În 10 zile, va fi lansat planul de susținere a economiei

Premierul Ludovic Orban a anunţat că planul de susținere a economiei va fi lansat în maximum 10 zile, un plan ce include garantarea creditelor pentru companiile mari, modificarea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile de tip green field și noi granturi pentru IMM-uri.planul de susținere a economiei

Potrivit șefului Guvernului, finanțarea pentru planul de susținere a economiei va fi asigurată prin fondurile europene obținute prin programul Recovery Fund (relansare economică), programul SURE (sprijin pentru protejarea locurile de muncă și a angajaților) și programul React-EU (fonduri de coeziune).

„Pregătim acum un program foarte mare de susţinere a economiei, pe lângă toate măsurile pe care le-am luat. (…) Pe scurt, în planul pe care îl pregătim şi pe care îl vom lansa în maxim 10 zile, pregătim schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, care nu sunt IMM-uri, care nu se încadrează în categoria de IMM-uri, pentru a injecta resurse financiare în aceste companii, pentru a le susţine investiţiile şi pentru a le susţine capitalul de lucru, regândirea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile green field pentru a stimula cât mai mult investiţiile făcute de la firul ierbii, fie de companii care vor să vină în România, fie de companii care sunt prezente în România, dar vor să dezvolte capacităţi noi de producţie. Punem la punct un întreg plan de granturi pentru IMM-uri. Deocamdată încă nu avem resurse financiare suplimentare de la nivel european, ele urmează să vină prin Recovery Fund, prin programul SURE, prin programul React EU. Pentru fiecare urmărim ce putem finanţa, care este sistemul prin care ni se alocă resursele respective, să vedem cum putem direcţiona banii spre acele zone care să ne genereze dezvoltare economică”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că România are peste 2,2 miliarde de euro din resursele pe care le are la dispoziţie datorită creşterii flexibilităţii dintre fonduri, fie prin supracontractare, bani care vor fi alocaţi în granturi pentru investiţii către companii.

Premierul a indicat că, în luna mai, numărul de angajaţi cu contracte de muncă este aproape egal cu cel din 2019, fiind cu doar 14.000 de astfel de angajaţi în minus.

 

CITEȘTE ȘI:

Airbag revoluționar de la Honda. Video!

Motor de tanc pe o mașină de poliție. În ce țară?

Drumul spre staţiunea Moneasa, Arad – Pâncota, intră în reabilitare. O întârziere de 4 ani

 

Adaugati comentariu