Advertisement

Portul Constanţa
Home Transporturi INS: Peste 53 mil. tone mărfuri au tranzitat în porturile româneşti în 2021

INS: Peste 53 mil. tone mărfuri au tranzitat în porturile româneşti în 2021

Cantitatea de mărfuri încărcate şi descărcate în porturile românești a fost, în 2021, de 53,121 milioane tone, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu anul anterior, s-a înregistrat o creştere cu 15,6% la mărfurile încărcate şi cu 9,4% la mărfurile descărcate.

Transportul de containere a însumat 657.000 TEU la nivelul anului 2021, iar cel pe căi navigabile interioare, 32,120 milioane tone.

Porturile care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în transportul portuar maritim, în 2021, au fost Constanţa, cu o pondere de 93,9%, şi Galaţi, cu o pondere de 4,7%.

Tipul de încărcătură transportată cu preponderenţă a fost încărcătură vrac solid, şi a însumat 32,044 milioane tone la nivelul anului 2021.

Datele INS ,ai arată că, în anul 2021, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri: Rusia (10,666 milioane tone) şi Turcia (8,757 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (3,122 milioane tone) şi Grecia (1,676 milioane tone) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate.

La nivelul anului 2021 cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate, conform clasificării NST 2007, au fost: produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 70,3%. În ceea ce priveşte descărcările, ponderea a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, respectiv 32,8%.

În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în anul 2021 au fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 72,1%. Dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 33,8%.

Referitor la transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri (valori în mii tone) au fost, la nivelul anului 2021, Constanţa, cu o pondere de 49,3% şi Galaţi cu o pondere de 16,8%.

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale UE, în proporţie de 45,4% în anul 2021. Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate în anul 2021, cu un nivel de 5,038 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi în transport internaţional pe căi navigabile interioare în anul 2021 a fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 37,5%.

În transport naţional pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderenţă minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 53,9% în anul 2021.

 

CITEȘTE ȘI:

Italia ieftinește carburanții cu 25 eurocenți/litru prin reducerea accizelor

Planul în 10 puncte pentru reducerea consumului de carburanți. Analiză AIE

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 6,5 % în primele 2 luni din 2024

În primele două luni din 2024, cifra de afaceri din serviciile de...

Gara de Nord - Gara Progresul
Transporturi

Licitație pentru extinderea magistralei de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul

Primăria Sectorului 4 din București, în calitate de lider de asociere, alături...