Indemnizaţia zilnică de delegare şi detaşare, majorată după 9 ani

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie 2015 a fost publicat Ordinul Ministrului Finanţelor pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei zilnice de delegare şi detasare.
FGA

Conform prevederilor OMF nr. 60/2015, art.1, începând cu 27 ianuarie 2015 cuantumul indemnizaţiei zilnice minime de delegare şi detaşare pe teritoriul României creşte la 17 Lei.

Conform reglementărilor fiscale aplicabile în momentul de faţă, diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. În urma modificării aduse de OMF nr. 60/2015, limita maximă netaxabilă a crescut de la 32,5 lei la 42,5 lei.

Atenţie! Sumele ce depăşesc plafonul maxim sunt considerate venituri de natură salarială şi este mandatoriu a fi introduse pe statul de plată. Aceste sume sunt supuse impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale angajat angajator”, explică Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

indemnizatia-zilnica-delegare-si-detasare-majorata-bani-floteauto
Cuantumul indemnizaţiei zilnice minime de delegare şi detaşare pe teritoriul
României creşte la 17 lei

Al doilea aspect modificat face referire la compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare, care NU se cazează în condiţiile stabilite de lege.

În situatia în care personalul aflat în delegare NU se cazează în condiţiile de mai jos, cheltuielile de cazare se compensează prin plata unei sume aferente fiecărei nopţi de cazare. Aceasta este acum majorată de la 30 lei, la 45 lei.

De decontarea cheltuielilor de cazare beneficiază, conform prevederilor în vigoare, persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi în care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru.

Decontarea cheltuielilor de cazare se face pe baza documentelor justificative, în cazul cazării în structurile de primire turistice, pentru o camera cu pat individual sau, în cazul în care unitatea nu dispune de o astfel de cameră, pentru o cameră cu două paturi, a căror clasificare este de maximum 3 stele sau flori. Dacă acomodarea s-a făcut într-o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se decontează doar 50% din tariful de cazare perceput”, punctează Maria Cojocariu.

Adaugati comentariu