IGPR va achiziționa 300 de „bolizi” pentru Poliția rutieră. La unitățile de poliție vor ajunge la finalul lui 2022!

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a lansat, în SEAP, licitația pentru achiziția a 300 de autospeciale cu capacități și performanțe ridicate. Potrivit sindicatului polițiștilor, birocrația excesivă întârzie intrarea efectivă a autovehiculelor în dotarea unităților de poliție.
percheziţii

Procedura de achiziție este inclusă în proiectul ”Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”

Practic, instituția recunoaște că în urma achiziției de anul trecut, au fost livrate autovehicule de tip Dacia Logan cu capacități și performanțe sub media celor necesare autospecialelor de poliție, mai ales cele destinate activității de control și supraveghere a traficului rutier. Astfel de autospeciale lipsesc cu desăvârșire din parcul auto al structurilor de poliție rutieră, fiind practic imposibil în prezent de urmărit autovehicule cu capacități și motorizări ridicate.

Licitația este deschisă până la finalul lunii noiembrie, iar evaluarea ofertelor se va încheia în primăvara anului viitor. Livrarea autospecialelor se va face în termen de 270 de zile de la semnarea contractului, ceea ce înseamnă că acestea vor ajunge la unitățile de poliție, cel mai probabil, la finalul anului viitor.

”Trebuie precizat că în România este nevoie de aproape 2 ani de zile pentru achiziția a câteva sute de autospeciale, asta din cauza birocrației excesive și a procedurilor de achiziții publice care încetinesc orice efort instituțional. Una peste alta, trebuie spus că după 20 de ani, atunci când au fost achiziționate ultimele autospeciale performante VW Passat 2.5/2.8 destinate Poliției Rutiere, se face din nou istorie în parcul auto al Poliției Române”, arată reprezentanții sindicatului polițiștilor, Sidepol.

Potrivit acestora, IGPR recunoaște că în urma achiziției de anul trecut, au fost livrate autovehicule de tip Dacia Logan cu capacități și performanțe sub media celor necesare autospecialelor de poliție, mai ales cele destinate activității de control și supraveghere a traficului rutier. ”Astfel de autospeciale lipsesc cu desăvârșire din parcul auto al structurilor de poliție rutieră, fiind practic imposibil în prezent de urmărit autovehicule cu capacități și motorizări ridicate”, avertizează Sidepol.

Autospecialele ce vor fi achiziționate vor trebui să îndeplinească următoarele cerințe:

  • Capacitate cilindrică: min. 1900 cm3
  • Putere: min. 130 kW/174 C.P.
  • Tracțiune integrală: 4×4 permanent
  • Transmisie: automată cu 8+1 viteze
  • Cilindri: min. 4
  • Cuplu: min. 290 Nm
  • Viteza maximă: min. 210 km/h
  • Accelerația de la 0-100: max. 8 secunde
  • Girofar și o baterie suplimentară.

Prețul estimat pentru cele 300 de autospeciale va fi de aproximativ 25.000 euro/buc., însumând o investiție totală de 38.204.628 lei sau 7.721.850 euro.

Procedura de achiziție este inclusă în proiectul ”Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.

 

Sursa foto: Sidepol

 

CITEȘTE ȘI:

4 din 10 şoferi nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic. Sondaj ”Fii treaz la volan!”

UNSAR lansează o nouă campanie destinată siguranței rutiere

 

Adaugati comentariu