Din 11 aprilie se aplică plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni

Începând de astăzi, 11 aprilie, se aplică plafonarea tarifelor RCA la nivelul de la finalul lunii februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni.plafonarea tarifelor RCA

Hotărârea de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 290/6.04.2023 și intra în vigoare la 5 zile de la data publicării, cu excepția articolului care prevede sancțiunile (de la 1.000 lei la 50.000 lei) pentru companiile care nu aplică această Hotărâre, care intră în vigoare la 10 zile de la data publicării.

Conform HG 298/2023, tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Totodata, Hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA mai stabilește și limitarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0 și, în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta. Influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat.

Pe de altă parte, HG prevede și modalitatea prin care se acoperă cheltuielile din service cu înlocuirea vehicului avariat: „În perioada aplicării prevederilor prezentei hotărâri, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute la art. 1 alin. (3), pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent a car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto”

Despăgubirile se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare de 8% de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sanctionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sanctiunea contravențională principală, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplică și sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) și f) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

 

 

CITEȘTE ȘI:

România a înregistrat anul trecut un record în producția de autovehicule

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 10,8% în primele 2 luni

 

 

 

Adaugati comentariu