Advertisement

Home Interviuri Jan Kotik: IMM-urile reprezintă un interes constant pentru BRD Sogelease

Jan Kotik: IMM-urile reprezintă un interes constant pentru BRD Sogelease

După un prim semestru în care BRD Sogelease a acordat finanţări noi de 46 milioane euro, în creştere cu 59%  comparativ cu perioada similară a anului trecut, directorul general al companiei, Jan Kotik, speră ca avântul  pieţei să dezmorţească interesul investitorilor pentru demararea unor noi proiecte de dezvoltare.

În opinia  sa, una dintre provocările acestui an a constituit-o obţinerea unui grad ridicat de satisfacţie a clienţilor,  din ce în ce mai exigenţi şi educaţi din punctul de vedere al servicilor financiare.

AEx Flote: Care sunt cele mai importante provocări pentru BRD Sogelease în acest an pe piaţa românească?

Jan Kotik: Potrivit datelor oficiale, piaţa leasingului financiar înregistrează un plus semnificativ în 2014 comparativ  cu anii precedenţi, deşi piaţa românească rămâne imprevizibilă şi într-o continuă schimbare. Sperăm ca acest  avânt al pieţei să dezmorţească interesul investitorilor pentru demararea de noi proiecte de dezvoltare.  Principalele provocări identificate în cursul acestui an sunt obţinerea unui grad ridicat de satisfacţie a  clienţilor, din ce în ce mai exigenţi şi educaţi din punct de vedere al servicilor financiare promovate pe  piaţă, precum şi menţinerea cotei de piaţă, într-un mediu competitiv puternic.

 

AEx Flote: Ce ne puteţi spune despre activitatea companiei în prima parte a anului, luând în considerare faptul că, per  ansamblu, piaţa de leasing financiar a crescut cu 22% în primul semestru? Sunteţi optimist că acest trend de  creştere se va menţine pe parcursul anului?

koticJan Kotik: Dinamica pieţei leasingului financiar a fost de 22% în prima jumatate a anului, susţinută de revenirea  finanţărilor acordate vehiculelor (+26%), dar şi de finanţările pentru echipamente (+4%). În primul semestru  al anului 2014, BRD Sogelease a înregistrat o evoluţie foarte bună, rezultatele obţinute marcând o creştere cu  59% comparativ cu aceeasi perioadă a anului precedent. Potrivit informaţiilor furnizate de ALB Romania, BRD Sogelease este ocupanta locului 3 în topul companiilor de leasing afiliate băncilor, cu o cotă de piaţă în creştere cu 1,5% comparativ cu iunie 2013, finanţările acordate cumulând aproximativ 46 milioane euro. Sectorul auto rămâne domeniul preponderent în totalul finanţărilor acordate, 66% reprezentând contracte de leasing încheiate pentru achiziţia de autoturisme, autovehicule comerciale uşoare şi grele, în timp ce echipamentele ocupă o pondere de 28% în totalul finanţărilor acordate, iar sectorul imobiliar, 6%. Depunem toate eforturile să menţinem un nivel cât mai ridicat de creştere a activităţii noastre şi suntem încrezători că vom reuşi să ne atingem obiectivele propuse pentru anul acesta.

 

AEx Flote: Sinergiile realizate în grupul BRD au, ca efect, şi creşterea volumului de noi finanţări pentru BRD Sogelease?

Jan Kotik: În mod cert, performanţa înregistrată de BRD Sogelease în primele luni ale anului este rezultatul eforturilor depuse de o echipă – Echipa grupului BRD. Avem o strânsă colaborare cu reţeaua comercială a grupului BRD, scopul nostru fiind acela de a oferi clienţilor o gamă de servicii financiare integrate.

 

AEx Flote: Cum apreciaţi bonitatea şi puterea financiară a clienţilor BRD Sogelease în 2014? Care sunt principalele vulnerabilităţi ale companiilor care doresc să-şi finanţeze bunurile prin leasing financiar, dar nu se califică pentru primirea finanţării?

Jan Kotik: Solicitările de finanţare recepţionate în cursul acestui an provin atât de la clienţi cu situaţii financiare solide, care pot susţine investiţiile dorite, cât şi de la clienţi ai căror putere financiară este mai redusă. Ne referim, în principal, la gradul ridicat de îndatorare, gestionarea fluxului de numerar, precum şi de nivelul ridicat al datoriilor înregistrate către bugetul de stat. Criteriile de selecţie a clientelei rămân în continuare riguroase, unul dintre obiectivele noastre fiind acela de a păstra un portofoliu sănătos din punct de vedere al clientelei şi în acelaşi timp echilibrat prin prisma bunurilor finanţate.

 

AEx Flote: Ce fel de soluţii aplicaţi în cazul clienţilor-persoane juridice care au probleme cu plata ratelor, dar vor să-şi salveze contractul de leasing?

Jan Kotik: Referitor la recuperarea creanţelor, apropierea de client şi păstrarea unor relaţii bazate pe respect reciproc contribuie esenţial la rezolvarea problemelor legate de întârzierile la plata, întârzieri cu care se confruntă aproape toate societăţile comerciale din piaţă. Soluţiile, de regulă, sunt stabilite de comun acord cu clienţii, şi presupun amânarea plăţilor, rescadenţarea contractului sau eşalonarea datoriilor. În funcţie de istoricul de plăţi al clientului şi de nevoile sale imediate, putem aplica şi soluţii mixte, atâta timp cât clientul face dovada dorinţei de continuare şi respectare a noilor condiţii contactuale, precum şi a noilor termene de plată asumate.

 

AEx Flote: Există interes din partea companiilor pentru achiziţionarea flotelor? Care sunt domeniile economice în care activează?

Jan Kotik: În ceea ce priveşte finanţarea flotelor de autoturisme în leasing financiar, apreciem că există o cerere mai  scăzută la nivelul pieţei, în contextul în care marea majoritate a clienţilor noştri sunt IMM-uri. Mărimea  flotei în cazul finanţărilor acordate de BRD Sogelease începe de la 5-6 unităţi şi poate atinge un maxim de 15-20 unităţi. Principalii beneficiari sunt companii care activează în domeniile serviciilor medicale,  distribuţie, transporturi şi logistică.

 

AEx Flote: Aţi observat o creştere a cererilor pentru finanţare din partea IMM-urilor?

Jan Kotik: Cea mai mare pondere în totalul finanţărilor acordate de BRD Sogelease se concentrează pe segmentul  IMM-urilor, fapt ce confirmă o cerere sporită din partea acestora în cursul acestui an. Întreprinderile mici  şi mijlocii sunt parte esenţială a motorului economiei, reprezentând un interes constant şi o sursă de oxigen
pentru activitatea noastră. Venim în sprijinul dezvoltării lor durabile cu soluţii de finanţare personalizate,  menite să asigure o evoluţie pozitivă pe termen lung.

(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, octombrie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing