IFN-urile, invitate să participe la programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) invită instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) să participe la noul program guvernamental de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, IMM Leasing de echipamente şi utilaje.financiare

Perioada înscrierii în program este cuprinsă între 15-25 septembrie 2020, respectiv de 10 zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial a HG nr. 766/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 118/2020.

Instituţiile financiare nebancare înregistrate în Registrul Special ţinut de BNR, care doresc să se înroleze în program, sunt invitate să transmită FNGCIMM alături de intenţia de înscriere în program, solicitările pentru alocarea de plafoane de garantare în funcţie de nivelul estimat al finanţărilor pe care le vor acorda în anul 2020, precum şi nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, cu încadrarea în limitele prevazute de program.

Programul „IMM Leasing de echipamente şi utilaje” are rolul de a susţine IMM, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia operatorilor de leasing financiar a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing destinate achiziţionării de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităţilor IMM-urilor, precum şi companiilor afiliate acestora, care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi.

„FNGCIMM reprezintă un pilon important de susţinere şi un vector de implementare al Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prin operaţionalizarea a patru programe noi: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente şi utilaje (asigură accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de către stat a creditului comercial) şi Noua Casă (deblocarea creditului ipotecar). În actualul context economic caracterizat de necesitatea conjugării eforturilor tuturor factorilor implicaţi în susţinerea şi dezvoltarea sectorului IMM, adresăm invitaţia de participare în program a tuturor operatorilor de tip leasing financiar înscrişi în Registrul Special ţinut de BNR. Am convingerea că împreună vom face din IMM Leasing de echipamente şi utilaje un program de succes, sper ca plafonul de garantare pus la dispoziţie de Guvern va fi suprasubscris şi că acest prim proiect derulat împreună, va deschide calea unei relaţii de colaborare fructuoasă între FNGCIMM- instituţia specializată a guvernului în acordarea de garanţii, mediul financiar-non bancar şi sectorul IMM”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Facilităţile oferite prin programul guvernamental sunt de natura subvenţiei de dobândă în procent de până la 50%, subvenţionarea în procent de 100% a comisionului de administrare datorat FNGCIMM şi a comisionului de risc datorat Ministerului de Finanţe, precum şi garantarea de către stat în procent de 60%, respectiv 80% din finanţările de tip leasing financiar, în funcţie de categoria bunurilor achiziţionate. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate care pot fi acordate unui singur beneficiar va fi de 5.000.000 lei, iar perioada şi modalitatea de rambursare a finanţărilor, vor fi stabilite de finanţatori, conform normelor şi reglementărilor interne.

Durata finanţărilor de tip leasing este de maxim 72 de luni, iar avansul solicitat este cuprins între 0% şi 20%, în funcţie de opţiunea beneficiarului, din valoarea de achiziţie a bunului finanţat (exclusiv TVA).

Sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii precum şi intreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu excepţia domeniilor prevăzute în OUG nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici şi mijlocii „IMM Leasing de echipamente şi utilaje“.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

 

CITEȘTE ȘI:

Cod galben de vânt puternic în sudul şi estul ţării

România, pe locul 14 în UE la înmatriculările de vehicule noi

Eurostat: Călătoriile cu mașina au dominat, în 2018, transportul în UE

 

 

Adaugati comentariu