“Infrastructura de alimentare verde” se extinde pe autostrăzi

Ministerul Mediului pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru extinderea Programului destinat dezvoltării infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice – “Infrastructură de alimentare verde” pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene.
vehiculelor-electrice-floteauto

Programului a fost lansat la sfârşitul anului 2016, primele proiecte urmând a fi implementate în perioada imediat următoare. Dacă în prima fază, finanţarea a fost destinată investiţiilor urbane, noua strategie a Ministerului Mediului are în vedere finanţarea instalării staţiilor de reîncărcare pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene, pentru a asigura conectarea oraşelor.

“Noua viziune a programului are în vedere şi obiectivele stabilite prin Cadrul naţional de politici pentru dezvoltarea pieţei în ceea ce priveşte combustibilii alternativi în sectorul transporturilor şi pentru instalarea infrastructurii relevante în România. Pentru creşterea succesului programului, instituţia noastră a întreprins demersuri pentru aprobarea unei scheme de ajutor de stat”, arată ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Totodată, aceasta reaminteşte că si programul Rabla Plus a beneficiat de o îmbunătăţire majoră faţă de anii precedenţi, prin mărirea cuantumului ecotichetului acordat pentru achiziţionarea autovehicutelor electrice, de la 20.000 lei la 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro). Acest lucru a dus la creşterea numărului de maşini electrice, de la 39 de unităţi în 2016 la 547 de unităţi în 2017.

„Administraţia Fondului pentru Mediu işi propune continuarea acestor două programe de interes naţional, prin care se reduce substanţial impactul asupra mediului. Independent de voinţa instituţiei noastre, singurele impedimente majore care pot apărea în atingerea acestor deziderate sunt reprezentate de lipsa fondurilor necesare  desfăşurării celor două Programe, Fondul pentru mediu fiind substanţial diminuat prin eliminarea timbrului de mediu”, subliniază Graţiela Gavrilescu.

 

 

Adaugati comentariu