Advertisement

toyota
Home Piaţa auto Analize de piață De ce Toyota rămâne cel mai profitabil producător auto din lume

De ce Toyota rămâne cel mai profitabil producător auto din lume

Profitul net al constructorului auto japonez Toyota în anul fiscal 2024 – 2025 (1 aprilie – 31 martie) fost de 29 miliarde de euro, de departe cel mai mare din industria auto globală. Rezultatul ar putea să se diminueze semnificativ în cursul anului fiscal curent, din cauza suprataxelor vamale americane. Dar puterea sa industrială, comercială și de pe piața bursierăs rămâne impresionantă.

În pofida unui declin de 3,6%, profitul său net a fost de 4.765 miliarde de yeni (29 miliarde de euro) în anul fiscal 2024 – 2025, de cinci ori mai mare, de exemplu, decât cel al Stellantis (5,5 miliarde de euro). Marja a fost, de asemenea consistentă, de 10%, de două ori mai mare decât cea c producătorului auto franco-italo-american. În ultimul deceniu, Toyota a înregistrat anual cele mai mari profituri din sectorul auto, chiar dacă Stellantis a depășit-o, pentru scurt timp, în 2022. Constructorul auto japonez ocupă primul loc și în ceea ce privește vânzările. Anul trecut, Toyota a vândut 10,16 milioane de vehicule, semnificativ mai mult decât Volkswagen (puțin peste 9 milioane de unități). Din punct de vedere comercial, Toyota a surclasat constructorul auto german încă din 2020.

Toyota își datorează succesul incontestabil gamei sale de produse, cea mai mare din lume, și internaționalizării sale timpurii, cu poziții foarte puternice în Statele Unite, unde a înființat 10 fabrici, în Asia, dar și în Europa, cu două fabrici de asamblare în Regatul Unit și în Franța. În plus, producătorul auto japonez se concentrează în principal pe marca sa Toyota, care generează singură 85% din vânzările grupului, în timp ce Volkswagen are 12 mărci (inclusiv de vehicule grele), iar Stellantis, 14 mărci. Analiștii spun că, în acest caz, cheia strategiei o reprezeintă economiile de scară în inginerie, vânzări, marketing și distribuție.

Metoda Toyota, în centrul atenției

Deși mult în urmă pe piața vehiculelor electrice, Toyota a jucat totuși un rol de pionier odată cu lansarea primei sale mașini hibride în 1997. A devenit referința globală pentru această tehnologie, adoptată acum de toți producătorii, cu vânzări de peste 25 de milioane de vehicule hibride. Acestea reprezintă astăzi mai mult de o treime din vânzările sale anuale. În cele din urmă, mașinile Toyota, în special hibridele, dar și mai ales modelele Land Cruiser 4×4 și camionetele Hilux, se bucură de o reputație formidabilă din punctul de vedere al durabilității.

Metoda Toyota este, în plus, un model de management unic. Niciun alt producător nu și-a împrumutat numele unei astfel de metode. Acest lucru arată măsura în care principalul grup auto japonez a servit mult timp drept referință, până la punctul în care celebrul Toyotaism a fost analizat și predat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) încă din anii 1980. Este un amestec de pragmatism consensual, simplitate și eforturi constante de îmbunătățire a proceselor și a calității, la care toți angajații trebuie să adere. Este cheia profitabilității industriale a producătorului, permițând Toyota să câștige foarte mulți bani.

Poziție dominantă în Japonia

Dar Toyota nu beneficiază doar de propriile merite. Beneficiază și de un mediu istoric foarte favorabil. Astfel, a reușit să cucerească lumea, bine protejată într-o piață internă închisă și extrem de profitabilă. Mai mult, Toyota deține încă o poziție dominantă în Japonia, ocupând jumătate din această piață, dacă nu chiar 70%, prin participațiile sale la Isuzu, Mazda, Subaru și Suzuki.

Cu toate aceste puncte forte, Toyota rămâne și cel mai valoros grup auto global listat la bursă (excluzând Tesla), cu o capitalizare de piață de 260 de miliarde de euro, depășind cu mult Volkswagen (capitalizare 56 miliarde de euro), Mercedes-Benz (51 miliarde de euro), Stellantis (27 miliarde de euro) și Renault (14 miliarde de euro).

Cu siguranță, perspectivele sunt sumbre pentru Toyota, ca și pentru toți producătorii auto. Compania japoneză prognozează o scădere bruscă a profitului net, estimat pentru anul fiscal în curs (1 aprilie 2025 – 31 martie 2026), la 19 miliarde de euro. Cauza o reprezintă suprataxele vamale din SUA, a cărei piață însumeză un sfert din vânzările sale globale. Toyota este al doilea cel mai mare producător auto de peste Atlantic, după General Motor și înaintea Ford, și importă aproape jumătate din modelele sale din Mexic și Japonia.

Compania a anunțat în februarie primele livrări de la a 11-a sa locație, o fabrică de baterii pentru vehicule electrice și hibride din Carolina de Nord, după o investiție de 13 miliarde de euro.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Euro NCAP modifică metoda de evaluare pentru vehiculele comerciale ușoare

 

Restricții de circulație timp de 8 ore pe Autostrada A2, în zona Fetești

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Renault
Business

Renault a fost mobilizat pentru fabricarea de drone în Ucraina

Renault a fost contactat de Ministerul francez al Apărării cu privire la...

Antonio Filosa
BusinessIndustrie auto

Antonio Filosa, noul CEO Stellantis, va câștiga mai puțin decât Carlos Tavares

Noul CEO al Stellantis, Antonio Filosa, va primi o compensație anuală semnificativ...

tesla
Analize de piață

Vânzările Tesla scad vertiginos în Europa. Cu excepția Norvegiei

În timp ce vânzările Tesla scad vertiginos în Europa, producătorul american se...

ACAROM
Analize de piață

ACAROM: Suspendarea programului Rabla este o greșeală imensă și va avea un impact dezastruos

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) se declară profund îngrijorata cu...