Advertisement
Germania-suspenda-salariul-minim-soferii-straini-tranzit-floteauto
Home Germania suspendă salariul minim pentru şoferii străini în tranzit

Germania suspendă salariul minim pentru şoferii străini în tranzit

Guvernul german a decis să suspende temporar aplicarea noului său salariu minim în cazul şoferilor, în principal din Europa de Est, când aceştia tranzitează ţara, aspect reclamat la Comisia Europeană de mai multe ţări, printre care Polonia, România şi Ungaria.

„Din consideraţie pentru vecinii săi” — în condiţiile în care în Polonia firmele de transport şi guvernul s-au angajat într-o veritabilă campanie împotriva noului sistem — guvernul a decis să suspende dispoziţia privitoare la transportul de tranzit până la „clarificarea chestiunii juridice europene„, a declarat ministrul muncii, Andrea Nahles, la finalul unei întrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Germania-suspenda-salariul-minim-soferii-straini-tranzit-floteauto
Berlinul a decis ca şoferii în tranzit trebuie plătiţi cu salariul minim german, de 8,5 euro brut pe oră, pentru timpul petrecut în Germania

Sesizată de Polonia, România, Marea Britanie şi alte ţări, în total 13, Comisia Europeană a lansat la 21 ianuarie o „procedură preliminară” pentru a verifica conformitatea acestei dispoziţii a legii germane cu dreptul european. Dând asigurări încă o dată că, din punctul său de vedere, aplicarea prevederilor privind salariul minim tuturor, inclusiv şoferilor străini aflaţi în tranzit, nu încalcă regulile UE, Andrea Nahles a spus că se aşteaptă la o decizie din partea Bruxellesului între lunile aprilie şi iunie, în orice caz în această vară.

Ministrul polonez a salutat „o decizie bună” a Berlinului şi şi-a exprimat dorinţa ca Bruxellesul să-şi exprime opinia „cât de curând posibil”.

Germania practică de la 1 ianuarie un salariu minim universal de 8,50 euro brut pe oră. Aceasta este singura ţară europeană care nu acordă excepţii pentru salariaţii în tranzit, respectiv şoferii profesionişti care nu petrec decât câteva ore pe teritoriul german pe un traseu între Polonia şi Spania de exemplu.

Până în prezent, Berlinul a decis că ei trebuie plătiţi cu salariul minim german pentru acest timp petrecut în Germania, sub pedeapsa unor amenzi, şi că angajatorii lor trebuie să întocmească un anumit număr de documente administrative.

Berlinul a justificat acest regim prin dorinţa de a lupta împotriva dumpingului practicat de firmele de transport din estul Europei, un subiect care a provocat nemulţumire şi în Franţa, unde companiile de profil au denunţat „concurenţa neloială” a transportatorilor străini care îşi plătesc şoferii în condiţiile salariale ale ţării lor de origine.

O asociaţie a transportatorilor polonezi a calificat săptămâna trecută măsurile germane drept „discriminatorii şi disproporţionate”, Varşovia solicitând Belinului să le modifice. În schimb, relatează AFP, sindicatele din Polonia i-au scris ministrului german al muncii pentru a-i cere să rămână ferm pe poziţie.

Suspendarea anunţată nu este valabilă decât pentru traseele de tranzit şi nu pentru livrările efectuate de şoferi polonezi sau cehi cu plecare sau cu sosire în Germania, practică numită cabotaj.

Conform federaţiei germane a transportului de mărfuri BGL, circa o cincime din traficul rutier de mărfuri din Germania este unul de tranzit.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Administrare flote

Castrol a împlinit 30 de ani în România: Împreună în Viitor

Castrol, lider global în lubrifianți și parte a grupului bp, a sărbătorit...

sancţiuni
Siguranţă rutieră

Peste 1,6 milioane de sancţiuni au fost aplicate şoferilor în primele 10 luni ale anului

Poliţiştii rutieri au aplicat, în primele 10 luni ale anului, 1.669.045 de...

Goodyear
Anvelope

Goodyear introduce un nou logo pe anvelope, pentru a evidenția compatibilitatea cu mașinile electrice și plug-in hybrid

Toate anvelopele Goodyear, atât cele noi, cât și cele existente, sunt optimizate...

climatice
Business

EY Climate Risk Barometer: Companiile încă nu reușesc să adopte strategii climatice

Cel mai recent Barometru global EY despre riscuri climatice arată un progres...