Advertisement

Germania
Home Administrare flote Juridic Germania intră în carantină generală strictă din 16 decembrie până în 10 ianuarie 2021

Germania intră în carantină generală strictă din 16 decembrie până în 10 ianuarie 2021

Guvernul federal și cele de land au adoptat o serie de măsuri suplimentare, astfel încât de la data de 16 decembrie 2020 și până pe 10 ianuarie 2021, în Germania se aplică un regim de carantină generală strictă („hard lockdown“).

Acest regim presupune reducerea la minimul absolut a contactelor sociale cu persoane din afara gospodăriei, iar în spații publice este permisă întâlnirea a maximum 10 persoane din cel mult 2 gospodării.

Întâlnirile private cu prieteni, rude și cunoștințe trebuie să se limiteze la propria gospodărie și cel mult o altă gospodărie, dar în orice caz la maximum 5 persoane; copiii cu vârsta de până la 14 ani nu sunt incluși în numărul maxim admis.

De Crăciun, în funcție de incidența infectărilor cu SARS-CoV-2, landurile pot stabili excepții pentru perioada 24 decembrie – 26 decembrie 2020, altfel încât la întâlnirile private dintr-o gospodărie să poată participa până la 4 membri în plus ai familiei apropiate din alte gospodării – chiar dacă se depășesc limitele menționate anterior de 2 gospodării / 5 persoane.

În seara/noaptea zilei de 31 decembrie/1 ianuarie (Anul Nou) sunt interzise adunările publice pe întreg teritoriul german; se interzice folosirea artificiilor în locuri publice, precum și vânzarea de produse pirotehnice înainte de noaptea Anului Nou.

Nu mai este permis comerțul cu amănuntul, cu excepția produselor alimentare și a bunurilor necesare traiului de zi cu zi; magazinele care comercializează astfel de produse pot rămâne deschise, cu condiția respectării măsurilor de igienă, a controlării accesului și evitării formării cozilor.

Serviciile din domeniul îngrijirii personale, cum ar fi studiourile de coafură, cosmetică, masaj, tatuaje și altele similare vor fi închise. Tratamentele necesare din punct de vedere medical, de exemplu fizioterapie, terapie ocupațională, logoterapie, podologie ș.a. sunt încă permise.

Școlile și grădinițele trebuie să restrângă semnificativ contactele: obligativitatea frecventării acestora este suspendată, se asigură exclusiv îngrijirea de urgență, se trece în regim de învățare la distanță și se oferă posibilități suplimentare părinților de a lua concediu plătit pentru îngrijirea copiilor.

Angajatorii trebuie să reducă contactele profesionale la minimul posibil, fie prin acordarea de concedii, fie prin trecerea la soluții extinse de home office.

Restaurantele, pub-urile și barurile rămân în continuare închise, fiind permisă numai livrarea sau ridicarea de comenzi pentru consum la domiciliu; este interzisă consumarea alimentelor la fața locului. De asemenea, se interzice consumul de băuturi alcoolice în locuri publice.

Slujbele religioase din biserici, sinagogi și moschei, precum și întâlnirile altor comunități religioase sunt posibile numai în anumite condiții care sunt stabilite de Ministerul federal de interne împreună cu comunitățile religioase în cauză.

Cetățenilor li se cere să renunțe la călătorii și vizite private care nu sunt absolut necesare. Solicitarea se aplică atât pentru călătoriile externe, cât și pentru cele interne, chiar și pentru deplasările de o zi în interiorul Germaniei. Cazarea mai este posibilă exclusiv în situații întemeiate și, în mod evident, non-turistice.

Instituțiile și facilitățile destinate activităților recreative și de divertisment rămân închise: teatre, opere, săli de concert și instituții similare; târguri comerciale, cinematografe, parcuri de distracții și furnizori de activități de petrecere a timpului liber (interior și exterior), cazinouri, magazine de pariuri și facilități similare; sporturi de agrement în toate facilitățile publice și private, inclusiv studiouri de fitness, piscine, saune și băi termale ș.a.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun şi în magazine, precum și respectarea regulilor de igienă și păstrarea distanței sociale (1,5 m) în spațiul public; masca trebuie purtată inclusiv în zonele publice în care nu este posibilă păstrarea distanței minime recomandate.
Nerespectarea acestei obligativității este sancționată cu amendă de minimum 50 euro.

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land pot fi accesate pe pagina cancelariei federale a Germaniei:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

România, inclusă integral pe lista „zonelor de risc“

Potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe (MAE), autoritățile germane au decis includerea României, cu întreg teritoriul național, pe lista „zonelor de risc“, renunțându-se astfel la diferențierea statutului de risc pentru fiecare județ în parte. Informații cu privire la actualizarea zonelor de risc, precum și lista completă a acestora pot fi regăsite la: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu

Cetățenilor români, ca și celorlalți cetățeni ai statelor membre UE, nu li se aplică restricții propriu-zise în ceea ce privește intrarea pe teritoriul german. Autoritățile germane au prevăzut, în schimb, o serie de obligații specifice în context pandemic, în special pentru persoanele care vin din zone de risc.
Regulile generale de conduită, restricțiile și măsurile decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale, în mai multe limbi de circulație internațională, la următoarea pagină de internet: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 10 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Începând cu data de 8 noiembrie 2020, a fost restrânsă semnificativ posibilitatea de exceptare de la efectuarea carantinei pentru persoanele care prezintă un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania și tradus în limba germană sau engleză. Autoritățile germane și-au reconsiderat abordarea, ca urmare a constatării faptului că testarea nu asigură o protecție suficientă împotriva cazurilor de infectare care se petrec înainte de plecarea din zona de risc sau chiar în timpul călătoriei către Germania. Această posibilitate a fost strict limitată la persoane care: efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I și II sau soți/parteneri cu reședințe diferite); au nevoie de îngrijiri medicale urgente; oferă asistență/îngrijire persoanelor care au nevoie imediată de acest lucru; lucrează în Germania în profesii și domenii cu relevanță sistemică; au de efectuat o deplasare profesională / stagiu de formare a cărui urgență se poate justifica și care nu durează mai mult de 5 zile.

Perioada de carantina poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării pentru infecția cu SARS-CoV-2. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau conform celor comunicate de autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informații pot fi obținute prin apelarea liniei telefonice dedicată 116 117.

Dacă persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă testarea inițială a indicat un rezultat negativ, și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

Principalele excepții de la măsura efectuării carantinei privesc persoanele care:

  • se află în tranzit;
  • nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german;
  • efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până la 72 de ore; asigură transportul profesional de persoane și mărfuri ș.a.

O serie de alte excepții mai sunt aplicate, cu diferențe de la un land la altul, în situații temeinic justificate, spre exemplu în cazul unor categorii profesionale a căror prezență și activitate concretă pe teritoriul german sunt considerate absolut necesare menținerii funcționalității unor sisteme sau infrastructuri sociale critice: relații diplomatice și consulare, securitate și ordine publică, îngrijire medicală etc., cu respectarea măsurilor de protecție și igienă și, în unele cazuri, cu justificarea scrisă a urgenței de către angajator. Aceste excepții nu sunt nici definitive, nici exhaustive, iar dacă există motive temeinice se pot acorda derogări și în alte situații, cu acceptul punctual al autorităților locale de sănătate.

Reglementările locale ale landurilor și hotărârile punctuale ale autorităților responsabile de sănătate rămân decisive în acest sens.

 

CITEȘTE ȘI:

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în scădere cu 2,4% în octombrie

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a deschis 10 benzinării Rompetrol în acest an

Mai puține accidente produse de șoferi aflați sub influenţa alcoolului

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

Exporturile de mijloace de transport
Transporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...