Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 11,4%

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 11,4% în primele 11 luni de anul trecut, comparativ cu perioada similară din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 30,8 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 31,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 800 de milioane de euro.ford

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 24,2 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 10,4% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – noiembrie 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 45,2% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 11 luni din 2021, aproximativ 31,6 miliarde de euro, în creștere cu16% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 24,3 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 15,9% comparativ cu perioada ianurie – noiembrie 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,3% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 900 de milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 30,2 miliarde de euro, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

În 2020, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 11 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 70,9 miliarde de euro, iar importurile CIF au totalizat 92,5 miliarde de euro. În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021, exporturile au crescut cu 17,5%, iar importurile cu 21,5%, comparativ cu intervalul similar din 2020. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 21,4 miliarde de euro, în creştere cu 4,9 miliarde de euro faţă de acelaşi interval din 2020.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Citan & Kangoo Van, Van of the Year 2022

Un pas înainte pentru realizarea drumului de mare viteză București – Alexandria

 

Adaugati comentariu