Flotele se vor confrunta cu teste anuale mai stricte privind emisiile autoturismelor și utilitarelor diesel și cu inspecții mai amănunțite ale sistemelor avansate de asistență a șoferului (ADAS) și ale vehiculelor electrice, conform noilor propuneri anunțate de Comisia Europeană (CE).
Propunerile scot în evidență faptul că metodele actuale de testare nu detectează vehiculele cu emisii ridicate.
„Unele dintre testele ITP (inspecții tehnice periodice) de astăzi nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta emisiile care depășesc limitele legale aplicabile vehiculelor, iar procedurile de testare actuale nu sunt adecvate pentru a ajuta la reducerea poluării aerului (emisii de oxizi de azot – NOx și nanoparticule)”, precizează Comisia Europeană (CE).
Testarea anuală a utilitarelor ușoare
În special, Comisia dorește să implementeze testarea anuală a emisiilor vehiculelor comerciale ușoare după data primei lor înmatriculări, în linie cu inspecția obligatorie a vehiculelor comerciale grele.
Transportul rutier este responsabil pentru aproximativ 35% din emisiile de NOx și circa 9% din emisiile de particule, potrivit CE, care subliniază că această poluare este responsabilă pentru provocarea a aproximativ 70.000 de decese premature în fiecare an în UE.
Mașinile moderne pot avea filtre de particule, dar acestea se pot defecta fără a fi detectate de sistemele de autodiagnosticare ale vehiculelor. Dovezile indică faptul că 6% dintre vehiculele diesel Euro 6 nu ar trece un test de detectare a numărului de particule și doar 0,3% dintre acestea ar identifica sistemul de control al emisiilor defectuos.
Prin urmare, CE dorește ca statele membre ale UE să implementeze un test privind numărul de particule, care este deja un succes în Belgia, Olanda și Germania, înlocuind actualul test de opacitate a gazelor de eșapament.
De asemenea, vor fi introduse teste suplimentare pentru emisiile de NOx, care se vor concentra pe identificarea sistemelor de reducere catalitică selectivă (SCR) defectuoase. Inițial, acest test va fi aplicat vehiculelor diesel, înainte de a fi extins potențial la vehiculele pe benzină.
Flotele care dețin vehicule pentru perioade lungi de timp, așa cum mulți anticipează că se va întâmpla cu mașinile electrice, se vor confrunta, de asemenea, cu teste mai frecvente, CE propunând inspecții anuale pentru autoturismele și utilitarele mai vechi de 10 ani. Cerința minimă actuală este o dată la doi ani.
Testele pentru mașini electrice
CE solicită, de asemenea, adaptarea ITP pentru vehiculele electrice, pentru a include evaluări ale bateriei, cablurilor de înaltă tensiune și prizei de încărcare.
De asemenea, susține ca testele vehiculelor să fie actualizate pentru a evalua integritatea software a sistemelor de siguranță ADAS, inclusiv actualizările de software.
„Unele deficiențe ale vehiculelor nu sunt încă detectate astăzi fie pentru că nu sunt supuse testării la inspecția tehnică periodică, fie pentru că nu există nicio obligație de a testa vehiculul în sine”, mai pun reprezentanții CE.
Drumuri mai sigure
Planurile Comisiei Europene sunt concepute pentru a îmbunătăți siguranța pe șosele, deoarece Executivul comunitar își propune să înjumătățească numărul deceselor și al răniților din accidente grave pe drumurile UE până în 2030 și să le elimine complet până în 2050.
Comisia recunoaște că principalele cauze ale coliziunilor sunt excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducerea distrasă și diverse alte erori ale șoferilor, cum ar fi conducerea în stare de oboseală. Dar consideră, de asemenea, că defectele vehiculelor pot duce la accidente și afirmă că testele actuale ale vehiculelor în timpul funcționării, care au fost actualizate ultima dată în 2014, nu au ținut pasul cu progresele noilor tehnologii.
„Prin modernizarea normelor noastre privind tehnica vehiculelor, valorificăm cele mai recente tehnologii, consolidăm aplicarea legii și ne asigurăm că acestea țin pasul cu realitățile în evoluție ale mobilității”, a spus Apostolos Tzitzikostas, comisarul pentru transport durabil și turism.
Frauda privind kilometrajul
Ca parte a aceluiași set de propuneri, CE dorește ca statele membre să creeze baze de date naționale cu citirile kilometrajului vehiculelor, cu service-uri autorizate să introducă citirile kilometrajului de fiecare dată când un vehicul are nevoie de reparații sau de lucrări întreținere, și nu doar la inspecțiile tehnice anuale. În unele țări, vehiculele nu sunt supuse inspecțiilor tehnice până la vârsta de trei sau patru ani, ceea ce înseamnă că sunt vulnerabile la fraudarea kilometrajului în primii ani de viață.
CITEȘTE ȘI:
Stellantis depășește Toyota la vânzările de vehicule hibride în Europa
Comentați?