Advertisement

Programul de relansare economică
Home Miscellanea Financiar Guvernul promite 4 noi măsuri pentru relansarea economică

Guvernul promite 4 noi măsuri pentru relansarea economică

Un program pentru companiile mari după modelul IMM Invest, o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, o schemă de ajutor de stat pentru investiţii greenfield şi realizarea unui fond de investiţii pentru dezvoltarea anumitor domenii de activitate sunt cele mai noi promisiuni ale Guvernului pentru a sprijini relansarea economică.

Astfel, o primă măsură din programul pentru relansarea economică este realizarea, după modelul IMM Invest, a unui mecanism similar şi pentru companiile mari, prin care le vor fi garantate creditele pentru investiţii şi pentru capital de lucru.

„După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest. Avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care chiar dacă şi-au suspendat activitatea o perioadă scurtă şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, Ford, Pirelli”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Totodată, şeful Guvernului a precizat că, pentru relansarea economică, va fi lansată o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, măsură care a fost aprobată de Comisia Europeană.

“Va deveni în curând operaţional o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susţinerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a preţului la energie electrică prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO2 cu până la 20%. De asemenea, ne gândim şi la o altă măsură de reducere a taxei de cogenerare astfel încât să generăm condiţii de furnizare a energiei”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a mai transmis că va fi lansată şi o schemă de ajutor de stat pentru investiţii tip greenfield, după un model care funcţionează în alte cinci ţări europene, printre care Germania, Italia şi Polonia.

„A doua pârghie pe care o vom folosi tot pentru susţinerea investiţiilor, evident pârghia ajutorului de stat pentru investiţii Greenfield, care fie sunt realizate de companii noi pe piaţa românească, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacităţi industriale noi ale unor companii care sunt active pe piaţa românească. Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcţionează în cinci ţări europene, Germania, Italia, Polonia. E o schemă de ajutor de stat de garantare şi de implicare în asigurarea creditului comercial. În România avem o problemă mare în ceea ce priveşte creditul pentru că neavând o bursă de valori foarte dezvoltată, puţine companii pot să îşi obţină finanţare pentru proiecte de pe Bursa de Valori”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Pe de altă parte, pentru relnsarea economică, este luată în calcul şi realizarea unui fond de investiţii, capitalizat iniţial de stat şi listat la bursă, după un model dezvoltat în Polonia.

„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis practic de achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument în gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate. Polonezii au împărţit fondul în mai multe zone, agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim
competitivi”, a precizat şeful Guvernului.

 

CITEŞTE ŞI:

Din 18 mai, transportul în comun din Capitală va funcţiona la capacitate maximă

Skoda Enyaq: tot ce știm despre SUV-ul electric

SUV-ul Aiways U5 vine cu o baterie evoluată

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehiculele electrice
FinanciarFlotă verde

FMI: Tranziţia la vehiculele electrice va avea un amplu impact asupra industriei auto

Tranziţia globală la vehiculele electrice va avea un amplu impact asupra investiţiilor,...

parcare
Financiar

Primăriile au obținut 452.mil. lei din utilizarea parcărilor publice și din amenzi

Primăriile au obținut 452.mil. lei din utilizarea locuri de parcare publice, din...

buget
Financiar

47 de ONG-uri și companii solicită UE să adopte un buget mai ”ecologic”

O coaliție de 47 de companii, organizații ale societății civile, asociații și...

exporturile FOB
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 3,5% în primele 8 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 3,5% în primele 8...