INS: Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor, în scădere 11,5%

În primele 9 luni din 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor a fost de 360.012 unități, în scădere cu 11,5% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.
Înmatriculările de autoturisme noi

Potrivit INS, au fost înregistrate creṣteri la categoría ”autobuze ṣi microbuze”, cu 15,6% ṣi la categoría „mopede ṣi motociclete”, cu 14,3%, iar scădere s-a înregistrat la categoría „autoturisme”, cu 12,4%.

În totalul înmatriculărilor noi de autoturisme, ponderea cea mai mare (56,1%) a fost înregistrată de autoturismele care folosesc drept combustibil motorină, iar în funcţie de masa proprie, 47% au fost autoturisme cu masa egală sau mai mare de 1.500 Kg.

Ponderea vehiculelor noi în totalul înmatriculărilor noi de vehicule pentru transportul pasagerilor a fost de 28,3%, în creṣtere faṭă de perioada ianuarie – septembrie 2021, când ponderea a fost de 23,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor a fost de 78.523 în primele 9 luni din 2022, în scădere cu 13,4% faṭă de perioada similară de anul trecut.

Au fost înregistrate scăderi la toate categoriile: la „autotractoare”, cu 17,2%, la „autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale)”, cu 16,0% ṣi la „remorci ṣi semiremorci”, cu 8,2%.

În totalul înmatriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, 48,6% au fost „autocamioane”. Dintre acestea, 89,5% au fost autocamioane cu sarcina utilă până la 1.499 Kg ṣi 97,3% dintre autocamioane utilizau motorina drept combustibil.

Ponderea vehiculelor noi în totalul înmatriculărilor noi de vehicule pentru transportul mărfurilor a fost de 40,5%, în creṣtere faṭă de aceeaṣi perioadă a anului precedent, când ponderea a fost de 39,1%.

Structura pe regiuni de dezvoltare a înmatriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, arată că în Bucureşti-Ilfov au fost înregistrate cele mai multe înmatriculări noi de vehicule rutiere în perioada ianuarie – septembrie 2022, respectiv 22,2% din totalul înmatriculărilor noi de vehicule rutiere. În această regiune, pentru înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, ponderea a fost de 22,6%, iar pentru vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, ponderea a fost de 20,8%.

În ceea ce priveṣte ponderea vehiculelor noi în total înmatriculări noi de vehicule pentru transportul
pasagerilor la nivelul fiecărei regiuni, cea mai însemnată pondere, de 67,0% a fost înregistrată în regiunea Bucureṣti-Ilfov, în regiunea Nord-Est înregistrându-se cea mai scăzută pondere, de 13,9%.

Referitor la vehiculele noi pentru transportul mărfurilor, cea mai însemnată pondere, de 71,2%, a fost înregistrată în regiunea Bucureṣti-Ilfov, în regiunea Nord-Est înregistrându-se cea mai scăzută pondere, de 28,9%.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

6 oferte pentru proiectarea și execuția tronsonului 4 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș

Noi proiecte legislative pentru modificarea Codului Rutier

 

 

Adaugati comentariu