Advertisement

emisii
Home Administrare flote Doar 27% dintre flote își pot măsura emisiile de CO2. Studiu Alphabet (BMW)

Doar 27% dintre flote își pot măsura emisiile de CO2. Studiu Alphabet (BMW)

În pofida unei creșteri constante a monitorizării emisiilor, doar 27% dintre flote își pot măsura cu exactitate emisiile de CO2, dezvăluie un studiu Alphabet, filiala grupului BMW dedicată leasingului operațional. Potrivit lui Jesper Lyndberg, CEO-ul Alphabet, managerii de flote trebuie să ia măsuri acum. „Cei care amână vor plăti. Cei care acționează vor conduce”, spune acesta.

Flotele companiilor europene colectează mai multe date privind emisiile ca niciodată, dar încă nu le valorifică pe deplin. Dacă vor să își reducă emisiile, trebuie să abordeze acest decalaj digital, potrivit celui mai recent Monitor European al Emisiilor Flotei (EFEM), realizat de Alphabet.

O deconectare tot mai mare

Pe baza răspunsurilor de la peste 740 de administratori de flote din 12 țări, EFEM 2025 dezvăluie o deconectare tot mai mare: pe de o parte, digitalizarea avansează, iar sustenabilitatea este o prioritate; dar, pe de altă parte, majoritatea flotelor rămân blocate în sisteme învechite, copleșite de informații și nepregătite pentru reglementări mai stricte.

Un exemplu concret: ponderea companiilor care urmăresc emisiile flotei a crescut de la 42% la 43% în acest an, dar ponderea flotelor capabile să își măsoare cu precizie emisia de CO2 nu depășește 27%, ceea ce dezvăluie disparitatea tot mai mare dintre colectarea datelor și informațiile concrete.

„Într-un peisaj cu mize din ce în ce mai mari, această inacțiune nu mai este o alegere pasivă – este un risc pentru afaceri”, spune Alphabet.

Dependența de sisteme manuale

Deci, care este exact problema? Nu este vorba despre faptul că firmele nu sunt interesate să măsoare emisiile, ci despre faptul că sunt copleșite de date nestructurate și instrumente învechite:

  • 42% se bazează încă pe estimări bazate pe combustibil;
  • 26% folosesc încă foi de calcul Excel pentru urmărire.

Această dependență de sisteme manuale, fragmentate, face dificilă obținerea de informații semnificative de către managerii de flote sau răspunsul eficient la presiunile costurilor și reglementărilor. Instrumentele digitale avansate ar ajuta, dar, în ciuda nevoii evidente, adoptarea lor a stagnat:

  • doar 7% integrează inteligența artificială în managementul flotei lor;
  • doar 3% utilizează în mod specific inteligența artificială pentru raportarea emisiilor.

Lipsește direcția clară

Poate cel mai șocant este că, în pofida tuturor discuțiilor din ultimii ani despre urgența și necesitatea de a lucra pentru sustenabilitatea flotei, multe companii încă nu au o direcție clară:

  • 43% nu au deloc obiective de CO2 pentru flotele lor
  • aproximativ o treime nici măcar nu monitorizează emisiile flotei.

Se aștepta ca Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD), un cadru de reglementare stabilit de UE pentru a îmbunătăți și standardiza raportarea sustenabilității, să fi determinat flotele să ia măsuri mai ferme. Deși CSRD a avut un anumit impact, acesta rămâne limitat:

  • puțin peste 8% dintre companii raportează că CSRD a avut un impact asupra planificării flotei lor;
  • peste o treime dintre companii au acum departamente dedicate sustenabilității, iar alte 12% planifică unul.

Conștientizare și execuție

Per total, aceste rezultate arată decalajul mare dintre conștientizare și execuție. Fără progrese pe această temă – obiective clare și o monitorizare fiabilă a emisiilor de CO2 – companiile nu numai că riscă costuri mai mari și stimulente ratate, dar, cel mai important, o competitivitate diminuată într-un peisaj din ce în ce mai reglementat.

Sondajul Alphabet cuantifică acest decalaj: 43% dintre administratorii de flote încă se simt subinformați cu privire la electrificare și oportunitățile aferente. Acest număr imens constituie un obstacol semnificativ nu numai pentru ritmul electrificării în sine, ci și pentru conștientizarea stimulentelor disponibile:

  • peste un sfert dintre companii nu sunt conștiente de schemele de sprijin financiar;
  • mai puțin de una din trei înțeleg pe deplin beneficiile la care ar putea avea acces.

O poziționare mai bună

Consecința este o deconectare majoră între intenții, care sunt invariabil bune, și implementare, care adesea lipsește. Rezultatele acestui sondaj evidențiază „nevoia unei îndrumări mai puternice, a unei comunicări mai bune și a unui sprijin mai integrat în întreaga industrie”, spune Alphabet.

„Sondajul (EFEM) din acest an dezvăluie atât progresul, cât și capcanele sustenabilității”, spune Jesper Lyndberg, CEO al Alphabet International. „Deși ambiția de a impulsiona schimbarea este evidentă în întreaga Europă, adevărata provocare rămâne execuția.”

„Companiile care investesc acum în electrificare, sisteme integrate de date și sustenabilitate vor fi mai bine poziționate pentru a evita creșterea costurilor și pentru a se adapta la reglementările mai stricte în viitor”, adaugă Jesper Lyndberg. „În acest fel, pot profita din plin de economiile operaționale, stimulentele și reziliența strategică: Cei care amână vor plăti. Cei care acționează vor conduce.”

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

De ce Toyota rămâne cel mai profitabil producător auto din lume

 

Euro NCAP modifică metoda de evaluare pentru vehiculele comerciale ușoare

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tesla
Analize de piață

Vânzările Tesla scad vertiginos în Europa. Cu excepția Norvegiei

În timp ce vânzările Tesla scad vertiginos în Europa, producătorul american se...

ACAROM
Analize de piață

ACAROM: Suspendarea programului Rabla este o greșeală imensă și va avea un impact dezastruos

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) se declară profund îngrijorata cu...

Înmatriculările
Analize de piață

APIA: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut, în luna mai, cu 32,4%

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut, în luna mai, cu 32,4% față...

mașini electrice
Analize de piațăFlotă verde

Francezii nu vor să mai opteze pentru mașini electrice. Nu din cauza prețului

Doar 13% dintre francezi spun că sunt pregătiți să investească în mașini...