Leasing operaţional. Tendinţele anului 2016


Piaţa românească de leasing operaţional este într-o evoluţie constantă de peste 10 ani. Potrivit celui mai recent raport al asociaţiei societăţilor de profil, ASLO, în 2015 a fost înregistrat un avans anual de 13%, ca urmare a creşterii economice generale şi a dezvoltării pieţei auto.
Pe fondul sporirii cu peste 20% a vânzărilor de autovehicule pe parcursul anului trecut, jucătorii din segmentul de leasing operaţional spun că este de aşteptat ca tendinţa pieţei de profil să fie una ascendentă şi în acest an.
Evoluţia pieţei româneşti de leasing operaţional este susţinută, pe lângă creşterea economică şi cea a pieţei auto, şi de un alt factor: abordarea unui nou segment cu un mare potenţial, cel al IMM-urilor. În urmă cu 10 ani, leasingul operaţional era cunoscut doar de companiile internaţionale cu prezenţă locală, dar, în momentul de faţă, segmentul IMM-urilor este unul tot mai interesat de astfel de servicii şi este direct vizat de companiile din acest domeniu. O astfel de evoluţie ne face martorii unei maturizări a pieţei care nu poate aduce decât beneficii: creează un mediu mai sigur de afaceri şi oferă încredere clienţilor şi investitorilor”, explică Shane Dowling, directorul general al ALD Automotive, unul dintre liderii pieţei româneşti de profil.
Din punctul său de vedere, există trei tendinţe care se manifestă în finanţarea prin leasing operaţional: interesul companiilor pentru deţinerea unor flote „prietenoase” cu mediul înconjurător, intrarea IMM-urilor în portofoliul de clienţi ai societăţilor de profil şi, nu în ultimul rând, apetitul pentru dispozitive telematice.
„Preocuparea pentru protecţia mediului înconjurător începe să se simtă şi pe piaţa locală şi, deşi cererea este încă una mică în comparaţie cu piaţa internaţională, popularitatea maşinilor eletrice şi hibride este în creştere. ALD Automotive este unul dintre promotorii conceptului de înverzire a parcului auto şi promovează mijoacele alternative de transport, iar ca urmare a cererii pentru aceste noi tipuri de vehicule, am livrat, în 2015, prima flotă electrică în leasing operaţional către unul dintre clienţii de top ai companiei. La scurt timp după aceasta livrare, în parteneriat cu BMW, am livrat şi cel mai nou hibrid din gama BMW, este vorba despre modelul i8. Interesul pentru vehicule eco există aşadar şi în România, însă, deocamdată, infrastructura şi costurile ridicate implicite îngreunează creşterea numărului de maşini electrice”, explică Shane Dowling.
Potrivit acestuia, compania pe care o conduce este pregătită pentru dezvoltarea acestui trend şi beneficiază de susţinerea şi resursele necesare, datorită tradiţiei şi experienţei vaste existente la nivel de grup. Acesta gestionează peste 6.500 de autovehicule pur electrice şi peste 19.000 de hibride în întreaga Europă.
Pe lângă interesul pentru autoturismele eco, directorul general al ALD Automotive este de părere că se poate remarca şi trendul abordării IMM-urilor, o nişa care provoacă societăţile de leasing operaţional şi încurajează competiţia şi dezvoltarea de noi servicii, toate acestea contribuind la creşterea pieţei de profil. „ALD Automotive vizează IMM-urile şi cu acest scop a creat, anul trecut, în parteneriat cu Toyota All Inclusive, primul produs White Label de pe piaţa românească”, explică Shane Dowling.
În opinia sa, un a treilea trend care se evidenţiază pe piaţa de leasing operaţional este cel al telematicii. „Eficienţa telematicii este recunoscută în ţările europene, la noi lucrurile abia încep să se mişte în această privinţă, dar sperăm ca acest serviciu să se bucure de acelaşi succes. Şi în acest caz vorbim despre o schimbare care nu poate decât să fie favorabilă pentru clienţi, în primul rând, dar şi pentru evoluţia pieţei de leasing, ducând la reducerea costurilor şi la o mai bună relaţie cu clienţii”, conchide şeful ALD Automotive.
Compania a înregistrat în 2015, o creştere cu 6% a flotei şi cu 25% a numărului de clienţi. Portofoliul ALD Automotive este diversificat, cuprinzând branduri ca Dacia-Renault-Nissan, în proporţie de 39%; Volkswagen, Skoda, Audi, Seat – 28%; Peugeot – 12% şi Ford, aproximativ 11%. În ceea ce priveşte tipul de servicii, 80% dintre contracte sunt full service leasing, restul fiind doar de administrare a flotei auto. Anul trecut, cele mai mai mari investiţii au fost făcute în flotă, în aproximativ 1800 de autoturisme destinate finanţării prin leasing operaţional.
Reînnoirea flotelor de camioane
Tot la capitolul „Tendinţe 2016”, directorul de vânzări al BT Operational Leasing, Alexandru Scrieciu spune că există un interes crescut pentru leasing operaţional în rândul transportatorilor, care, pe fondul creşterii consumului intern, se gândesc din nou la reînnoirea parcului şi achiziţia de camioane noi pentru dezvoltare.
Totodată acesta consideră că apetitul companiilor pentru externalizarea administrării parcului de masini este în creştere, iar dacă multinaţionalele cunosc produsul şi îl acceseaza deja de mulţi ani şi la noi în ţară, surpriza plăcută vine de la firmele româneşti, IMM-urile în special.
Pentru 2016 estimăm o creştere procentuală de 2 cifre a pieţei de leasing operaţional, la un nivel cel puţin egal cu creşterea din 2015, impulsionată de creşterea economiei interne şi de noile facilităţi fiscale implementate începând cu 1 ianuarie, ce vor încuraja companiile să reînnoiască parcul auto învechit sau să facă investiţii noi, ce pot fi însoţite de o creştere a necesarului de autovehicule utilizat”, conchide Alexandru Scrieciu, directorul de vânzări al BT Operational Leasing.
Compania a înregistrat o creştere importantă a portofoliului, acesta ajungând la aproximativ 1.500 de maşini administrate, 25% dintre autovehiculele închiriate fiind comerciale. Concret, BT Operational Leasing a livrat, în 2015, un număr de 621 de autovehicule, reprezentând o creştere de peste 60% faţă de 2014.
Preferinţe în administrare
La finalul anului trecut, companiile de profil aveau în administrare un număr de peste 55.500 de vehicule. În perioada ianuarie-decembrie 2015, au fost inmatriculate aproape 15.000 de autovehicule de către societăţile de leasing operaţional, reprezentând 16% din totalul înmatriculărilor noi, de aproximativ 94.000 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare.
Pentru finalul acestui an, reprezentanţii ASLO estimează că portofoliul companiilor de leasing operaţional va ajunge la aproximativ 60.000 de unitati în administrare, ceea ce ar însemna un avans de aproape 10%. Aceştia sunt de părere că se observă o creştere a preferinţei clienţilor pentru serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 70%, urmate de management de flote – 21%, restul reprezentând leasing operaţional fără servicii de administrare.
Dintre serviciile asociate managementului de flote, cele mai solicitate sunt serviciile de întreţinere şi reparaţii, asigurări, asistenţă rutieră şi maşină de înlocuire în cazul imobilizării autovehiculului contractat.
Conform datelor centralizate de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease România şi RCI Finanţare România.
Beneficii financiare
Societăţile de profil spun că prin alegerea leasingul operaţional ca metodă de externalizare a flotei auto, utilizatorii obţin o serie de beneficii financiare. În primul rând, când o companie foloseşte un autovehicul nu plăteşte preţul de achiziţie, ci costul de utilizare pe durata contractuală selectată.
La finalul contractului nu suportă valoarea reziduală, pentru că, fiind proprietarul autovehiculului, furnizorul de leasing operaţional va lua înapoi vehiculul şi va fi răspunzător de vânzarea lui pe piaţa second hand. Pentru toate serviciile selectate pentru autovehicule, cum ar fi întreţinerea, asigurările, asistenţa pentru şofer şi vehicul sau administrarea carburantului, plăteşte o rată lunară fixă, astfel că nu are costuri neprevăzute pe parcursul contractului, ci o bugetare clară.
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2016)