Advertisement

leasing financiar
Home Finanţare Credite Leasing financiar şi credite ieftine pentru achiziţia mijloacelor de transport

Leasing financiar şi credite ieftine pentru achiziţia mijloacelor de transport

Pentru achiziţia mijloacelor de transport, companiile au la dispoziţie, în această perioadă, două soluţii de finanţare – leasing financiar și credit, ambele la costuri reduse. Una dintre variante este programul IMM Leasing, lansat la finalul lunii octombrie, iar cea de-a doua, fondurile BEI puse la dispoziţie de patru instituţii financiare româneşti.

În cadrul programului IMM Leasing se acordă o finanţare în leasing financiar în valoare de maxim 5 milioane de lei pe o perioadă de şase ani, cu avans de 0-20% în funcţie de opţiunea companiei şi perioadă de graţie cuprinsă între 3 şi 12 luni. Costul total al finanţării este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de maximum 3,5% pe an. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele finanţării, dar nu include comisionul de administrare, comisionul de risc, precum şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de finanţare (taxe notariale, costurile legate de evaluarea, înregistrarea şi publicitatea garanţiilor).

Dobânda este subvenţionată, pe o perioadă de 8 luni, în proporţie de 50% de Fondul Naţional de Garantare (FNGCIMM) din fondurile Ministerului Finanţelor, iar valoarea reziduală este cuprinsă între 1% şi maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat exclusiv TVA, aceasta putând fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusă în rate, pe parcursul derulării contractului. Totodată, statul subvenţionează în procent de 100% şi comisionul de administrare datorat FNGCIMM şi comisionul de risc datorat Ministerului Finanţelor.

Programul IMM Leasing are rolul de a susţine întreprinderile mici şi mijlocii şi prin punerea la dispoziţia companiilor de leasing financiar a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările destinate IMM-urilor, precum şi companiilor afiliate acestora, care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi. Garanţia va fi de maximum 80% din valoarea finanţării (exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate) pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei şi de maximum 60% pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice, precum şi de vehicule pentru transportul de mărfuri şi de persoane în scop commercial.

Categoriile de bunuri mobile noi sau second – hand care se pot achiziţiona prin leasing financiar în cadrul programului, fără a fi limitative, sunt:

  • autoutilitară – autovehicul din categoria N1, N2 sau N3, cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de mărfuri şi care poate tracta o remorcă;
  • autocar – autobuz cu mai mult de 22 de locuri pe scaune, destinat şi echipat numai pentru transportul de persoane aşezate pe scaune, având spaţii speciale pentru transportul bagajelor pe distanţe mari, amenajat şi dotat pentru a asigura confortul persoanelor transportate, având interdicţia de a transporta persoane în picioare;
  • echipamente – totalitatea echipamentelor individuale sau asamblate (masini, utilaje si instalatii de lucru, etc.) destinate desfăşurării de către beneficiarul eligibil a activităţilor economice conform codului CAEN finanţat;
  • utilaje – totalitatea uneltelor, aparatelor, maşinilor necesare pentru efectuarea de către beneficiar a unei anumite lucrări sau pentru asigurarea procesului de producţie conform CAEN finanţat;
  • echipamente IT şi tehnologia informaţiei – totalitatea echipamentelor individuale sau asamblate, sistemele hardware şi software şi/sau tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea şi transmiterea) informaţiei prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice), tehnicii de calcul (tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii, sisteme audio-video,etc.).

”Pentru acest program am încheiat deja convenţii cu 12 instituţii financiare nebancare, adică firmele de leasing. Întreprinzatorii se pot duce la aceste instituţii pentru a accesa leasingul de echipamente. Prin acest program se pot achiziţiona şi utilaje second hand”, a anunţat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Împrumuturile din fonduri BEI

Sute de companii româneşti din industria prelucrătoare, transport, comerţ, servicii, agricultură, turism şi construcţii pot beneficia de finanţarea dedicată sectorului privat, în valoare de 190 milioane euro, acordată de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru a susţine sectoarele cele mai afectate de criza Covid.

Iniţiativa presupune un pachet dedicat pentru susţinerea rezilienţei economice în contextul Covid-19, noile investiţii, inclusiv în mijloace de transport, urmând să sprijine păstrarea locurile de muncă, stabilitatea economică şi investiţiile. În următoarele săptămâni, partenerii BEI din România – CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, UniCredit şi BRD Sogelease – vor stabili modul în care societăţile pot accesa noua finanţare pentru capital circulant, investiţii economice şi finanţare prin leasing, precum şi pentru a-şi acoperi costurile cu salarii, impozite şi securitate socială.

Prima instituţie financiară care a încheiat acordul de finanţare cu BEI a fost CEC Bank, valoarea resurselor fiind de 50 de milioane de euro. Potrivit conducerii băncii, creditele sunt acordate pe termen mediu (până la 5 ani), cu un nivel al dobânzii redus cu minimum 0,25% faţă de dobânda standard, iar sumele pot fi puse deja la dispoziţia companiilor. Prin sursele atrase de la BEI până în prezent, banca a oferit finanţări în valoare de aproximativ 1 miliard de lei pentru peste 1.500 de companii.

Şi Intesa Sanpaolo Bank a încheiat un parteneriat cu BEI, banca precizând că va canaliza finanţarea în lei sau euro cu prioritate către companiile eligibile în cadrul programului IMM Invest.
Astfel, companiile-client vor beneficia de condiţii de dobândă avantajoase, asigurate prin acordul de finanţare cu BEI, atât în cadrul programului IMM Invest, cât şi în afara acestuia, în situaţia în care societăţile mici şi mijlocii îndeplinesc anumite condiţii de eligibilitate.

Nou contract de credit cu Banca Europeană de Investiţii a fost semnat şi de BRD Sogelease, instituţia considerând că acest program dedicat în mod special atenuării impactului pandemiei Covid-19 asupra IMM-urilor (companii cu până la 250 de angajaţi) şi corporaţiilor medii (cu până la 3.000 de angajaţi) contribuie la creşterea ocupării forţei de muncă, îmbunătăţeşte accesul la finanţare pe termen mediu şi lung pentru companiile româneşti şi măreşte competitivitatea economiei româneşti.
„Finanţările acordate de BRD Sogelease din împumutul acordat de BEI, beneficiază de condiţii avantajoase de preţ ce vor fi transferate beneficiarului final, au maturitate de minimum 2 ani şi pot fi folosite pentru finanţări care oscilează între proiecte foarte mici şi investiţii cu un cost maxim de 25 milioane euro. Contribuţia BEI nu poate, totuşi, depăşi 12,5 milioane euro”, a precizat instituţia financiară.

(Articol publicat în revista Flote Auto, noiembrie 2020)

 

CITEȘTE ȘI:

A apărut revista FLOTE AUTO, decembrie 2020 – ianuarie 2021

Mazda Skyactiv-G sau Skyactiv-X? Ce alegem?

Test drive Citroen Jumpy L2H1

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA România
Credite

Garanti BBVA România contribuie cu 48 mil. euro la creditul sindicalizat contractat de Ford Otosan România

Garanti BBVA România îşi continuă orientarea către sustenabilitate şi contribuie cu 48...