Advertisement
Lada Niva 1500 CP
Home Piaţa auto Autoturisme Lada Niva de 1.500 CP vs Suzuki Hayabusa și Audi RS 6 Avant – video!

Lada Niva de 1.500 CP vs Suzuki Hayabusa și Audi RS 6 Avant – video!

La ce vă zboară gândul când auzți ”Lada Niva”? Probabil la un offroader spartan și extrem de capabil. Totuși, un ucrainean a apelat la tunerul polonez VTG, iar echipa avut nebunia de a transforma o Niva în cel mai neobișnuit vehicul de drag race, cu care a reușit să umilească… tot ce mișcă în țara vecină.

”Nine hundred horses of Detroit muscles”, spunea într-o replică celebră din Fast and Furious personajul principal, Dominic (Vin Diesel), prezentându-i lui Brian (Paul Walker) fabulosul Dodge Charger R/T din 1970. Ei bine, habar n-avea americanul că, la 9.000 de kilometri distanță, o Lada Niva i-ar fi stricat distracția la o ”liniuță”. ”Fifteen hundred horses of Samara muscles”!

 

 

De fapt, nu sunt chiar ”Samara muscles”, pentru că un ucrainean a dus-o în Polonia, unde i-a făcut transplant de inimă, înlocuind vechiul cord rusesc de 80 de cai cu unul american de 1.500 CP. Este un V8 LSx de 6.4 l, supraalimentat cu un turbocompresor și cuplat la o transmise automată cu trei viteze Rossler, care livrează imensa putere ambelor punți printr-o cutie de transfer de GMC Typhoon. De aici, forțele sunt preluate de un diferențial GM pe față și de unul Ford de 8,8 inci pe spate.

Video: Dacia Duster vs Tesla Model X vs Hummer H1!

Dacă inițial, Lada Niva by VTG era dopată cu un turbocompresor Precision 7675, pentru sezonul 2020, acesta a fost înlocuit cu unul mai mare, Precision PT91. Valoarea inițială atinsă pe standul dyno a fost de 1.080 CP și 1.132 Nm, însă cu noul compresor și cu alte reglaje, tunerul a aproximat 1.500 CP (nu a fost încă testat pe dyno).

Lada Niva

Firește, și suspensia, și roțile, și frânele au fost înlocuite, așa că din originala Lada Niva a rămas doar… ”coaja”. Sigur că ar fi existat o mulțime de alte autovehicule mult mai adaptate curselor de drag (cu ampatament mai mare și caroserie mai aerodinamică), dar unde ar mai fi fost elementul de aroganță?

Există mai multe clipuri cu monstrulețul în acțiune, pe care le puteți găsi căutând ”VTG Lada Niva” sau după numele proprietarului, Oleg Vorvuli. Acesta locuiește în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în cazul în care vreți să-i faceți o vizită. Sau poate aveți drum prin Chișinău, unde ucraineanul mai participă ocazional la concursuri.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MG ZS
Autoturisme

MG ZS. Atac la rege

Cu ocazia primelor teste pe care importatorul mărcii britanice le-a organizat în...

Autoturisme

Noul Mercedes EQE SUV: Top elemente de confort și variante de personalizare

În domeniul electrificat al inovației auto, Mercedes-Benz își consolidează prezența impresionantă cu...

Autoturisme

Nissan prezintă un concept EV pentru salvare montană

Nissan a găsit un caz de utilizare special pentru sistemul său EV...

AutoturismePiaţa auto

Dacia a anunțat prețurile pentru noul Duster. Când se poate comanda

Dacia a dezvăluit la sfârșitul lunii noiembrie cea de-a treia generație Duster,...