în vigoare

Exact după doi ani de la iniţierea proiectului, Legea 37/2018 privind promovarea transportului ecologic, iniţiată de deputatul Marius Bota, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 67 din 23 ianuarie 2018.
electric

Conform actului normativ, autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale, vor achiziţiona mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul electrice, hibrid, hibrid plug-in, hidrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz, în proporţie de minimum 30% din necesarul de achiziţii viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an.

De asemenea, acelaşi tip de mijloace de transport şi respectând aceiaşi proporţie de minim 30%, vor fi achiziţionate şi de către societăţile cu capital privat care furnizează servicii publice de transport local şi metropolitan sau în cadrul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, inclusiv societăţile de taxi, începând cu anul 2020.

Achiziţiile anuale de autovehicule făcute de autorităţile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie să conţină în proporţie de cel puţin 20% autoturisme acţionate prin tehnologii verzi de tipul electrice, hibrid, hibrid plug-in, hidrogen (FCV).

Este important de precizat faptul că prevederile legii se aplică începând cu anul următor celui de intrare în vigoare.

 

 

Adaugati comentariu