Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 10,8% în primele 2 luni

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 10,8% în primele 2 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 10,8% în primele 2 luni, comparativ cu perioada similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 6,6 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 6,9 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 291 de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 5,4 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 12,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – februarie 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,2% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 2 luni din 2023, aproximativ 6,9 miliarde de euro, în creștere cu 14,5% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 5,4 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 16,3% comparativ cu perioada ianurie – februarie 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,7% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 291 de milioane de euro.

Potrivit INS, în 2022, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2021, aproximativ 41,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 2 luni din 2023, exporturile FOB au însumat 15 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 19,4 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 9%, iar importurile cu 5,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 4,4 miliarde euro, fiind mai mic cu 232 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Forajele pentru Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, cu tunelurile pentru urși, aproape gata

Licitația pentru Autostrada Timişoara – Moraviţa va fi lansată la toamnă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 6,5% în primele 2 lunidin 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 6,5% în primele 2...

Stellantis
Financiar

Topul constructorilor auto în funcție de marjele operaționale: Porsche a devansat Stellantis și Mercedes-Benz

Așteptată de toți analiștii, publicarea rezultatelor financiare ale producătorilor de automobile relevă...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Creștere de 8,6% pentru exporturile de mijloace de transport în 2023

Exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut, în 2023, cu...

emiterea rovinietelor
Financiar

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin serviciul SMS al RCS & RDS se suspendă din 5 februarie

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) al...