Creşterile de preţ la carburanţi, analizate de Guvern

Premierul Mihai Tudose a anunţat că, la nivelul Executivului, va avea loc o discuţie pentru a se vedea ce a determinat majorarea de preţ la carburanţi.combustibilii

Potrivit şefului Guvernului, discuţiile cu producătorii vor stabili, în contextul în care accizele nu au fost încă majorate, dacă scumpirile au fost „artificiale” sau au fost determinate de creşterea preţului petrolului sau a altor cheltuieli.

Citeşte si: Carburanţii s-au scumpit deja

„Preţul nu poate doar să scadă, dar, în mod cert, nu este influenţa accizei, fiindcă acciza nu a intrat în vigoare. (…) O să avem o discuţie chiar pe data de 15, 16, săptămâna viitoare, să vedem exact care a fost influenţa. Dacă barilul a crescut, avem o discuţie, dacă au avut alte cheltuieli, este o discuţie, dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuţie”, a arătat premierul Mihai Tudose.

Accizele la combustibil vor creşte în două etape, de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litrul de combustibil.

Creşterea accizelor va însemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină.

Măsura a fost adoptată printr-o Ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, noile niveluri ale accizelor fiind valabile până în anul 2022, inclusiv.

Guvernul consideră că măsura este luată în condiţiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

Citeşte şi: Majorarea accizei la carburanţi anulează orice câştig ipotetic al statului

 

 

Adaugati comentariu