Constructorul auto japonez Honda a anunţat că se confruntă cu un atac cibernetic care are impact asupra operaţiunilor sale în întreaga lume.
„Honda poate confirma că a avut loc un atac cibernetic în reţeaua sa”, notează compania într-un comunicat citat de BBC. Problemele apărute afectează capacitatea de a accesa serverele, de a utiliza e-mailul şi de a folosi sistemele interne.
„Există, de asemenea, un impact asupra sistemelor de producţie din afara Japoniei, dar se lucrează pentru a minimiza impactul şi pentru a restabili funcţionalitatea completă a activităţilor de producţie, vânzare şi dezvoltare”, au mai spus reprezentanţii Honda.
Compania, care produce, pe lângă autovehicule, şi motociclete, generatoare sau maşini de tuns iarba, a anunţat că unul dintre serverele sale interne a fost atacat din exterior, iar „virusul s-a răspândit” în toată reţeaua sa.
În acest context, compania a suspendat operaţiunile, inclusiv activitatea de producţie, din Marea Britanie, Turcia, Italia, Japonia şi America de Nord.
Potrivit Honda, până la sfârşitul săptămânii, toate punctele în care operează vor reveni la normal.
Experţi în securitate cibernetică consideră atacul asupra companiei japoneze unul de tip ransomware, ceea ce înseamnă că hackerii ar fi putut cripta date sau au blocat unele sisteme IT ale companiei.
„Pare un caz în care se foloseşte ransomware-ul Ekans”, a declarat Morgan Wright, consilier şef de securitate la compania Sentinel One. „Ekans sau Snake ransomware este conceput pentru a ataca reţelele sistemelor de control industriale. Faptul că Honda a oprit producţia şi a trimis acasă muncitorii indică o întrerupere a sistemelor lor de producţie”, a explicat acesta citat de BBC.
Honda a subliniat că datele nu au fost afectate şi a adăugat că „în acest moment, vedem un impact minim asupra afacerilor”.
Compania are aproape 220.000 de angajaţi în întreaga lume, în peste 400 de companii afiliate grupului.
Nu se cunoaşte modul în care infractorii s-au infiltrat în sistemul informatic al Honda, dar cercetările sugerează că atacurile ransomware sunt în creştere, în condiţiile în care hackerii se folosesc de subiecte legate de Covid-19 pentru a păcăli victimele să descarce documente virusate, care apoi le fură datele.
CITEȘTE ȘI:
Mercedes-Maybach S 650 Night Edition: V12, fibră de carbon
Infrastructura rutieră are nevoie de investiţii de 41 mld. de euro în următorii 10 ani
Comentați?