Măsura privind suportarea plăţii şomajului tehnic de către stat va fi aplicată, în primul rând, companiilor afectate direct de măsurile luate de Executiv, precum restaurante sau companii care se ocupă de organizarea de evenimente, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în cadrul unei emisiuni la B1 TV.
Potrivit acestuia, măsura se va aplica, standard, pe perioada stării de urgenţă de 30 de zile, care s-ar mai putea prelungi cu încă 30 de zile, în funcţie de ce se va întâmpla.
„Este o propunere diferită de ce s-a întâmplat în 2010 şi cred că am învăţat multe din criza din 2008-2010. Vor fi nişte condiţii. În principal vor fi acele societăţi care sunt afectate direct de măsurile pe care le ia Guvernul: restaurante, companii care se ocupă de evenimente etc. şi apoi şi celelalte companii pot să acceseze această măsură, dar vom începe imediat cu cele afectate direct. Suntem pregătiţi pentru mai multe scenarii, dar, deocamdată, mergem pe acest scenariu, starea de urgenţă este standardul şi poate încă 30 de zile după, ca să permitem o revenire”, a spus Florin Cîţu.
Acesta a mai afirmat că autorităţile au resurse să menţină plăţile şi facturile chiar mai mult de două luni.
Pe de altă parte, şeful de la Finanţe a semnalat că deja începe să se vadă o reducere a veniturilor la buget şi a făcut încă o dată apel la toate companiile care nu au fost afectate de ce se întâmplă în România, de coronavirus şi de starea de urgenţă, să-şi plătească la timp impozitele, taxele, contribuţiile, pentru că din colectarea acestor taxe se poate face apoi transferul către celelalte sectoare din economie care au nevoie de aceste resurse.
„Este important să păstrăm pe toată lumea pe linia de plutire, să trecem împreună peste asta. De aceea este important ca aceia care pot să plătească, să plătească. La fel şi pentru consum. N-ar trebui să oprim consumul dintr-o dată. Restaurantele încă pot să livreze, ar trebui să continuăm să le ajutăm să meargă mai departe”, a precizat ministrul.
Totodată, el a menţionat că în acest moment cel mai bun stimul fiscal este injectarea de lichiditate, deoarece companiile au nevoie de resurse de lichiditate ieftină şi, de aceea, Executivul face tot ce poate prin programul de garantare a liniilor de credit de capital. A început cu cinci miliarde de lei, s-a dus către 10 miliarde de lei şi poate merge şi la 15-20 miliarde lei garanţii pentru companii, pentru a avea acces la bani ieftini şi să poată produce, chiar dacă unele dintre ele produc pe stoc.
CITEŞTE ŞI:
Lucrările la infrastructura rutieră a Capitalei vor fi sistate
STB, Metrorex şi CFR Călători îşi diminuează capacitatea de transport
Pirelli suspendă activitatea fabricii de anvelope din Slatina
Comentați?