Licitația pentru Autostrada Timişoara – Moraviţa va fi lansată la toamnă

Licitația pentru Autostrada Timişoara - Moraviţa A9, care va asigura legătura între vestul României și Serbia, dar și cu reţeaua rutieră din Balcanii de Vest și din sudul Europei, va fi lansată la toamnă, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.Autostrada Timişoara - Moraviţa

Potrivit acestuia, finalizarea Studiului de fezabilitate pentru şoseaua de mare viteză este în întârziere, dar va fi gata în luna septembrie, ceea ce înseamnă că, în toamnă, va putea fi lansată licitația pentru execuție.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi omologul său din Republica Serbia, Tomislav Momirovic, au semnat, la Timişoara, în luna iunie 2022, Acordul pentru stabilirea conexiunii dintre Autostrada Timişoara – Moraviţa cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin.

Autostrada A9 Timişoara – Moraviţa va avea o lungime de aproximativ 73 de km, iar construcția acesteia va fi finanțată din fonduri europene.

Șoseaua de mare viteză este prevăzută în Master Planul General de Transport și în Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport 2020-2030.

Pe partea sârbă, există o șosea de mare viteză, Autostrada E70, care conectează Belgrad de Vatin. Între Vatin și Moravița, însă, drumul are o singură bandă pe sens. Acest segment face obiectul Acodul română – sărb, pentru a se asigura, în viitor, un parcurs complet pe autostradă între București și Belgrad.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că lucrările la autostrada Timişoara-Moraviţa, spre Serbia, ar putea începe în aceeaşi perioadă cu cele la Drumul Expres Oradea – Arad.

”Am avut o discuţie şi cu domnul Ilie Bolojan (preşedintele CJ Bihor, n.r.) despre drumul expres Oradea-Arad. Vor termina şi ei studul de fezabilitate undeva în aceeaşi perioadă cu Timişoara-Moraviţa, astfel încât să fie lansată în această toamnă partea de execuţie de la Oradea la Moraviţa, sigur, separat”, a precizar ministrul Transporturilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Școala Profesională Duală: Continental începe pregătirile pentru următorul an școlar

Toyota pregătește zece noi modele electrice pe baterie până în 2026

 

 

 

Adaugati comentariu