Advertisement

porsche-mobility-ghid-finantare-IMM-floteauto
Home Finanţare Ghid de finanţare pentru IMM-uri: opţiuni sunt multe, dar care mi se potriveşte?

Ghid de finanţare pentru IMM-uri: opţiuni sunt multe, dar care mi se potriveşte?

Piaţa românească de finanţare auto şi, în mod specific, cea de finanţare de flote, beneficiază de o varietate de opţiuni. Acestea sunt puse la dispoziţia clienţilor care, la rândul lor, le evaluează în funcţie de diferite elemente, cum ar fi: specificul afacerii lor, numerarul disponibil, bugetul lunar, modul în care utilizează flota sau politica firmei pentru eficientizarea costurilor.

Astfel, este foarte importantă ilustrarea avantajelor şi diferenţelor dintre produsele de finanţare – fie că e vorba de credit, leasing financiar sau leasing operaţional – pentru ca antreprenorii sau managerii de flotă să identifice corect ce tip de finanţare le aduce beneficii maxime.

Înainte de a lua decizia de achiziţie sau de schimbare a parcului auto, administratorii flotelor analizează situaţia costurilor, iar principiile după care se ghidează sunt raportul calitate-preţ cât mai echilibrat şi costul total al proprietăţii. În acest sens, unul dintre elementele esenţiale este alegerea produsului de finanţare – fie că vorbim de credit, leasing financiar sau leasing operaţional.

ghid-finantare-IMM-porsche-mobility-radu-manea-floteautoÎn alegerea unei soluţii de finanţare, antreprenorii şi administratorii flotelor au în vedere în principal costurile generate de achiziţionarea şi întreţinerea flotelor, gestionarea parcurilor auto, avantajele fiscale, avansul, precum şi înregistrarea contabilă sau riscurile generate de modificările legislative şi fiscale. Toate acestea influenţează decizia alegerii unui produs de finanţare a parcului auto, însă beneficiile percepute şi avantajele metodelor de finanţare diferă în funcţie de specificul fiecărei companii în parte. De aceea, Porsche Finance Group oferă consiliere şi sprijin IMM-urilor în a-şi alege metoda de finanţare cu maximum de rezultate, sub umbrela ONE-STOPSHOP”, explică Radu Manea, Director Divizie Fleet Management, Porsche Finance Group.

Leasing operaţional: pentru un parc auto dinamic

Leasingul operaţional este o formă particulară de finanţare ce este adesea asemănată cu închirierea, deoarece companiile utilizează autovehiculul nou, împreună cu un pachet de servicii adaptat propriilor necesităţi, fără să fie nevoie de achiziţia efectivă. La finalul contractului de leasing financiar maşinile se returnează, iar acest lucru vine la pachet cu faptul că riscul deprecierii este suportat integral de firma de leasing.

Acest produs se potriveşte companiilor care se bazează în mod esenţial pe flota de maşini în activitatea pe care o desfăşoară. În acelaşi timp, este potrivit companiilor la început de drum, deoarece principalul avantaj al leasingului operaţional este faptul că banii nu sunt blocaţi în achiziţie, iar riscurile asociate achiziţiei, administrării, deprecierii şi revânzării flotei sunt preluate de firma de leasing operaţional.

Foarte important, de asemenea, este faptul că plata este proporţională cu ceea ce se utilizează – ratele lunare înseamnă, de fapt, o chirie flexibilă, variabilă în funcţie de kilometrii parcurşi anual şi de durata contractului, calculată transparent şi riguros. În plus, în momentul reînnoirii flotei, eforturile necesare din partea antreprenorului sunt considerabil diminuate – finanţatorul se ocupă de revânzare.

Aşadar, pe lângă o situaţie contabilă relaxată pentru că maşinile nu sunt înregistrate ca mijloc fix în contabilitate – spre deosebire de credit sau leasing financiar – leasingul operaţional ajută la o bugetare exactă şi la o continuitate a activităţii, pentru că la final de contract finanţatorul se ocupă de revalorizarea maşinilor uzate, iar antreprenorul se poate concentra pe reînnoirea flotei, cu sprijinul şi consilierea finanţatorului.

Dacă la aceste beneficii se adaugă şi servicii de management de flotă, toate costurile de service, schimbare anvelope şi managementul de combustibil sunt externalizate, cu un consum minim de resurse pentru compania care accesează aceste servicii.

Leasing financiar clasic: flexibilitate în privinţa ratelor

Leasingul financiar clasic este gândit pentru antreprenorii care au nevoie de o flotă pe care se pot baza şi pe care doresc să o schimbe mai rar, fără a fi nevoie de a o plăti din start, cu drept de utilizare asupra autovehiculului contra unei rate lunare, fără garanţii imobiliare, însă cu drept de proprietate la finalul perioadei contractuale.

porsche-mobility-ghid-finantare-IMM-floteautoLeasingul financiar clasic oferă aceeaşi flexibilitate în privinţa ratelor ca şi leasingul operaţional, însă oferă dreptul de proprietate la final de contract, cu o mare libertate de alegere – fie că e maşină nouă sau rulată, fie că e vorba de finanţare în lei sau în euro.

În acelaşi timp, există posibilitatea efectuării unei plăţi anticipate, precum şi aceea de a alege între dobândă fixă şi dobândă variabilă.

În fapt, leasingul financiar clasic aduce avantaje la fel ca în cazul finanţării prin leasing operaţional, cu efortul de înmatriculare al maşinilor preluat de finanţator, costuri fixe, fără blocarea lichidităţilor, dar cu dreptul de proprietate care vine la final. Dreptul de proprietate implică faptul că se va suporta de către client valoarea reziduală a maşinii la finalul contractului.

Leasingul financiar cu valoare reziduală reală: pentru costuri lunare mai mici

Leasingul financiar cu valoare reziduală reală, Perfect Leasing, aşa cum se numeşte produsul Porsche Finance Group, primul de acest fel pe piaţa din România la momentul lansării, este un produs pentru companiile care vor să aibă costuri lunare mai mici şi opţiuni deschise la final de contract. Se numeşte leasing financiar cu valoare reziduală reală pentru că valoarea reziduală nu este inclusă în ratele lunare, deci pe perioada derulării contractului se plăteşte doar ceea ce se utilizează.

Acest lucru înseamnă că ratele lunare depind de modul de utilizare al flotei: de kilometrajul anual, de durata contractului, de modelul şi motorizarea alese. Practic, clientul de leasing decide avansul şi perioada contractuală, iar ratele pot fi cu până la 30% mai mici decât în cazul leasingului financiar clasic.

Ratele lunare mai mici sunt date de faptul că valoarea reziduală, adică valoarea maşinii în piaţă la finalul contractului de finanţare, este calculată în funcţie de diverşi factori specifici fiecărei companii, precum: rulajul anual, modelul maşinii, motorizarea, durata contractului, cu menţiunea că dobânda poate fi fixă, ori variabilă.

Acest lucru se traduce, de altfel, fie printr-un buget lunar disponibil mai mare, fie printr-o flotă de maşini mai bine dotate. Cu diferenţa de bani se pot alege dotări suplimentare.

Opţiunile multiple de la finalul contractului înseamnă fie cumpărarea maşinilor din flotă, prin plata valorii reziduale, fie prelungirea contractului de finanţare, fie înnoirea maşinilor.

Creditul auto: un produs cu tradiţie, pentru flotă proprie

Creditul auto este un produs clasic, de încredere şi cu tradiţie pentru companiile care vor să deţină dreptul de proprietate asupra maşinilor din flotă şi pentru care deductibilitatea TVA-ului este un avantaj relevant. Astfel, pentru companiile care au o flotă stabilă, cu maşini schimbate mai rar, dar şi pentru cei care consideră proprietatea asupra vehiculelor din flotă relevantă pentru activitatea pe care o desfăşoară, creditul este alternativă perfectă de finanţare.

În cazul Porsche Finance Group, conceptul ONE-STOP-SHOP înseamnă pentru cei care ne calcă pragul timp câştigat, pentru că totul se desfăşoară în showroom, la dealer: discuţia despre necesitatea unei flote, alegerea maşinilor, accesarea finanţării, asigurarea şi service-ul, toate în acelaşi loc. În plus, avem flexibilitatea de a oferi servicii de management de flotă cu orice tip de finanţare, lucru extrem de apreciat pentru companiile mici şi mijlocii”, precizează Radu Manea, Director Divizie Fleet Management, Porsche Finance Group.

Asigurare CASCO pentru companii, cu minimum de efort

Indiferent de modalitatea achiziţionării, prin leasing, cu credit sau cash, sau de tipul maşinilor, noi sau rulate, IMM-urile au posibilitatea de a opta pentru o poliţă CASCO de la Porsche Asigurări. O astfel de poliţă oferă acoperire internaţională gratuită în toată Europa, indiferent de asigurătorul RCA. Atât în ţară, cât şi în străinătate, în cazul unui incident, indiferent de situaţie, clienţii au garanţia că vor primi ajutorul de care au nevoie, prin serviciul de asistenţă rutieră non-stop.

IMM-urile, pentru care drumurile prin ţară şi în afara acesteia sunt la ordinea zilei, ca orice client Porsche Asigurări, beneficiază prin poliţa CASCO de Call Center Daune dedicat. În plus, ei ştiu că toate procedurile se întâmplă într-un singur loc, la dealer, aşadar sunt scutiţi de drumuri suplimentare şi proceduri laborioase – de la ofertă, contractare, până la constatarea daunei şi reparaţia maşinii – totul se întâmplă în acelaşi loc. Mai mult, procedurile sunt mult simplificate, astfel că nu este nevoie de împuterniciri de daună sau accept de plată pentru ca maşina să intre în reparaţie.

Porsche Mobility este o companie din cadrul Porsche Finance Group ce oferă leasing operaţional şi management de flotă pentru maşinile aparținând grupului Volkswagen: Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen Autovehicule Comerciale, Porsche şi Das Weltauto.
www.managementdeflote.ro

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Protecția Consumatorilor
Finanţare

Flotă de 9 mașini electrice pentru Protecția Consumatorilor, prin programul Rabla Plus

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest Timiș intenționează să achiziționeze 9...

abonamentele auto
Finanţare

Abonamentele auto vor depăși, în 5 ani, atât achiziția, cât și leasingul. Studiu PwC

În următorii cinci ani, aproape jumătate (49%) dintre consumatori spun că vor...

RAPPS
Finanţare

Flotă de 10 autoturisme 4×4 pentru dotarea parcului auto al RAPPS

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) București va achiziționa un...

autoturisme rulate
Finanţare

ANAF își înnoiește parcul auto cu 11 autovehicule prin Rabla Clasic

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își înnoiește parcul auto cu 11...