Advertisement

amânarea ratelor
Home Miscellanea Financiar A fost modificată Ordonanța de Urgență pentru amânarea ratelor la credite

A fost modificată Ordonanța de Urgență pentru amânarea ratelor la credite

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care permite amânarea ratelor bancare şi în 2021, cererile urmând a fi depuse până în 15 martie. Perioada totală pentru care se poate cere amânarea este de 9 luni, iar dacă deja a fost consumată în acest an, facilitatea nu se mai acordă.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, că în ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanța de Urgență care permite amânarea ratelor. Solicitările pot fi depuse până la 15 martie 2021, iar băncile vor realiza analiza şi transmite decizia până la 31 martie.

”O altă OUG pe care am aprobat-o astăzi şi la care s-a lucrat în timp record, este o OUG pe care o aşteaptă mulţi români. Este vorba despre modificarea OUG 37 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate, este vorba despre prelungirea amânării ratelor la bancă”, a spus prim-ministrul Florin Cîţu.

Acesta a precizat, însă, că maximul este de 9 luni de zile.

”Dacă ai avut 9 luni de zile rata amânată, nu mai poţi să amâni, dar ceilalţi pot să meargă până la 9 luni de zile. Partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum şi pot să aplice”, a precizat premierul, afirmând că nu se schimbă condiţiile pentru amânarea ratelor.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori cu modificările și completările ulterioare, s-a creat posibilitatea ca debitorii, persoane fizice sau juridice, să poată solicita suspendarea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

Prin modificările aduse în ședința de guvern din 30 decembrie 2020, beneficiază de aceste facilități și debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, și care nu înregistrează restante la data solicitarii.

Perioada de suspendare a plîților este de maximum 9 luni atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligațiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.

Debitorii trebuie să declare pe propria raspundere scaderea veniturilor/a incasarilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020.

 

CITEȘTE ȘI:

Test drive Mazda MX-30

Autostrada Lugoj – Deva. Pe lotul 3 se ridică restricția de viteză. Circulația va fi permisă cu 130 km/h

Ce le-a transmis ministrul Transporturilor angajaților care ”vin la serviciu doar pentru a avea de unde pleca acasă”

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile
FinanciarTransporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,2% în primele 10 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 4,2% în primele 10...

riscuri
FinanciarMacroeconomie

Principalele riscuri pentru România în 2025: majorarea taxelor, recesiunea, dezinformarea şi conflictele armate

Principalele riscuri pentru România în 2025 sunt atât economice, majorarea taxelor şi...

Exporturile de mijloace de transport
FinanciarTransporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 3,7% în primele 9 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 3,7% în primele 9...