Citan & Kangoo Van, Van of the Year 2022

La Solutrans 2021, noile Renault Kangoo Van și Mercedes-Benz Citan au fost anunțate ca câștigătoare comune a International Van of the Year 2022 (IVOTY).International Van of The Year a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 30, eveniment celebrat cu prilejul Solutrans Diner de Gala, la care au participat peste 900 de invitați. Laureate sunt Mercedes-Benz și Renault, cu Citan și Kangoo Van, cele două mărci izbutind să-și adjudece marcat anul acesta a Furgoneta Internațională a Anului a marcat cea de-a 30- a aniversare la eveniment, a fost, întâmplător, a patra ocazie pentru Renault și Mercedes-Benz de a primi acest titlu. Mercedes-Benz a câștigat IVOTY anterior în 1995, 1997 și 2005, în timp ce Renault a avut succes în 1998, 2002 și 2012. A 5- a generație Volkswagen Caddy a terminat pe locul secund, în timp ce furgonetele electrice mici Stellantis, împreună cu Toyota Proace City Electric, s-au clasat pe locul trei.

„Pe măsură ce programul de premii intră în a patra decadă, filosofia și obiectivele rămân neschimbate, în ciuda nivelului ridicat de tehnologie și inovație atins de producători și, de asemenea, în îndeplinirea tendințelor pieței. Principalul criteriu pentru Premiul Internațional Van of the Year este contribuția vehiculelor la standardele de eficiență, siguranță, durabilitate și mediu ale sectorului vehiculelor utilitare ușoare. Pentru premiul IVOTY 2022, candidații au inclus camionete tradiționale cu motor diesel și o selecție de variante electrice (BEV). Inițial, au existat paisprezece autoutilitare noi care au fost lansate recent de unsprezece producători comerciali ușoare pentru ca juriul paneuropean IVOTY să aleagă un câștigător general”, a explicat Jarlath Sweeney, președintele IVOTY.

La evaluarea noilor Kangoo și Citan, juriul a fost pus la current cu proiectul de colaborare dintre cei doi constructori, fiecare marcă aducând propriul său ADN și, prin urmare, caracteristici unice programului comun de dezvoltare, rezultând două vehicule cu caracteristici distincte. Cum ar fi ușile „Open Sesame” de la Renault Kangoo și includerea sistemului de infotainment MBUX Mercedes-Benz și alte dispozitive de siguranță pe Citan.

Comentând despre primirea premiului, Marcus Breitschwerdt, șeful Mercedes-Benz Vans, a declarat: „Suntem încântați că noul nostru Mercedes-Benz Citan a fost distins cu Premiul Internațional Van of the Year 2022. Citan a fost complet reamenajat de profesioniști pentru profesioniști și profesioniști. completează perfect portofoliul nostru existent de furgonete Mercedes-Benz. Atât camioneta, cât și Tourer oferă clienților noștri o gamă largă de utilizări posibile și un grad ridicat de funcționalitate – cu un confort de condus extrem de ridicat și standardele de siguranță dovedite Mercedes-Benz. Ca un adevărat Mercedes-Benz, completează familia noastră de furgonete. Vă mulțumim pentru acest mare premiu acordat juriului Internațional Van of the Year!”

Mark Sutcliffe, SVP, LCV Business Unit, Renault Group, a fost încântat de premiu și a spus: „ Aș dori să mulțumesc întregului juriu IVOTY pentru că a ales noul Renault Kangoo Van „International Van of The Year 2022”. Acest premiu este o sursă de mare mândrie pentru echipele noastre. Recompensează eforturile lor în proiectarea și fabricarea unei autoutilitare la cele mai înalte standarde de calitate și ale cărei inovații, unice pe piață, au fost concepute pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a clienților noștri profesioniști. Acest premiu prestigios este cea mai recentă recunoaștere a inovațiilor și leadership-ului Renault în segmentul utilitar de mai mult de 120 de ani .“

Noutățile despre cele două modele nu se opresc aici. Renault a anunțat recent primele detalii despre Kangoo Van e-TECH Electric, iar Mercedes-Benz Citan a ajuns în România.

Kangoo Van e-TECH Electric

Renault a fost un pionier în mobilitatea electrică și a fost liderul incontestabil al vehiculelor comerciale electrice în Europa din 2011. Kangoo Electric a fost comercializat deja în aproximativ 70.000 de exemplare de la lansarea sa, la sfârșitul lui 2011, și acum reprezintă unul o cincime din totalul vehiculelor utilitare electrice vândute în Europa.

Van of the Year

Prezentat în premieră pe 16 noiembrie, la Solutrans din Lyon, Noul Kangoo Van E-TECH Electric este apogeul a peste 10 ani de know-how Renault în domeniul vehiculelor electrice. Modelul va fi vândut în toată Europa începând cu primăvara anului 2022.

Datorită noii baterii litiu-ion cu o capacitate de 45 kWh, care este situate sub podeaua vehicului, pentru a nu afecta suprafața de încărcare, noul Kangoo Van E-TECH Electric are o autonomie de până la 300 km în ciclul WLTP . Noul Kangoo Van E-TECH Electric este echipat cu un motor de 90 kW cu un cuplu disponibil imediat de 245 Nm. Gama de moduri de condus și regimuri de frânare înseamnă că șoferii pot alege între șase moduri de condus diferite pentru un confort și o autonomie optime în funcție de utilizarea vehiculului specific și de condițiile de trafic. Informațiile referitoare la modul de conducere selectat, managementul energiei electrice și ADAS sunt afișate pe un panou de instrumente digital complet personalizabil, opțional, de 10 inchi, color.

Modul Eco care limitează puterea de ieșire a vehiculului și viteza maximă ajută la optimizarea autonomiei și este recomandat atunci când transportați o încărcătură ușoară. De asemenea, șoferul poate alege între trei regimuri de frânare regenerative. Sailing (afișaj luminos B1) – mod regenerativ limitat, potrivit pentru conducerea pe autostrăzi și benzi rapide, Drive (B2) – modul de regenerare implicit pentru utilizare versatilă, care are o senzație de motor ICE atunci când iei piciorul de accelerație și Brake (B3) – mod regenerativ maxim pentru utilizare în ambuteiaje și pe drumurile de munte. În plus, la noul Kangoo Van E-TECH Electric, frânarea hidraulică convențională este asistată de un sistem ARB (Adaptive Regenerative Brake System), care maximizează cantitatea de energie recuperată, indiferent de regimul de frânare selectat.

Pentru a reîncărca bateria, noul Kangoo Van E-TECH Electric oferă o gamă de trei tipuri de încărcătoare. Modelul standard dispune de un încărcător trifazat de 11 kW, potrivit pentru toate tipurile de configurații de încărcare casnice. Încărcătoarele opționale includ încărcătorul de 22 kW pentru încărcare rapidă pe terminale publice și încărcătorul DC cu încărcare rapidă de 80 kW care poate recupera 170 km de autonomie (ciclu WLPT) în 30 de minute. Noua baterie Kangoo Van E-TECH Electric are nevoie de 3 h 50 pentru a trece de la 15% la 100% încărcare atunci când este conectată la un Wallbox de 11 kW și mai puțin de 6 ore la un Wallbox de 7,4 kW.

Pentru a garanta aceeași autonomie în toate anotimpurile, noul sistem de aer condiționat electric Kangoo Van E-TECH este echipat cu o pompă de căldură. Când este asociat cu încărcătorul de 22 kW, căldura este preluată din aerul din jurul vehiculului pentru a încălzi habitaclu fără a utiliza o rezistență electrică care consumă energie. Pompa de căldură funcționează cel mai bine atunci când temperatura ambiantă este între -15°C și +15°C, un interval foarte comun pentru anotimpurile reci în majoritatea țărilor europene. Noul Kangoo Van E-TECH Electric are un parbriz încălzit, scaune față și volan ca dotări opționale.

Mercedes-Benz Citan a fost lansat în România

Siguranța, confortul și sarcina utilă sunt elementele esențiale ale noului Mercedes-Benz Citan, lansat astăzi oficial pe piața din România, într-un eveniment în format digital, în care au fost prezentate detaliile tehnice ale noului model. Unul care este disponibil în două variante: Citan Panel Van (transport marfă) și Citan Tourer (transport persoane).

Van of the Year

Cu prețuri începând de la 19.408 euro, TVA inclus, noul Citan se evidențiază în segmentul său prin confortul la rulare atunci când este încărcat parțial sau când transportă pasageri, raza de virare de doar 11,75 metri, scaune ergonomice care oferă multiple posibilități de reglare, opțiuni practice de depozitare, display modern și conceptul de operare infotainment – MBUX.

Cifrele remarcanile marcate în cadrul lansării au fost, în cazul Noului Citan Panel Van, sarcina utilă de până la 782 kg și volumul de încărcare de până la 2,9 metri cubi. Citan Tourer dispune de sticlă cu 11% mai groasă, de compartimente practice de depozitare și mese pliabile și este echipat standard cu un airbag central, care se poate activa între scaunul șoferului și cel al pasagerului în cazul unei coliziuni laterale severe. În total, 7 airbag-uri protejează pasagerii.

“În Europa, segmentul van-urilor compacte este un sector major foarte important, bine stabilit, cu peste 800.000 de unități în 2019. Ne așteptăm ca acest segment să continue să fie atractiv în viitor, ca urmare a unor megatendințe semnificative din sectorul de curierat rapid și livrare colete, urbanizare și electromobilitate. Vedem în noul Citan o soluție excelentă pentru antreprenoriatul urban din România, dar și pentru transportul de persoane la cele mai înalte standarde.” a declarat Alex Rugină, COO Mercedes-Benz Vans România.

Caracteristicile specifice Noului Citan, printre care includerea sistemului de infotainment Mercedes-Benz MBUX și dispozitivele de siguranță, au fost apreciate atât de piață cât și de juriul pan-european IVOTY 2022 care a decis: Noul Citan primește distincția Van of the Year 2022. Principalul criteriu pentru Premiul Internațional Van of the Year este contribuția vehiculelor la standardele de eficiență, siguranță, durabilitate și mediu ale segmentului din care fac parte.

Citan-ul continuă să reprezinte autovehiculul comercial ușor, de mici dimensiuni, din gama de modele Mercedes-Benz Vans destinate clienților comerciali: antreprenori cu afaceri mici și mijlocii, comercianți, servicii de curierat și livrări colete. Portofoliul variabil, cu două linii de echipare (BASE/PRO) permite selectarea unor opțiuni de echipare adecvate pentru o multitudine de cerințe ale clienților. Nu doar clienții care caută funcționalități de bază pentru autovehicul vor găsi produsul potrivit pentru nevoile lor, dar și clienții care caută un autovehicul complet echipat.

În România, prețurile pentru Citan încep de la 19.408 euro cu TVA pentru Citan 108 CDI furgon cu motor diesel de 75 CP în linia de echipare de bază. Aceasta corespunde unui preț de 16.309 de euro fără TVA. Modelul Citan Tourer entry-level 110, cu motor pe benzină, de 105 CP – costă 22.781 euro cu TVA (preț fără TVA: 19.143 euro). Modelul Citan Furgon, 110 CDI KA/L PRO, vine cu o condiție specială de finanțare exclusivă, rată începând de la 2.5€/zi, TVA inclus, prin intermediul Mercedes-Benz Financial Services România.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, noiembrie 2021)

 

CITEȘTE ȘI:

Un pas înainte pentru realizarea drumului de mare viteză București – Alexandria

Mercedes-Benz Citan Tourer. Gata pentru ieșirile în natură

 

 

Adaugati comentariu