Stația de alimentare pentru flotele viitorului

Da, există și stații de alimentare autonome. Puțin mai speciale, ce-i drept. Și asta, pentru că, în locul carburanților obișnuiți, din pompele lor țâșnește hidrogen.Hyundai iX35 Hidrogen

Vă spuneam zilele trecute despre compania britanică Riversimple și al lor viitor model de utilitară alimentată cu hidrogen. În opinia mea, aceasta este tehnologia viitorului, atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru flotele de mașini.

Astăzi vă propun să urmărim un clip care ne prezintă o stație de alimentare cu hidrogen care se auto-susține. Astfel, curentul de care are nevoie pentru a funcționa este furnizat de către o centrală eoliană proprie. În concluzie, zero emisii de CO2, atât din partea vehiculelor, cât și din producerea hidrogenului. În sfârșit, tehnologia nu mai lasă amprente asupra mediului înconjurător.

Stația de alimentare se află în Yorkshire, Marea Britanie și funcționează de luni bune. Turbina de 225kW este conectată la un electrolizor, care descompune apa în hidrogen și oxigen. Hidrogenul este apoi înmagazinat într-un rezervor de 200 kg, de unde este trimis fie către un dispozitiv de 30 kW care alimentează clădirile din zonă, fie în rezervoarele mașinilor.

Cât costă? Conform companiei care deține stația, 10 lire pentru fiecare kg de hidrogen produs. Cum un plin de hidrogen are 5 kg și este suficient pentru a parcurge 300 de mile (adică 480 km), rezultă un cost de 0,68 lei/km. Nu, nu este puțin deloc. Încă. În Statele Unite, prețul unui kg de hidrogen este de 10 dolari, fapt care micșorează costurile cu o treime. Calculul nu este relevant, totuși, din moment ce și benzina este mai ieftină peste ocean.

Dar tehnologia este la început și este de așteptat ca, odată cu trecerea timpului, prețul unui kg de hidrogen să egaleze prețul unui litru de benzină. Cum, ca regulă generală, un motor cu celule de hidrogen este de două ori mai economic decât unul cu aprindere internă și nu poluează deloc, nu este de mirare că acesta reprezintă viitorul.

Adaugati comentariu