Jianu: Carburanţii s-au scumpit deja

Preţurile la combustibili au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă, a afirmat preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu.



combustibilii

Acesta a reafirmat că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate.

florin-jianu„De ce să scoţi la 1 ianuarie 2017 o acciză ca să o introduci peste 9 luni? Ce se întâmplă de fapt în economie? În momentul în care scoţi o taxă, cuantumul scăderilor de preţuri nu e egal cu cuantumul taxi respective, iar când o reintroduci, fapt ce s-a întâmplat zilele acestea, deja preţurile au fost crescute fără ca acciza să fi fost introdusă. Ceea ce spun eu acum este o pledoarie pentru predictibilitate şi stabilitate”, a spus Florin Jianu.

Acesta a afirmat că în cazul în care premierul are dreptate şi economia este funcţională nu ar trebui să existe măsuri precum TVA splitat sau reintroducerea supraaccizei la combustibili.

„Prim ministrul a fost ieri în Parlament şi a prezentat rezultatele economice. Eu plec de la două ipoteze: faptul că prim ministrul României e de bună intenţie şi al doilea fapt e că deţine informaţiile cele mai substanţiale în ceea ce înseamnă mediul economic. Şi, atunci, teoretic, dânsul are dreptate în ce spune. Dincolo de declaraţiile politice, şi de o parte şi de alta ne uităm la ceea ce spune premierul. Şi atunci, dacă economia e funcţională, lucrurile sunt în regulă, există suficiente date ca în bugetul de stat să nu avem modificări. Atunci, nu mi-aş dori să mai vedem o astfel de propunere: TVA splitat, impozite care se schimbă de la o zi la alta sau alte tipuri de măsuri cum e reintroducerea accizei. De fapt acel „stabilitate şi predictibilitate” asta înseamnă”, a conchis  preşedintele CNIPMMR.

De exemplu, OMV Petrom a crescut preţurile la benzină şi motorină, în ultimele zile, cu 9 bani pe litru. În staţia de pe Şoseaua Alexandriei din Bucureşti, benzina standard costă 4.70 lei pe litru, iar motorina standard 4,65 lei pe litru.

Guvernul a decis în şedinţa din 30 august 2017, majorarea accizei la carburanţi în două etape, la 15 septembrie şi 1 octombrie, majorarea fiind de 0,16 lei pe litru pentru fiecare din cele două etape. Creşterea accizelor va însemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină.

Măsura a fost adoptată printr-o Ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, noile niveluri ale accizelor fiind valabile până în anul 2022, inclusiv.

Guvernul consideră că măsura este luată în condiţiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

Potrivit Executivului, s-a constatat că deşi diminuarea fiscalităţii efectuată la începutul anului 2017 a vizat reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor, reducerea preconizată a fost atenuată ca urmare a faptului că preţurile fără taxe ale carburanţilor au înregistrat creşteri astfel încât, în prezent, ponderea taxelor în preţul carburanţilor este cea mai redusă din UE, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE.

În ceea ce priveşte colectarea, Guvernul spune că din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul că în primul semestru al acestui an încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,633 milioane lei.

 

 

 

Adaugati comentariu