Autostrada Ioniană din vestul Greciei a fost inaugurată

În Grecia a fost inaugurată marţi Autostrada Ioniană, a cărei construcţie a fost susţinută integral din fonduri europene.autostrada-ioniana

Noua autostradă are o lungime de 196 km şi conectează oraşele Ioannina din regiunea Epirus (nord-vestul Greciei) şi Antirrio, aflat în vestul ţării, reducând timpul de călătorie cu două ore.

Autostrada ajunge în peninsula Peloponez din sud, prin intermediul podului Rio – Antirrio, finanţat tot din banii UE, permiţând un acces mai uşor în şi dinspre ţările vecine din Balcanii de Vest.

autostrada-ioniana
Foto: Christaras A. – Wikipedia

Iniţial, lucrările au demarat în 2006, urmând a fi finalizate în 2012. Din cauza problemelor financiare traversate de Grecia, construcţia a fost complet oprită în 2011. Ulterior, lucrările au reînceput în 2013, autostrada fiind complet finalizată la începutul lunii august 2017.

Autostrada Ioniană este cea de-a cincea finanţată de UE în Grecia, alături de autostrada Moreas din Peloponez, autostrada Aegean care leagă Atena de Salonic, autostrada Olympia din Corint spre Patras şi secţiunea de mijloc a autostrăzii E65 din centrul ţării. Pentru aceste lucrări de infrastructură rutieră au fost cheltuite, în total, din fondurile europene, 3,6 miliarde de euro.

Reprezentanţii CE consideră că astăzi Grecia este perfect conectată cu restul Europei, de-a lungul unei reţele transeuropene strategice, care permite un flux neîntrerupt de persoane şi bunuri, cele 5 autostrăzi având o contribuţie esenţială la creşterea economică constantă a ţării.

Adaugati comentariu