Patronul Astra Asigurări, sub control judiciar pe cauţiune. Acuzaţiile aduse de DNA

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune pentru 60 de zile faţă de omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al societăţii Asigurare Reasigurare Astra, cauţiunea fiind stabilită la 40 de milioane de lei.astra-asigurari-faliment-floteauto

Potrivit DNA, Dan Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„Inculpatul Adamescu Dan Grigore va depune o cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Cauţiunea se va depune în termen de 10 zile. Inculpatului se atrage atenţia că nedepunerea cauţiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”, arată procurorii DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra., în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

„Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.)”, arată procurorii DNA.

1. În perioada 2011-2013, Dan Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795,4 milioane de lei.

Concret, arată DNA, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

– a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare Astra, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.

– a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea Astra, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 dolari, la care se adaugă o dobândă de 6% pe an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea Astra a încasat doar suma de 358.768 lei.

– a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal şi, pe cale de consecinţă, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

2. Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al SC Epsilon Estate Provider SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Astra, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC Medien Holdin SRL (societate afiliată societăţii Astra).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Dan Adamescu, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA., deşi Epsilon Estate Provider nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

3. Dan Adamescu în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat şi obţinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (actuala ASF), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia.

 

 

Adaugati comentariu