Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a emis, miercuri, ordinul de începere a proiectării pentru lotul Chiribiș-Biharia al Autostrăzii Transilvania A3 și a stabilit data de 20 mai ca termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni.
”Am emis, astăzi, ordinul pentru începerea proiectării acestui lot de autostradă din Transilvania având convingerea că, împreună cu antreprenorul reușim să demarăm lucrările, pe anumite tronsoane, încă din această toamnă. Am decis o primă deplasare în teren, pentru verificarea traseului și a materialelor pe care le vom preda constructorului în perioada imediat următoare. Este un proiect foarte important nu doar pentru infrastructura din județul Bihor, ci pentru întreaga rețea națională, un lot care ne aduce mai aproape și ne conectează cu autostrăzile Uniunii Europene”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Durata contractului, în valoare de 785,2 milioane de lei (fără TVA), este de 24 de luni, din care 6 luni proiectare și 18 execuție.
Antreprenor este asocierea Precon Transilvania – Citadina 98, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021 – 2027.
Lungimea lotului este de 28,5 km, iar în cadrul contractului vor fi realizate 18 lucrări de artă.
CNIR a preluat contractul lotului Chiribiș – Biharia, de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în luna aprilie 2025.
Pe acest lot, parte din tronsonul 3C Suplacu de Barcău – Borş al Autostrăzii Transilvania, nu s-a mai lucrat din 2021, după ce asocierea condusă de Trameco, parte din Grupul Selina, a solicitat peste 130 mil. lei pentru lucrări suplimentare (40% din contract). În mai 2022, CNAIR a reziliat contractul, a treia oară (după Bechtel și Corsan-Corviam), și a lansat cea
de-a patra licitație, câștigată de asocierea Precon Transilvania – Citadina 98 în vara anului 2023. Contractul a fost semnat în luna aprilie 2024.
Tronsonul 3C Suplacu de Barcău – Borş este împărțit în trei loturi:
- 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiş (26,35 km), antreprenor Construcții Erbașu, care a început lucrările în ianuarie 2025
- 3C2 Chiribiș – Biharia (28,5 km), antreprenor asocierea Precon Transilvania – Citadina 98,
- 3C3 Biharia – Borş (5,35 km) – circulaţia a fost deschisă în luna septembrie 2020, odată cu inaugurarea noului punct de trecere a frontierei, Borş II.
CITEȘTE ȘI:
Stellantis depășește Toyota la vânzările de vehicule hibride în Europa
Doar 27% dintre flote își pot măsura emisiile de CO2. Studiu Alphabet (BMW)
Comentați?