Advertisement

evaziune fiscală
Home Administrare flote Fiscalitate Indemnizaţia zilnică de delegare şi detaşare, majorată după 9 ani

Indemnizaţia zilnică de delegare şi detaşare, majorată după 9 ani

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie 2015 a fost publicat Ordinul Ministrului Finanţelor pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei zilnice de delegare şi detasare.

Conform prevederilor OMF nr. 60/2015, art.1, începând cu 27 ianuarie 2015 cuantumul indemnizaţiei zilnice minime de delegare şi detaşare pe teritoriul României creşte la 17 Lei.

Conform reglementărilor fiscale aplicabile în momentul de faţă, diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. În urma modificării aduse de OMF nr. 60/2015, limita maximă netaxabilă a crescut de la 32,5 lei la 42,5 lei.

Atenţie! Sumele ce depăşesc plafonul maxim sunt considerate venituri de natură salarială şi este mandatoriu a fi introduse pe statul de plată. Aceste sume sunt supuse impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale angajat angajator”, explică Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

indemnizatia-zilnica-delegare-si-detasare-majorata-bani-floteauto
Cuantumul indemnizaţiei zilnice minime de delegare şi detaşare pe teritoriul
României creşte la 17 lei

Al doilea aspect modificat face referire la compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare, care NU se cazează în condiţiile stabilite de lege.

În situatia în care personalul aflat în delegare NU se cazează în condiţiile de mai jos, cheltuielile de cazare se compensează prin plata unei sume aferente fiecărei nopţi de cazare. Aceasta este acum majorată de la 30 lei, la 45 lei.

De decontarea cheltuielilor de cazare beneficiază, conform prevederilor în vigoare, persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi în care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru.

Decontarea cheltuielilor de cazare se face pe baza documentelor justificative, în cazul cazării în structurile de primire turistice, pentru o camera cu pat individual sau, în cazul în care unitatea nu dispune de o astfel de cameră, pentru o cameră cu două paturi, a căror clasificare este de maximum 3 stele sau flori. Dacă acomodarea s-a făcut într-o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se decontează doar 50% din tariful de cazare perceput”, punctează Maria Cojocariu.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Taxe vamale suplimentare
Fiscalitate

Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru toate mașinile și componentele auto importate în SUA

Președintele Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv prin care stabilește...

Administrare floteFiscalitate

Bulgaria va scumpi vinietele și va majora taxele de drum de la 1 aprilie

Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria a propus o creștere...

facilități fiscale
BusinessFiscalitate

Ce fel de facilități fiscale accesează companiile din România? Studiu EY România

Cel mai recent studiu derulat de EY România pe tema accesării de...

Trump
Fiscalitate

Sub presiunea GM, Stellantis și Ford, președintele Donald Trump suspendă taxele vamale pentru Mexic și Canada

Confruntat cu realitatea economică și cu consecințele introducerii taxelor vamale asupra importurilor...