Leasingul operaţional pe înţelesul tuturor (IV). Exemplu practic: Opel Insignia 2.0CDTI Sedan cu transmisie automată

Cătălin Gavra, CEO PERPETUUM LEASE. De ce ar alege o companie leasingul operaţional cu servicii incluse ca soluţie de finanţare şi administrare a flotei de autovehicule pe care o exploatează?

Aceasta este întrebarea la care răspundem zilnic potenţialilor clienţi cu care intrăm în contact. Şi cum lista beneficiilor care stau în spatele acestei decizii este destul de lungă, am folosit oportunitatea oferită de revista AutoExpert Flote şi am demarat o serie de articole care să prezinte avantajele alegerii leasingului operaţional ca instrument combinat de finanţare şi administrare a flotei de autovehicule. Am folosit exemple practice alături de explicaţii tehnice, astfel încât prezentările să poată fi mult mai uşor de înţeles chiar şi de persoanele mai puţin familiarizate cu acest concept.

Am ajuns la cel de-al patrulea articol din această serie şi, dacă în numerele anterioare ale revistei am prezentat două alternative – Ford Ka şi Opel Corsa, pentru asigurarea mobilităţii echipelor de vânzări în mediul urban şi un vehicul comercial uşor – Dacia Dokker Van 1.5dCI, considerăm că a venit momentul prezentării unui autoturism ce poate fi utilizat de managerii companiilor – Opel Insignia 2.0CDTI Sedan cu transmisie automată.

Şi fiindcă discutăm despre leasing operaţional, menţionăm că oferta prezentată are ca parametri contractuali o perioadă de 48 luni cu un rulaj total de 80.000 km şi include următoarele servicii pentru întreaga durată a contractului: taxe de înmatriculare, impozite, asigurări RCA şi CASCO, roviniete, revizii şi toate reparaţiile necesare bunei funcţionări a vehiculului, administrarea anvelopelor (achiziţie set iarnă, montaj/demontaj sezonier, depozitare), asistenţă rutieră, administrare combustibil (emitere card şi gestionare alimentări) şi raportare.

Companiile care aleg această ofertă elaborată de PERPETUUM LEASE, beneficiază de mai multe avantaje, materializate în primul rând prin accesibilitate, prin faptul că pentru demararea contractului de regulă nu se percepe un avans şi pot utiliza autovehiculul de mai sus pentru o rată lunară de doar 450 EUR + TVA, iar contractul nu are costuri sau comisioane ascunse.

Singurul cost suplimentar semnificativ faţă de rata de leasing este costul combustibilului utilizat pe durata contractului. Un alt avantaj al alegerii leasingului operaţional este că valoarea ratei lunare este în principiu fixă pe întreaga durată a contractului şi nu variază funcţie de cotaţia EURIBOR ca în cazul contractelor de credit sau leasing financiar, oferind posibilitatea unei previziuni bugetare pe termen mediu şi lung.

Revenind la costul lunar de doar 450 EUR, dacă luăm în considerare faptul că această rată include atât costurile cu depreciere a autovehiculului, cât şi principalele servicii asociate exploatării maşinii pe durata celor 4 ani, că nu are costuri sau comisioane ascunse, rezultă că pentru o maşină al cărui preţ de listă la achiziţie este de aproximativ 20.000 EUR + TVA, garantăm o valoare totală a contractului de leasing operaţional de aproximativ 21.600 EUR + TVA (48 luni x 450 EUR), incluzând aici taxele, impozitele, reviziile şi reparaţiile, asigurările, costurile cu anvelopele, costurile cu administrarea, şamd.

Datorită faptului că rata de leasing operaţional consolidează într-o singură factură lunară toate costurile companiei cu maşina respectivă, apare astfel un alt set de avantaje, rezultat din simplificarea înregistrărilor contabile la utilizator.

Practic, în cazul leasingului operaţional, această operaţiune poate dura maxim 5 minute. Comparativ, în cazul gestionării în regie proprie a fiecărui autovehicul, o companie are de rezolvat lunar zeci de tranzacţii contabile şi acţiuni birocratice.

Optimizarea deductibilităţii cheltuielilor asociate exploatării parcului auto este un alt argument care susţine alegerea leasingului operaţional. Acest avantaj este completat şi de transferarea riscului valorii reziduale de la utilizator la compania de leasing, în sensul în care contractul de leasing operaţional nu impune achiziţionarea bunului la finalul lui, aceasta fiind o decizie care rămâne 100% la latitudinea clientului.

Leasingul operaţional nu afectează gradul de îndatorare a companiei, ceea ce înseamnă că puteţi beneficia de exploatarea unei flote de autovehicule noi, fără ca acest lucru să afecteze accesul la liniile de finanţare care susţin derularea activităţii curente şi dezvoltarea afacerii.

Pentru cei care nu s-au convins încă de avantajele unui contract de leasing operaţional, recomandăm o analiză comparativă a bugetului total menţionat anterior cu bugetul total obţinut prin adunarea costurilor cu finanţarea şi administrarea flotei cu resurse proprii.

Principalele categorii de costuri care trebuie luate în calcul sunt deprecierea maşinii (diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul de vânzare ca auto rulat la finele perioadei de utilizare), costurile cu finanţarea achiziţiei (dobânzi şi comisioane), costurile cu asigurările, costurile cu reviziile şi reparaţiile, costurile cu anvelopele, cu taxele şi impozitele şi, nu în ultimul rând, costurile de administrare internă, unde trebuie cuantificate toate resursele interne alocate administrării flotei. Acest cost de administrare internă este de multe ori greu de estimat, pentru că responsabilităţile nu sunt alocate unui număr clar de angajaţi, ci sunt distribuite parţial către mult mai mulţi, aceştia fiind distraşi de la activităţile principale de o serie de sarcini care nu sunt în specialitatea lor.

Un alt avantaj este posibilitatea de a ajusta condiţiile contractuale funcţie de nevoile fiecărei companii, în sensul în care pentru fiecare client putem elabora oferte pentru diferite perioade între 12 şi 57 de luni, modificând şi parcursul anual estimat sau pachetul de servicii incluse, modificări ce atrag automat şi recalcularea valorii ratei lunare.

În cazul în care doriţi o analiză detaliată a oportunităţii adoptării leasingului operaţional ca instrument de finanţare şi administrare a flotei de autovehicule, echipa PERPETUUM LEASE vă stă la dispoziţie cu soluţii complete şi adaptate specificului companiei dumneavoastră.

 

(Articol publicat în revista AUtoExpert Flote, aprilie 2014)

 

 

Adaugati comentariu