Advertisement
Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 16% în primele 8 luni

Exporturile de mijloace de transport, în scădere cu 16% în primele 8 luni

Exporturile de maşini şi echipamente pentru transport au continuat să scadă şi în primele opt luni din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 18,2 miliarde de euro, mai redusă cu 16,1% comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de masini si echipamente pentru transport, 14,2 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică cu 14,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – august 2019.

Conform INS, acest tip de exporturi a avut o pondere de 47,1% in total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

Reamintim ca în primele 7 luni din acest an, exporturile de maşini şi echipamente pentru transport scăzuseră cu 17,8%.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele opt luni din 2020, aproximativ 18 miliarde de euro, în scadere cu 14% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, aproximativ 13,9 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 13,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „Maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat, totuşi, un excedent al balanţei comerciale de aproximativ de 156 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat 32,58 miliarde de euro, în creştere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, în creştere cu 2,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2018.

În acelaşi timp, importurile CIF de masini şi echipamente pentru transport au însumat, anul trecut, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% faţă de perioada similară din 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

La nivelul întregii economii, în primele opt luni din 2020, exporturile FOB au însumat 38,74 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 50,25 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie – august au scăzut cu 15,3%, iar importurile, cu 11,2%. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada ianuarie – august 2020 a fost de 11,52 miliarde de euro, mai mare cu 642 milioane euro decât cel înregistrat în intervalul similar de anul trecut.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

CITEȘTE ȘI:

Bulgaria a prelungit situația de urgență epidemiologică. Cum se face accesul rutier

Audi A4 Pickup – cât costă conversia în utilitară premium

Top 10 cele mai mari companii din România

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...