Advertisement
BNR
Home Miscellanea Macroeconomie BNR ar putea face miercuri un nou pas în direcţia ieftinirii creditelor

BNR ar putea face miercuri un nou pas în direcţia ieftinirii creditelor

Banca Naţională ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,25%, în şedinţa de miercuri a Consiliului de Administraţie, ceea ce ar însemna un nou pas în direcţia ieftinirii creditelor.

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de miercuri, 4 februarie 2015.

„Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante în luna februarie, atât la pasivele în lei cât şi la cele în valută”, au anunţat reprezentanţii AAFBR.

bnr-ieftinirie-credite-floteauto
Conducerea BNR a decis în ianuarie să reducă rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, un nou minim istoric

Analiştii apreciază că dobânda cheie ar urma să mai coboare până la sfârşitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii să ajungă la 8% pentru pasivele în lei, iar cele în valută la 10%.

„Estimările pentru decembrie 2016 arată un nivel posibil al dobânzii de politică monetară de 2%. Ele variază între un minim de 1,5% şi un maxim de 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse în continuare pe parcursul anului 2016, până la 6% în cazul celor în lei şi 8% în cazul celor în valută”, explică analiştii.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la începutul lunii ianuarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, un nou minim istoric, concomitent cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2,25 puncte.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) s-a redus la 4,75% pe an de la 5,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit s-a menţinut la 0,25% pe an.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008, cu circa 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,1%

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,1% în luna octombrie 2023,...

BNR
Macroeconomie

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,8% în luna septembrie 2023

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de...

Rata anuală a inflației
Macroeconomie

Rata anuală a inflației în luna august a rămas la 9,4%, ca în iulie

Deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază de...