Pe măsură ce oferta de vehicule comerciale continuă să se extindă în Europa, sprijinită de apariția unor noi mărci (în special din Asia), siguranța devine la fel de importantă (dacă nu chiar mai importantă) decât durabilitatea. Astfel, Euro NCAP a luat o decizie radicală în ceea ce privește vehiculele comerciale ușoare.
Europa are peste 30 de milioane de utilitare ușoare pe șoselele sale, o flotă care crește cu peste 1,5 milioane de unități în fiecare an. Vânzările de modele noi au crescut, de asemenea, în ultimii doi ani, cu 8,3% în 2024 și 14,6% în 2023, conform ACEA. Indiferent dacă aceste utilitare sunt folosite pentru livrarea de mărfuri, alimente, colete sau pe șantiere, acestea trebuie să iasă în evidență, nu doar prin motorizările și dotările lor, ci și prin acreditările lor tehnologice și de siguranță.
Pentru a ajuta managerii de flote să aleagă vehiculul potrivit cerințelor activității, Euro NCAP și-a simplificat procesul de evaluare pentru modelele utilitarele ușoare. Aceste vehicule vor fi acum supuse aceluiași sistem de evaluare cu ”stele” deja utilizat pentru vehiculele de pasageri, abandonând vechiul sistem cu ”medalii”, mai puțin explicit. Acest lucru se datorează faptului că, de la crearea sa în 1997, evaluarea cu cinci stele a Euro NCAP a contribuit la îmbunătățirea standardelor de siguranță a vehiculelor de pasageri. Cu toate acestea, așa cum precizează Euro NCAP, „deoarece testele de siguranță pentru autoturisme și autoutilitare sunt diferite, ratingurile lor cu stele nu sunt comparabile”.
„Prin introducerea familiarei și ușor de înțeles evaluări cu stele Euro NCAP pentru vehiculele utilitare ușoare, le permitem operatorilor de flote și proprietarilor de mici afaceri să ia decizii de cumpărare informate și să aleagă cele mai sigure autoutilitare pentru ei sau angajații lor, într-un context de creștere a opțiunilor pe piață”, susține Dr. Aled Williams, director de program la Euro NCAP.
Sunt utilitarele ușoare mai sigure decât autoturismele?
„Deși autoutilitarele comerciale ușoare nu au neapărat o rată de accidente mai mare decât alte vehicule, accidentele care implică autoutilitare tind să fie mai grave”, observă Euro NCAP. Conform Comisiei Europene, un procent semnificativ de accidente mortale care implică utilitare ușoare se datorează pierderii controlului și astfel au loc coliziuni frontale sau din spate. Prin urmare, pentru aceste vehicule, existența unor sisteme ADAS (Sisteme Avansate de Asistență a Șoferului) aprobate și verificate este o condiție prealabilă.
Acesta este motivul pentru care Euro NCAP a început să testeze tehnologiile pentru furgonete în 2021, motivând producătorii auto să le acorde o atenție sporită. De atunci, în timpul testelor ADAS efectuate pe 18 furgonete, doar patru au obținut un scor de peste 40%, în timp ce în 2024, din cele 18 furgonete evaluate, 17 au obținut un scor de peste 60% (în contextul unor reglementări mai stricte, cum ar fi standardul GSR2, care a intrat în vigoare în iulie 2024).
Pentru 2025, Euro NCAP a decis să reatribuie o nouă clasificare cu stele vehiculelor utilitare ușoare evaluate anul trecut, inclusiv modele de la Citroën, Fiat, Ford, Iveco, Mercedes-Benz, Nissan, Peugeot, Renault și Volkswagen Farizon și Maxus. Astfel, aproximativ 20 din 36 au obținut calificativul maxim de 5 stele, și anume Citroën Jumper (Relay), Farizon SV, Fiat Ducato, Ford Transit și Transit Connect, Maxus eDeliver 5, Mercedes-Benz Citan, Nissan Interstar, Opel/Vauxhall Movano, Peugeot Boxer, Renault Kangoo, Van și Master, precum și Volkswagen ID.Buzz Cargo și Transporter.
Renault Trafic, Peugeot Partner, Nissan Townstar, Maxus eDeliver 9 și Iveco Daily au obținut 4 stele, în timp ce modelul britanic LEVC VN5 se află pe ultimul loc în clasament, cu cele 3 stele ale sale.
CITEȘTE ȘI:
Restricții de circulație timp de 8 ore pe Autostrada A2, în zona Fetești
Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 0,2% în primele 3 luni din 2025
Comentați?