Piaţa de leasing operaţional
Home Finanţare Leasing operaţional Beneficiile externalizării managementului de flotă

Beneficiile externalizării managementului de flotă

Administrarea şi finanţarea flotelor prin leasing operaţional îşi face tot mai mult loc în planurile de business ale companiilor din România, care au ajuns la concluzia că această soluţie rezolvă simultan două aspecte-cheie ale unei afaceri: eficientizarea costurilor şi mobilitatea angajaților.

În linie cu avansul înmatriculărilor auto, piaţa de leasing operaţional îşi continuă trendul ascendent, depășind la finalul anului 2022, nivelul de 80.000 de unități în administrare, ceea ce reprezintă un avans de peste 4.000 de autovehicule, respectiv 5%, față de finalul anului 2021, arată estimările Asociației Societăților de Leasing Operațional (ASLO). În aceeași perioadă, înmatriculările de autoturisme și autovehicule utilitare ușoare au crescut cu 4%. Mai mult decât atât, ponderea produsului full-service a depășit 92%, confirmând faptul că această variantă aduce cele mai mari beneficii oferite de externalizarea administrării flotelor auto.

bogdan-apahidean-floteauto„În pofida provocărilor legate de mediul extern, precum războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și inflația în general, piața de leasing operațional și-a continuat creșterea, confirmând importanța acestui serviciu în achiziția și utilizarea autovehiculelor. Înmatriculările de autovehicule în leasing operațional continuă să reprezinte peste 10% din înmatriculările de autoturisme și utilitare ușoare noi”, a explicat Bogdan Apahidean, preşedinte ASLO.

 

De altfel, în opinia acestuia, care este și directorul general al LeasePlan România, leasingul operațional este un instrument menit să ușureze exploatarea parcurilor auto, prin reducerea costurilor, predictibilitatea lor și eliminarea riscului privind valoarea reziduală, toate integrate într-un serviciu specializat, folosit în egală măsură atât de multinaținonale, cât și de firme corporate românești, dar și de clienți din categoria IMM. Drept urmare, dată fiind creșterea pieței auto în primele două luni din acest an, directorul general al LeasePlan România se așteaptă, pentru acest an ”ca și leasingul operațional să crească în volume de activări contracte, în condițiile păstrării cotei din înmatriculările de autovehicule noi”.

În ceea ce privește costurile din 2023, Bogdan Apahidean subliniază că este un serviciu care depinde de furnizori, adică va fi afectat de evoluția prețurilor pieței. Privind în perspectivă, Bogdan Apahidean consideră că, în mod normal, utilizatorii de autovehicule ”ar trebui să-și schimbe orientarea de la deținere, în proprietate privată, către folosință, prin apelarea la diferitele soluții de mobilitate”.

Avantajele care duc la creșterea cererii

Administrarea unei flote nu este nici pe departe un demers facil şi de aceea multe organizații au renunţat la managementul in-house şi au ales externalizarea lui către companiile de leasing operaţional. De alfel, dezvoltarea serviciilor complete de leasing operaţional – finanţare şi administrare – este rezultatul evoluţiei normale a business-urilor, care se concentrează din ce în ce mai mult pe activităţile lor de bază, externalizându-şi activităţile secundare altor companii. Iar în contextul economic actual, marcat de o criză multidimensională, produdsul de leasing operațional își dovedește și mai mult utilitatea și potențialul, oferind predictibilitate, soluții flexibile pentru nevoile de mobilitate, dar și o eficientizare a costurilor. Astfel, potrivit directorului comercial al ALD Automotive, Alexandru Popescu, acest serviciu oferă companiilor o serie de beneficii-cheie.

ALD Automotive”Traversăm o perioadă care ne pune la încercare puterea de adaptare, nu doar pe plan personal, ci și profesional, ca oameni de afaceri. Pandemia, războiul din Ucraina, criza energetică au adus în ultimii ani un climat de impredictibilitate în mediul de afaceri, probleme în lanțurile de aprovizionare și producție în multe industrii, creșteri semnificative de costuri, de dobânzi și chiar schimbări de mentalități și strategii. Provocarea noastră, a tuturor, este să căutăm soluții pentru un model economic mai flexibil și sustenabil, iar, în acest context, leasingul operațional își dovedește și mai mult utilitatea și potențialul, oferind predictibilitate, soluții flexibile pentru nevoile de mobilitate, dar și o eficientizare a costurilor. Mai exact, leasingul operațional te ajută să nu îți blochezi resursele de cash, avansul fiind zero în funcție de bonitatea companiei, rata de leasing operațional este predictibilă pe toată durata contractuală, iar în al treilea rând produsul oferă soluții flexibile, fie că vorbim de contracte pe termen scurt, pe termen mediu sau lung”, punctează Alexandru Popescu, directorului comercial al ALD Automotive.

Ca atare, acesta consideră că din ce în ce mai mulți antreprenori și manageri sunt atrași de avantajele produsului de leasing operațional, astfel încât, pentru 2023, se așteaptă la o creștere a cererii pentru acest serviciu dinspre toate segmentele de business.

”Identificăm constant oportunități comerciale, de aceea anticipez că anul 2023 va confirma trendul crescător din ultimii ani. De asemenea, nu trebuie să neglijăm impactul tot mai mare al politicilor CSR în strategiile de business ale companiilor, drept urmare și finanțările de flote verzi vor continua să crească în acest an. O altă tendință, deși ne-a devenit foarte clar în urma pandemiei că nu mai vorbim despre o tendință, ci despre o necesitate, este digitalizarea industriei. Atât noi, cât și clienții noștri suntem interesați să avem instrumente digitale prin intermediul cărora putem monitoriza eficiența cu care este gestionată o flotă de vehicule. ALD are în spate câțiva ani de când a început acest proces de digitalizare a soluțiilor, instrumentelor și platformelor pe care le punem la dispoziția clienților și este evident că trebuie să continuăm în această direcție, nu doar noi, ci și întreaga piață”, mai arată Alexandru Popescu.

În opinia sa, companiile caută permanent variante pentru a acoperi, în primul rând, nevoile de mobilitate. Sunt foarte apreciate predictibilitatea și soluțiile de eficientizare a costurilor oferite de leasingul operațional, deoarece acest serviciu contribuie la diminuarea impactului privind creșterea prețului de achiziție al vehiculelor, al costurilor cu mentenanța și asigurările, precum și al variației prețurilor de revânzare. Totodată, prin tranziția către leasingul operațional, companiile care obișnuiesc să utilizeze resursele de cash pentru a finanța parțial sau total flotele auto pot utiliza aceste resurse pentru activitatea curentă sau pentru dezvoltarea capacităților de producție.

”Produsul nostru, ALD Flex, care a fost lansat la finalul anului 2020, răspunde inclusiv nevoilor punctuale de mobilitate. Serviciul este disponibil pentru închirieri de la o lună la 24 de luni, fără costuri de returnare anticipate și oferă posibilitatea de a avea un vehicul oricând, la cerere”, explică directorul comercial al ALD Automotive. Concret, acest produs se adresează companiilor care nu doresc să se angajeze într-un contract pe 3, 4 sau 5 ani, ci vor mai degrabă să își acopere nevoi de mobilitate punctuale, cum ar fi proiecte sezoniere sau pentru o perioadă scurtă de câteva luni, până când se livrează noul vehicul. În plus, Alexandru Popescu spune că soluția ALD Flex este foarte apreciată de clienți, pentru că într-o piață atât de puțin previzibilă, cum s-a întâmplat în ultimii ani, acoperă exact nevoile de mobilitate și flexibilitate ale companiilor.

”Întâmpinăm întârzieri în producția și livrarea vehiculelor și în acest an. Căutăm soluții și suntem pregătiți să oferim opțiuni de mobilitate și continuitate clienților. Primul lucru pe care îl facem este să anticipăm contractele care urmează să fie înlocuite, cu mai mult timp înainte decât o făceam în anii trecuți, pentru a comanda din timp mașinile. O altă măsură este să apelăm la extinderile contractuale, cu ajutorul cărora câștigăm timp până când se livrează mașinile noi. Suntem permanent în discuții cu clienții pentru a găsi alternative. De exemplu, un client care obișnuia să comande doar o anumită marcă sau un anumit model de mașină poate găsi modele alternative, care pot fi livrate mai repede și îi pot chiar aduce o eficientizare a costurilor. Am observat în ultimii ani o deschidere a clienților către astfel de soluții. Nu în ultimul rând, mă voi opri din nou asupra soluției noastre ALD Flex, prin intermediul căreia oferim soluții de mobilitate, care practic acoperă și perioada de la comanda la livrarea unei mașini noi”, precizează Alexandru Popescu.

Portofoliul de clienți al ALD Automotive s-a diversificat în cei 18 ani de când este prezentă pe piața din România. Dacă la început doar companiile multinaționale apelau la această soluție, deoarece cunoșteau deja produsul, în timp, lucrurile au evoluat. Din ce în ce mai multe companii locale încep să acceseze această soluție de mobilitate și se observă o tendință de creștere a numărului de clienți locali, în special companii mici și mijlocii, care apreciază din ce în ce mai mult avantajele produsului de leasing operațional. ”Oferim soluții pentru toate categoriile de clienți și pentru toate segmentele de business, fie că vorbim despre companii internaționale, IMM-uri, companii micro sau PFA. Clienții noștri activează în industrii variate și ne adresăm tuturor companiilor care au nevoie de soluții de mobilitate flexibile și predictibile, indiferent de domeniul de activitate”, conchide Alexandru Popescu.

Leasing operaţional pentru vremuri de criză

Pentru directorul comercial al Business Lease, Oana Iancu, unul dintre principalele avantaje pe care le oferă produsul de leasing operațional comparativ cu leasingul financiar sau achiziţia cash este că poate oferi o mai mare predictibilitate financiară.

Business Lease”Plata unui tarif lunar sau trimestrial fix pentru utilizarea mașinii permite o mai bună planificare a cheltuielilor și elimină riscul fluctuațiilor de preț pe termen lung. Apoi, leasingul operațional poate oferi o mai mare flexibilitate în gestionarea flotei de mașini, companiile având posibilitatea de a închiria mașini pentru perioade scurte sau lungi de timp, în funcție de nevoile de mobilitate şi de schimbările de la nivelul pieței. Totodată, faptul că mașinile sunt schimbate după o perioadă de maximum 5 ani contribuie la menținerea unui nivel ridicat de eficiență în gestionarea costurilor, dar şi de siguranţă pentru utilizatori. Din punct de vedere fiscal, leasingul operațional vine cu o serie de beneficii, cheltuielile putând fi deduse în întregime, fără risc de depreciere. În contextul crizei multidimensionale cu care ne confruntăm la nivel global, leasingul operațional poate oferi un grad mai mare de stabilitate și flexibilitate pentru companiile care trebuie să se adapteze la schimbări rapid, într-un mediu de business presărat cu incertitudini”, arată Oana Iancu, directorul comercial al Business Lease.

Drept urmare, directorul comercial al Business Lease anticipează că piața de leasing operațional va avea în 2023 o evoluție similară anului trecut. ”Ce se simte, însă, atât la nivel mondial, cât și în România  este că investițiile sunt analizate cu mai multă precauție, dar nu în detrimentul creșterii businessului. Începutul de an este, de obicei, mai puțin efervescent, însă pas cu pas investițiile au fost deblocate. La nivel de București și Ilfov, observăm o mai mare rapiditate în luarea deciziilor, însă lucrurile au o evoluție favorabilă și în țară”, punctează aceasta.

În relația cu companiile-client, directorul comercial al Business Lease arată că fiecare parteneriat beneficiază de o analiză atentă, în care este luată în considerare vechimea companiei pe piață, bonitatea financiară, dimensiunea parcului auto, dar și industria în care aceasta activează. ”Pentru situația particulară a fiecărui client venim cu soluții care să-i susțină nevoia de mobilitate, în bugete care să se alinieze investițiilor planificate. Indiferent de provocare, însă, găsim și propunem o soluție”, arată Oana Iancu. De exemplu, în contextul întârzierilor în livrarea vehiculelor din partea producătorilor și dealerilor auto, aceasta precizează că ”am anticipat această evoluție și ne-am pregătit. Clienții noștri au avut acces în toată această perioadă atât la stocurile proprii Business Lease România, cât și la stocurile internaționale, disponibile la nivelul Grupului Business Lease”.

Despre cum sună viitorul, directorul comercial al companiei menționează că ”ne dorim să rămânem aproape de clienții noștri cu toate informațiile de care aceștia au nevoie și să găsim soluții care să vină în sprijinul lor și al business-urilor pe care le reprezintă. La nivel de Grup este dezvoltat un instrument care să îi ajute pe clienții noștri să răspundă mai bine cerințelor legate de sustenabilitate, pe care îl vom putea oferi în cea de-a doua parte a anului”. În ceea ce privește evoluția soluțiilor de mobilitate adoptate de companii, Oana Iancu arată că tot mai multe companii din spațiul vest-european implementează soluții de car sharing, iar această tendință prezintă un interes în creștere și din partea societăților românești, în special pentru departamentele de suport.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, Suplimentul ”Finanțarea și Admnistrarea mașinilor de companie”, aprilie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Achitarea taxei de pod la Fetești – Cernavodă se suspendă provizoriu de la 1 iunie 2023

Trei oferte pentru finalizarea Studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov – Bacău

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

sixt
Leasing operaţional

Grupul Raiffeisen a încheiat un parteneriat cu SIXT Group România, pentru servicii de mobilitate

Raiffeisen Bank România și Raiffeisen Rent au încheiat un parteneriat strategic cu...

Leasing operaţional

Stellantis va furniza până la 500.000 de mașini flotei de leasing a Ayvens

Brandul de mobilitate rezultat din fuzionarea ALD Automotive și Leaseplan, a încheiat...

Leasing operaţional

Arval România anunță numirea lui Răzvan Roșculeț în funcția de Director Comercial

Arval Service Lease România își completează echipa de management cu un profesionist recunoscut în...

arval
Leasing operaţional

Arval a încheiat un parteneriat european major cu producătorul auto BYD

Arval, una dintre cele mai mari companii de leasing operațional din lume...