La nivel mondial, soldul finanţărilor noi destinate achiziţionării de autovehicule a urcat anul trecut la aproximativ 1.240 miliarde de dolari, acordarea creditelor bancare şi încheierea contractelor de leasing fiind realizată, în special, prin intermediul reţelelor de dealeri.
Finanţarea achiziţiei de maşini este una dintre cele mai importante componente ale creditului de consum, reprezentând, totodată, unul dintre determinanţii majori ai vânzărilor auto, se arată într-o analiză a companiei britanice Finaccord, specializată în cercetare de piata şi consultanţă în servicii financiare. Potrivit acesteia, “majoritatea clienţilor nu poate achiziţiona un autoturism fără ajutorul unei anumite forme de finanţare, împrumut sau leasing”.
Finaccord estimează că piaţa globală de credite auto şi leasing a avut, în 2014, o valoare 1.240 de miliarde de dolari, în urcare faţă de nivelul din 2010, de 932 miliarde de dolari. În aceste condiţii, compania britanică estimează că, în perioada celor patru ani, piaţa a înregistrat, anual, o rată compusă de creştere de 7,5%.
SUA-Canada, cea mai mare piaţă din lume
Dezvoltarea acestei pieţe reflectă, din punct de vedere geografic, tendinţele profunde care caracterizează atât piaţa auto, cât şi pe cea a creditelor, notează consultanţii Finaccord. America de Nord a acoperit, anul trecut, peste 41% din finanţarea auto la nivel mondial, valoare înregistrată de aproximativ 511 miliarde de dolari însumând împrumuturile noi şi contractele de leasing încheiate în Canada şi SUA. Cu o rată compusă de creştere anuală de 8,9% între 2010 şi 2014, finanţările din această regiune au crescut uşor mai rapid decât media la nivel mondial.
America de Nord este urmată de Asia-Pacific (inclusiv Australia), regiune care a acordat, anul trecut, un sfert (25,5%) din totalul global de finanţări auto, depăşind astfel Europa, care a înregistrat o cotă de 23,5%. Creşterea mai rapidă împrumuturilor în regiunea Asia-Pacific, comparativ cu “bătrânul continent”, poate părea doar un avantaj relativ modest dacă se ţine cont de valoarea soldurilor din 2014: 317 de miliarde de dolari în Asia-Pacific, faţă de 292 miliarde de dolari în Europa. Cu toate acestea, analiştii companiei de consultanţă britanice estimează că diferenţa se va adânci tot mai mult peste câţiva ani.
„Creşterea remarcabilă a finanţărilor în regiunea Asia-Pacific, se datorează boom-ului din China, în condiţiile în care Japonia s-a confruntat cu o stagnare pe piaţa creditelor şi leasingului auto”, comentează consultanţii de la Finaccord. Potrivit acestora, finanţarea auto din China a urcat de la o valoare de aproximativ 38 de miliarde de dolari în 2010 la 133 miliarde de dolari în 2014, catalizată atât de creştere rapidă a vânzărilor de maşini noi şi second-hand, cât şi de expansiune împrumuturilor bancare, în special la punctele de vânzare a creditelor. În schimb, finanţarea auto din Japonia s-a menţinut la 62 de miliarde de dolari atît în 2010, cât şi în 2014. “Evident, ponderea deţinătorilor de autoturisme în totalul consumatorilor este foarte mare în Japonia, dar creşterea continuă din SUA arată că pieţele mature se pot încă extinde”, comentează experţii companiei de consultanţă.
Alte pieţe emergente, cum ar fi America Latină, nu au performat la fel de bine. Pe continental sud-american au fost acordate doar 5% din finanţările mondiale, soldul înregistrat anul trecut fiind de numai 62 miliarde de dolari. Şi ritmul compus de creştere între 2010 şi 2014 a fost mic, rată anuală nedepăşind 6,5%.
Noi vs. SH; POS vs. direct
Analiza Finaccord, face totodată o delimitare între finanţarea maşinilor noi şi cea a autovehiculelor second-hand (SH), precum şi între creditele şi contractele de leasing acordate prin intermediul dealerilor şi cele oferite prin alte canale (finanţare directă). Astfel, la nivel mondial, finanţarea auto pentru autoturismele noi a fost estimată la 703 miliarde de dolari în 2014, mult mai mare decât cea destinată maşinilor second hand, soldul creditelor şi al leasingului fiind, în acest ultim caz, de 540 miliarde de dolari. În perioada 2010-2014, finanţările pentru vehiculele noi au crescut mai repede decat cele pentru maşinile second hand, un trend întâlnit în SUA, dar şi în unele pieţe emergente, precum Indonezia, Mexic şi Turcia.
În mod similar, în perioada analizată, finanţarea prin puncte de vânzare (point of sale, POS, engl.) s-a extins mai rapid decât cea directă, datorită popularităţii înregistrate atât în câteva ţări din regiunea Asia-Pacific, unde creditarea bancară directă rămâne relativ scăzută, cât şi în Statele Unite, unde “clienţii sub-prime” se lupta pentru a obţine împrumuturi din afara sistemului bancar. Astfel, la nivel global, creditele noi şi contractele de leasing acordate în punctele de vânzare au fost estimate la 899 miliarde de dolari pentru 2014, rată compusă de creştere anuală fiind de 9,4% începând din 2010. În acelaşi timp, finanţarea bancară directă a crescut cu numai 3,2% pe an, ajungând, anul trecut, la 345 miliarde de dolari.
„Finanţările auto sunt foarte flexibile şi iau forme diferite pentru a se adapta cerinţelor consumatorilor din întreaga lume. De exemplu, o treime din clienţii din Malaezia preferă contractele de cumpărare-închiriere de tip Islamic (o combinaţie de finanţare credit-leasing specifică statelor islamice, n.red), în timp ce multe companii de finanţare din SUA utilizează punctele de vânzare ale dealerilor auto şi oferă clienţilor sub-prime propriile împrumuturi, deşi rata de nerambursare este foarte ridicată. Pentru americanii care deja s-au îndatorat pentru cumpărarea unei locuinţe, aceasta este singura modalitate prin care îşi pot permite o maşină”, explică analiştii Finaccord.
Pe de altă parte, analiza companiei de consultanţă arată că, în pieţele mature, clienţii cu un scoring ridicat pot opta pentru contracte care să le permită schimbarea maşinii după câţiva ani. De exemplu, în Marea Britanie, peste jumătate din punctele de vânzare ale finanţărilor auto îmbracă această formă.
(Articol publicat în revista Flote Auto, iunie 2015)
Comentați?