Advertisement

DN 2B
Home Transporturi CORONAVIRUS. Europa se auto-izolează. Măsuri radicale în tot mai multe ţări

CORONAVIRUS. Europa se auto-izolează. Măsuri radicale în tot mai multe ţări

Germania va închide graniţele cu Franţa, Austria şi Elveţia, luni dimineaţă, la ora 08.00, în tentativa de a stopa propagarea coronavirusului. Aproape de noi, Republica Moldova a anunţat că va închide o serie de puncte de trecere de la frontiera cu România şi Ucraina.

În Germania, Lufthansa a luat decizia reducerii semnificative a numărului total de zboruri. Conexiunile directe de tren din Germania spre Italia sunt suspendate. Nu există încă restricţii privind traficul internaţional de trenuri cu Franţa, dar controalele preventive au fost intensificate în ceea ce priveşte traficul rutier. Este recomandat călătorilor să obţină informaţii periodice despre posibile anulări şi restricţii. Ministrul federal al Transporturilor a adresat solicitarea generală de limitare a deplasărilor private şi de evitare a orelor de vârf.

Şi alte state UE iau măsuri radicale, Austria interzicând, de luni, reuniuni cu mai mult de cinci persoane. De altfel, în Austria fost interzis accesul dinspre Italia, Elveţia şi Liechtenstein al persoanelor care doresc să rămână în Austria şi nu posedă certificat medical care atestă starea de sănătate, nu mai vechi de 4 zile (în limba germană, engleză sau italiană). Pot intra pe teritoriul Austriei fără acest certificat medical cetăţenii austrieci şi cetăţenii străini care au domiciliul sau reşedinţa în Austria cu obligaţia de a intra în carantină 14 zile la domiciliu. De asemenea, este permisă intrarea dinspre Italia, Elveţia şi Liechtenstein în scopul tranzitării fără oprire a teritoriului Austriei pentru: (1) persoane care călătoresc spre alte ţări fără oprire cu condiţia semnării unei declaraţii în acest sens, dar numai în măsura în care poliţia de frontieră nu decide altfel; (2) transportul de marfă, navetiştii în interes de serviciu, forţele de intervenţie şi personalul diplomatic. De asemenea, a fost întreruptă circulaţia trenurilor către Italia şi au fost suspendate zborurile de pasageri cu Spania, Franţa, Elveţia, Italia, China, Coreea de Sud, Iran. Totodată, a fost introdusă carantina pentru două regiuni: Patznauntal şi St. Anton am Arlberg. Astfel, cetăţenii străini pot ieşi din aceste regiuni cu condiţia să părăsească imediat Austria şi să intre ulterior în izolare la domiciliu.

În Elveţia, sunt închise, începând cu 11 martie 2020, nouă puncte de frontieră situate în cantonul Ticino (vor rămâne deschise 83 de posturi de control), la frontiera cu Italia. Persoanele care intenţionează să treacă graniţa Italia-Elveţia vor fi legitimate şi interogate la punctele de trecere, cu privire la motivul trecerii frontierei şi, în cazul în care acesta nu este în scop de muncă, persoanei i se va recomanda întoarcerea pe teritoriul italian (nu există obligaţia în acest sens). Compania aeriană SWISS şi-a anulat zborurile spre China până la data de 24 aprilie a.c. Autorităţile din cantonul Ticino au decretat stare de urgenţă pentru perioada 12-29 martie 2020.

Şcolile din Olanda urmează să se închidă de luni până pe 6 aprilie, în timp ce barurile, cluburile sportive, sex shop-urile şi cafenelele vor fi închise de duminică seara.

Decizia urmează măsurilor stricte adoptate, sâmbătă, de Franţa şi Spania.

În Franţa, la aeroportul Charles de Gaulle din Paris, călătorii sosiţi din China (China Continentală, Hong Kong, Macao), Coreea de Sud, Iran şi Italia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna şi Piemonte) sunt supuşi unui control specific şi li se recomandă măsurile care trebuie luate în termen de 14 zile de la întoarcere: să se adopte o bună practică de igienă, să se reducă activităţile neesenţiale şi frecventarea locurilor unde se găsesc persoane fragile (spitale, maternităţi, unităţi pentru persoanele în vârstă etc.); să se monitorizeze temperatura de două ori pe zi. În caz de febră sau senzaţie de febră, tuse, dificultăţi de respiraţie trebuie contactat rapid centrul SAMU 15 raportând călătoria; nu trebuie mers direct la medic sau la camerele de urgenţă ale spitalelor. Zborurile către China continentală, Hong Kong şi Taipei au fost suspendate temporar. Unele companii aeriene anulează sau suspendă zborurile către sau dinspre Iran, inclusiv în tranzit. Mai multe rute aeriene comerciale dinspre Teheran rămân funcţionale (https://www.tehran-airport.com/departures.php). Air France a anunţat toate zborurile către Italia pentru perioada 14 martie – 3 aprilie 2020. De asemenea, toate zborurile Air France din şi către Tel Aviv sunt anulate până la 28 martie 2020, inclusiv.

De cealaltă parte, duminică, Spania – a doua cea mai afectată ţară din Europa – a înregistrat circa 7.800 de cazuri şi 292 de decese, potrivit televiziunii publice. Cea mai mare parte a cazurilor active au fost raportate în regiunile Madrid, Catalonia şi Ţara Bascilor. Madrid a înregistrat jumătate dintre decese, iar în regiune sunt peste 3.500 de cazuri. Castilla La-Mancha şi Valencia au peste 400 de cazuri. La fel ca Italia, întreaga Spanie este plasată în carantină, după ce Guvernul a decretat stare de alertă pentru a încerca să oprească răspândirea coronavirusului. Peste 46 de milioane de spanioli nu au voie să iasă din case decât în cazuri excepţionale: achiziţionarea de alimente, produse farmaceutice şi de primă necesitate; asistenţă medicală şi deplasarea la locul de muncă.

Italia, aflată în carantină, a înregistrat, până duminică, peste 21.100 de cazuri de infectare şi 1.441 de decese. Din total, aproximativ 2.000 de oameni sunt vindecaţi. Numărul de îmbolnăviri în peninsulă a început să crească la 1 martie, dublându-se în două săptămâni. Italia a suspendat din 30 ianuarie 2020, toate zborurile din/către China (inclusiv Hong Kong şi Macao) şi Taiwan, pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, au fost adoptate măsuri excepţionale care limitează circulaţia persoanelor pe întreg teritoriul Italiei. Sunt permise doar deplasările strict necesare ale cetăţenilor (pentru motive de sănătate, muncă sau alte motive bine întemeiate). Autorităţile italiene pot efectua controale şi solicita completarea unei declaraţii pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării. O serie de companii aeriene şi-au întrerupt sau limitat zborurile din/către Italia. MAE recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt absolut necesare către Republica Italiană.

În Marea Britanie, criticată pentru strategia adoptată în lupta cu virusul Covid-19 – infectarea pentru dobândirea imunităţii – ia în calcul izolarea persoanelor în vârstă de peste 70 de ani, timp de „mult săptămâni”, a anunţat secretarul de stat pentru Sănătate, Matt Hancock.

În Cehia, unde de joia trecută a fost declarată starea de urgenţă, toate frontierele vor fi închise, începând de luni, atât pentru străinii care vor dori să intre în ţară, cât şi pentru cetăţenii cehi care vor să părăsească teritoriul.

Începând din 11 martie 2020, în Slovenia au fost închise toate punctele de trecere a frontierei cu Italia, cu excepţia Ratece, Robic, Vrtojba, Skofije, Fernetici şi Krvavi potok, unde se aplică verificări stricte. Pentru cetăţenii străini sau care nu au permis de şedere în Slovenia este permisă intrarea doar în anumite condiţii – prezentarea unei adeverinţe în limba slovenă, engleză sau italiană, emisă cu maximum trei zile în urmă, care să ateste rezultatul negativ al testării pentru infecţia cu COVID-19. Transporturile feroviar şi rutier (inclusiv cel de marfă) între Republica Italiană şi Republica Slovenia se întrerup şi este sistată aterizarea aeronavelor din zonele cu risc ridicat: regiunile italiene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piedmont şi Marche, precum şi pe cele din China, Coreea de Sud şi Iran. Sunt exceptate aeronavele oficiale, de curierat sau de marfă, precum şi cele fără pasageri, care se întorc la bază pentru întreţinere.

Republica Moldova a suspendat zborurile spre Europa şi a închis mai multe puncte de frontieră cu România şi Ucraina. Astfel, de duminică, ora 00:00, au fost sistate cursele aeriene regulate cu Italia, Spania, Franţa, iar de luni, ora 00:00, vor fi sistate cursele aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia şi România. Operatorii aerieni vor avea interdicţie să îmbarce călători care vin către Republica Moldova cu escală în Italia, Spania, Franţa, Germania, China, Iran şi Coreea de Sud. De asemenea, operatorii aerieni au interdicţie să îmbarce persoane de altă cetăţenie, decât cea moldovenească, care vin în Republica Moldova. Excepţia fac persoanele apatride şi cetăţenii străini cu domiciliu, reşedinţă sau permis de şedere în Republica Moldova. Până la data de 1 aprilie, se închid teatrele, cinematografele, localurile de agrement, muzeele, sălile de sport, etc.

Bulgaria a interzis zborurile din Italia şi Spania, începând de duminică de la miezul nopţii. Bulgarii care doresc să se repatrieze din ţările respective au termen până marţi, iar la sosire vor fi puşi în carantină timp de 14 zile. Bulgaria va continua să asigure libera circulaţie a mărfurilor şi va asigura escorte pentru tirurile în tranzit.

Serbia a interzis duminică intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor străini care vin din ţările cele mai afectate de noul coronavirus, confirmând determinarea ţărilor din Balcani de a se baricada împotriva pandemiei. Guvernul sârb a precizat că măsura îi priveşte pe străinii care au călătorit în China şi în Iran, precum şi în ţări europene ca Italia, Spania şi Franţa, primele trei focare de Covid-19 din Europa, Germania sau Austria şi Grecia. Sârbii care vin din aceste ţări trebuie să se plaseze voluntar în carantină timp de două săptămâni. Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, ţara cu cea mai mare populaţie din Balcanii occidentali (7,1 milioane de locuitori, 46 contaminaţi), nu a exclus decretarea „stării de alertă”, care ar permite mobilizarea armatei.

În Bosnia, autorităţile au anunţat ridicarea de corturi săptămâna viitoare în apropierea punctelor de frontieră şi a aeroporturilor pentru a plasa aici în carantină timp de două săptămâni orice persoană, străină sau din Bosnia, care vine dintr-un punct fierbinte. „Nu este o situaţie fără şanse. Şansele sunt responsabilitatea fiecăruia”, a declarat membrul sârb al preşedinţiei colegiale din Bosnia, Milorad Dodik, precizând că armata va fi desfăşurată.

În cele şapte ţări din regiune – Albania, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia – circa 180 de persoane au contactat noul coronavirus, din circa 22 de milioane de locuitori.

Şcolile şi facultăţile sunt deja închise în majoritatea dintre ele.

În Albania, unde o persoană a murit din cauza Covid-19, circulaţia vehiculelor este interzisă în şapte oraşe, printre care şi capitala, unde barurile şi restaurantele sunt închise.

În Macedonia de Nord, autorităţile au închis cafenelele şi restaurantele, precum şi magazinele nealimentare.

În Ungaria au fost reintroduse, pentru o perioadă nedeterminată, controalele la frontiera ungaro-slovenă, respectiv la frontiera ungaro-austriacă. Este interzisă intrarea în Ungaria a tuturor cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Nu pot intra pe teritoriul Ungariei trenurile internaţionale, autobuzele, respectiv avioanele civile care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Este permis doar survolul curselor aeriene. Au fost recomandate trasee rutiere pentru tranzit

Cu 12 decese şi 839 de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, Franţa înregistrează acum 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de decese. Peste 300 de pacienţi se află în stare gravă şi se află internaţi la reanimare. Mai mult de jumătate dintre ei au vârste de până în 60 de ani.

În Elveţia, numărul infecţiilor a sărit cu 800, ajungând la 2.200 în doar 24 de ore.

La nivel global, de la depistarea coronavirusului la finalul anului trecut în China, în lume au fost înregistrate în jur de 160.000 de cazuri de contaminare, jumătate fiind vindecate, şi peste 6.000 de decese.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că Europa era acum „epicentrul” pandemiei. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS, a îndemnat ţările să folosească măsuri agresive, mobilizarea comunităţii şi distanţarea socială pentru a salva vieţi.

 

CITEŞTE ŞI:

Lada Niva de 1.500 CP vs Suzuki Hayabusa și Audi RS 6 Avant – video!

Paşii pentru înscrierea în programul Rabla Clasic 2020. Persoane fizice şi companii

Primul termen de plată pentru impozitul auto, amânat la 30 iunie

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...