Finanţările prin factoring în Transporturi au urcat cu 44% în 2015

Piaţa de factoring a atins, anul trecut, un nivel de 3,65 miliarde de euro, în creştere cu 35% faţă de 2014. Potrivit Asociaţiei Române de Factoring, volumele generate de furnizorii companiilor din domeniul Transporturilor au urcat cu 44%.
leasing financiar

Factoringul se refera la pachetul de servicii, care are la baza procesul de achiziţie a creanţelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.

Cel mai mare volum de finanţări a fost accesat de companiile cu cifră de afaceri peste 50 milioane de euro (36% cotă de piaţă), însă cea mai mare contribuţie la avansul pieţei în 2015, cu o creştere de peste 90% faţă de 2014, au avut-o companiile cu cifră de afaceri sub 5 milioane de euro, acestea urcând la o cotă de piaţă de 29%.

Această evoluţie este una firească din punctul nostru de vedere, pentru că, la bază, factoringul este un produs destinat finanţării şi gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii către care s-a adresat încă de la început şi iată că piaţa şi eforturile Băncilor si IFN-urilor specializate reglează foarte bine aceste oportunităţi de finanţare, direcţionându-le exact către zonele care au nevoie”, spune Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

În ceea ce priveşte domeniile de activitate care s-au finanţat prin factoring, acelaşi studiu arată că sectorul Construcţii a rămas şi în 2015 lider în accesarea factoringului intern, cu o cotă de 23%.

bogdan-rosu-factoring-floteautoO evoluţie spectaculoasă au avut-o domeniul Energie, care a crescut de 6 ori faţă de 2014, precum şi domeniul IT&C, care a înregistrat o triplare faţă de 2014, atât la intern cât şi la export, evoluţia explicându-se prin amploarea pe care această piaţă a cunoscut-o în 2015. Legat de evoluţia consumului şi de impactul acestuia în volumele de factoring, am observat o creştere de peste 33% în sumă absolută generată de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au înregistrat creşteri importante au fost Metale, Chimicale & Reciclare, 49%, şi, respectiv, Transporturi, 44% ”, mai spune Bogdan Roşu.

Cel mai puţin finanţat sector prin factoring intern rămâne Farma, care a înregistrat o scădere de 22% faţă de 2014.

În ceea ce priveşte factoringul de export, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în domeniile IT&C (creştere cu 166%), Construcţii (creştere cu 40%), precum şi în Transporturi (creştere cu 17%).

Studiul realizat de ARF are la bază informaţii furnizate de membrii asociaţiei – Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română, Banca Transilvania., BRD – Groupe Societe Generale, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, precum şi alte instituţii financiare non-membre.

Adaugati comentariu