Interzicerea revânzării de către persoanele fizice a vehiculelor second hand cumpărate din străinătate, respinsă definitiv

Camera Deputaților, forul decizional, a respins propunerea legislativă privind modificarea Codului fiscal potrivit căreia autovehiculele second-hand achiziţionate din afara ţării nu ar putea fi revândute în România decât de către persoanele juridice, urmând ca persoanele fizice să poată achiziţiona un singur autovehicul second-hand, o dată la doi ani, pentru folosinţă proprie.
second hand

Proiectul, care modifica art. 312 din Codul fiscal, a fost depus, în 2017, de un grup de 41 de parlamentari PSD.

În demersul lor legislativ, inițiatorii au invocat ”concluzii ale inspecțiilor derulate de inspectorii ANAF”, potrivit cărora activitățile comerciale în România cu autovehicule second-hand achiziționate din spațiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice și juridice fără achitarea TVA și a impozitului pe profit aferent, o mare parte din operațiunile comerciale nefiind înregistrate în evidențele contabile ale companiilor.

Potrivit proiectului respins de Camera Deputaților, în cazul în care o persoană vinde mai mult de două autoturisme pe an indiferent de data dobândirii, pentru cel de-al treilea autoturism vândut vor fi aplicabile regulile de impunere specifice activităților independente. Astfel, din venitul total anual obținut din vânzarea mașinilor urmau să fie scăzute cheltuieli forfetare de 40% pentru stabilirea venitului net. Din suma rămasă, persoana respectivă va plăti contribuții sociale la pensii (CAS) și la sănătate (CASS), cota totală a acestora fiind de 35%.

 

 

CITEȘTE ȘI:

ACAROM: Aproape 40.000 de mașini produse în martie

CNAIR a lansat licitația pentru finalizarea sectorului A1 – DN 7 de pe Centura București

Poliția achiziționează 45 de laboratoare mobile pentru educație rutieră

 

 

Adaugati comentariu