Advertisement

Rata de incidenţă
Home Administrare flote Juridic Guvernul prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile. Evenimentele private vor fi interzise

Guvernul prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile. Evenimentele private vor fi interzise

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aproba miercuri prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 15 octombrie.

„Pe ordinea de zi va figura hotărârea de Guvernul privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut întâlnirea CNSU prin care a propus Guvernului prelungirea stării de alertă cu 30 de zile şi să completăm hotărârea de Guvern cu câteva măsuri suplimentare prezentate deja după reuniunea CNSU de ieri. În principal se instituie obligativitatea portului măştii în spaţii aglomerate ca staţii de autobuz, peroane, pieţe, târguri, oboare. Pentru incidenţă între 1,5 la mie și 3 la mie, iar în localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 la mie, CNSU propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile, nu doar în cele aglomerate”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului.

Șeful Guvernului a precizat că activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinema, restaurante, cafenele se va desfășura la o capacitate redusă, cu de 50%, în localitățile unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie, iar în localităţile cu rate de infectare între 1,5 – 3 la mie vor funcţiona la o capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23.00.

„Am avut consultări cu reprezentanţi au industriilor creative, de cultură şi cu cei din HORECA. În urma lor, am luat decizia de a schimba reglementarea privind modul de funcţionare al teatrelor, cinematografelor dar şi de tip restaurant şi cafenele, printr-un sistem similar cu cel din şcoli, am stabilit primul prag de 1,5. Între 1,5 şi 3 la mie permitem funcţionarea acestor activităţi, dar cu o reducere a 30% a numărului de personae raportat la numărul de locuri existente”, a explicat Orban.

CITEȘTE ȘI:

CNSU propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 zile. Textul integral al hotărârii

Premierul le-a transmis miniştrilor să nu mai permită angajaţilor INSP să furnizeze date care să nu respecte deciziile Guvernului, referindu-se la felul în care este calculată rata de infectare, şi anume pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei.

„Şi domnul Vela şi eu am declarat public că numărul de persoane într-o localitate pe baza căruia se decide indicele e cel al numărului de cetăţeni dintr-o localitate, dat de Evidenţa Populaţiei. Săptămânal este actualizat, luni, numărul cetăţenilor dintr-o localitate pe baza datelor Evidenţei Populaţiei. Evidenţa Populaţiei ştie foarte clar cine are buletin, rezidenţă în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţii INSP să nu mai furnizeze date care nu respect deciziile noastre. Tocmai de aceea am scris în hotărâre că indicele se raportează la populaţia actualizată săptămânal”, a completat Ludovic Orban.

El a mai spus că evenimentele private vor fi interzise în intervalul de 30 de zile al stării de alertă.

„Propunerea e ca să nu mai fie permisă organizarea de evenimente private pe perioada de 30 de zile a stării de alertă. Am permis astfel de evenimente, dar nu au fost respectate aceste reguli de protecţie sanitară. Au fost identificate sute de persoane la botezuri, petreceri, care au încălcat drastic regulile”, a conchis premierul Ludovic Orban.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...