Facilități pentru românii din strănătate privind permisul auto și ITP. Proiect adoptat de Senat

Senatul a adoptat, ca primă cameră sesizată, proiectul de lege care facilitează preschimbarea permisului auto şi efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) de către românii din străinătate, prin prelungirea cu 24 de ore de la revenirea în România a termenul de valabilitate a ITP, respectiv prin introducerea posibilităţii ca examinarea medicală să se facă în ţările în care aceştia au rezidenţa.
formularul digital de intrare

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorii Şerban Nicolae şi Tit Brăiloiu, completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută și sub denumirea de Codul Rutier.

Potrivit proiectului de lege, în cazul vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat în perioada cât se aflau în afara teritoriului României, interdicţia de a circula pe drumul publice şi sancţiunile sunt aplicabile după 24 de ore de la data intrării vehiculului în ţară. Dovada privind data intrării vehicului în ţară revine conducătorului vehiculului şi se eliberează, la solicitarea acestuia, la trecerea frontierei de stat.

Inițiativa legislativă adoptată de Senat mai prevede că românii cu domiciliul sau reşedinţa într-un stat membru al UE, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene pot efectua examinarea medicală în vederea eliberării unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă la o unitate medicală autorizată din statul de domiciliu sau de reşedinţă.

Proiectul este în procedură de urgenţă în Parlament, forul decizional în acest caz fiind Camera Deputaţilor.

Sanctiunea prevăzută de Codul Rutier pentru circulația pe drumurile publice cu un vehicul căruia i-a expirat valabilitatea ITP include amenda contravențională prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.

În acest moment, Codul Rutier prevede ca examinarea medicală trebuie să fie făcută exclusiv la o unitate medicală autorizată din România.

 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile. Evenimentele private vor fi interzise

CORONAVIRUS. Premierul Orban solicită intensificarea controalelor în transportul rutier

Biologia, sursă de inspirație pentru conducerea autonomă în Continental Iași

 

 

Adaugati comentariu