Advertisement

London cab taxi
Home Piaţa auto Flotă verde Flota de taxiuri verzi se extinde

Flota de taxiuri verzi se extinde

Cursa de reducere a cheltuielilor de întreținere și utilizare se ascute pe zi ce trece. În cazul flotelor de mașini, lucrurile sunt amplificate. Astfel, principala soluție de a scădea costul este flota de mașini electrice.

Profit maxim cu cheltuieli minime? Sigur, în cazul utilizării mașinilor electrice. Da, costurile necesare achiziției pot fi mari. Dar ele se amortizează repede, în special în cazul flotelor care parcurg distanțe mari zilnic.

Este, evident, situația taxiurilor. O mașină de taxi rulează (aproape) 24 de ore pe zi și poate profita din plin de absolut fiecare atu al mașinilor electrice: silențiozitatea, lipsa vibrațiilor și a șocurilor, care sunt primordiale pentru clienți. Apoi, lipsa emisiilor, care elimină mirosurile neplăcute din habitaclu.

London cab taxi

De asemenea, să nu uităm taxele mici sau inexistente pe care guvernele le aplică acestui gen de mașini, și subvențiile importante primite de clienți la achiziționarea mașini electrice.

Singurul mare dezavantaj al mașinilor electrice – autonomia limitată – nu afectează aproape deloc mașinile care se deplasează în oraș. În plus, timpul necesar încărcării rapide a bateriilor mașinilor electrice poate fi folosit de taximetrist pentru a lua o pauză de cafea.

London cab taxi

Toate cele de mai sus ne relevă tehnologia ideală pentru flotele de mașini care activează cu precădere în oraș. De aceea, nu e de mirare că cele mai mari companii de taxiuri din lume trec pe electrice.

Să luăm drept exemplu London Taxi Company. Aceasta produce arhicunoscutele Black Cab, și acum 3 ani a fost preluată de compania Geely. Preluarea controlului de către chinezi a fost cauzată de căderea liberă a cererilor pentru taxiurule produse de Balck Cab, pricinuită de apariția pe piața britanică de taxiuri a mai modernelor van-uri produse în special de concurenții germani.

Anul trecut, producătorul britanic a prezentat oficial noua generație a modelului Black Cab TX4, numită TX5, o interpretare modernă, dar care încă menține carisma modelului precedent. Acum, britanicii au anunțat o nouă versiune pentru TX5, de data asta hibridă, care va fi produsă în uzina din Coventry, în 2017.

Pentru a o dezvolta, compania-mamă, Geely, a primit 275 milioane de lire sterline (aproximativ 356 milioane de euro) printr-un împrumut specific de finanțare a tehnologiilor verzi, numit Green Bond.

Chinezii n-au specificat însă cum va arăta sistemul lor hibrid. Tot ceea ce-au menționat a fost prezența unui motor pe benzină și a unuia electric, și posibilitatea rulării în regim complet electric pe anumite distanțe.

Nissan Leaf taxi

În aceeași timp în care Geely primea banii necesari proiectului, Nissan semna un contract gras cu compania de taximetrie La Ciudad del Taxi, din Madrid. Termenii contractului stipulează că 100 de modele Leaf, complet electrice, vor circula în cel mai scurt timp pe străzile capitalei Spaniei.

Aceasta este cea mai mare flotă 100% electrică de taxiuri, și aduce Madridul în rândul capitalelor europene cu taxiuri verzi, alături de Amsterdam (100 de Leaf și NV200) și Budapesta (65 de Leaf).

Nissan Leaf taxi

Toate flotele de taxiuri menționate se bucură, astfel, de 250 de km cu o singură încărcare, de costurile de rulare, de 4 ori mai mici decât în cazul vehiculelor cu aprindere internă și de întreținerea mai ieftină cu 40%.

Firește, și guvernul regiunii Madrid are meritul său, subvenționând o parte din costuri și rezervând pentru viitorul apropiat încă 2 milioane de euro pentru a pune umărul la înverzirea flotelor madrilene.

Nissan Leaf taxi

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Administrare floteFlotă verde

Cum a redus HP emisiile de CO2 și costurile flotei

Adoptarea vehiculelor hibride, reducerea numărului de furnizori și dimensionarea corectă a flotei...

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

acea
Flotă verdeIndustrie auto

ACEA, despre taxarea importurilor din China: Concurența sănătoasă stimulează inovația și alegerea consumatorilor

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a luat act de faptul că...

Flotă verde

IVECO lansează oficial, în România, eDaily, platforma complet electrică pentru autoutilitare mici

IVECO anunță lansarea pe piața din România a vehiculului complet electric IVECO...