Guvernul va adopta un nou act normativ pentru decontarea transportului elevilor

Guvernul va dezbate, miercuri, pentru aprobare, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale - Legea nr. 1/2011, privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.transportul gratuit

Potrivit proiectului, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, în limita a 50 km.

De asemenea, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Aceştia pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare.

Modalitatea de decontare va fi stabilită printr-o Metodologie aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.

„Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilităţile de transport acordate elevilor, se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”, mai arată proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decontarea transportului elevilor.

Totodată, prin excepţie de la anumite prevederi ale proiectului de act normativ, în situaţia în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km şi nu locuiesc la internat sau gazdă li se decontează suma aferentă distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanţele ce depăşesc 50 de km.

În plus, operatorii de transport au obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul elevilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Tentativele de fraudă în mediul online s-au amplificat, în contextul pandemiei. Avertizarea ARB

Restructurare la Mercedes-Benz. Brandurile de lux, grupate într-o singură subsidiară

 

 

Adaugati comentariu