Ați făcut deja cunoștință cu versiunea Van a lui Citan. Acum însă este momentul să ne îndreptăm atenția către versiunea Tourer, cu accent pe propunerile micro camper de la SortiMo și Vanessa.
Citan Tourer vine într-un segment care se cristalizează. Pe o piață unde SUV-urile, cu toate declinările lor, fac legea, segmentul MPV în sensul pur dispare. La fel, ușor-ușor, și cel break. Locul lăsat liber este luat tocmai de aceste mașini de familie derivate din utilitarele de clasă B. Extrem de utile pentru cei care au activități care presupun operațiuni de tip shuttle-rapid pentru un număr redus de persoane. Ca și pentru clienții ”familiști”, care au nevoie de o mașină mai încăpătoare pentru drumurile din timpul săptămânii, și vor și un vehicul pentru călătorii de aventură și camping.
Ei bine, Citan Tourer le împlinește dezideratul. Se conduce plăcut, are o direcție precisă și liniară, multe rezerve în viraje, iar suspensia filtrează foarte bine denivelările. Efortul celor de la Mercedes-Benz de a reduce vibrațiile și zgomotul a fost semnificativ. Iar siguranța este la nivel înalt, cu șapte airbaguri și cinci sisteme de asistență standard. Este vorba despre Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Blind Spot și Speed Limit Assist. Multe alte sisteme de asistență la conducere sunt disponibile opțional, inclusiv Active Distance Assist DisTronic, care poate regla automat conducerea în ambuteiaj, precum și Active Steering Assist. Exact ce cauți pentru o mașină de familie.
În plus, vorbim despre un Mercedes-Benz în adevăratul sens al cuvântului. De la stil, la interiorul care vine cu modificări ample dacă ne raportăm la verișorul Citan. Atât în ceea ce privește designul (incluzând aici layout-ul compartimentelor de depozitare), cât și atmosfera. Una tipică mărcii. De la cockpit, la volanul multifuncțional, ori scaunele confortabile. În plus, Citan a primit sistemul MBUX, deci avem navigație (cu 3 ani de actualizări ale hărților), asistent vocal „Hey Mercedes“ și servicii Mercedes Me, care includ și facilități de gestionare a flotei. Informațiile sunt afișate pe un ecran tactil, de înaltă rezoluție.
Avem de ales între două motoare în cinci variante de putere. Cunoscutul și popularul motor diesel de 1,5 litri poate dezvolta de la 75 la 116 cai-putere, iar pentru fanii benzinei există versiuni turbo de 102 sau 131 de cai. Deocamdată, sunt disponibile cu o cutie manuală cu șase rapoarte, cu o timonerie agreabilă și precisă, care transmite puterea către puntea din față. Urmează să fie disponibilă cutia automată pentru propulsoarele de top și vor fi lansate variante cu ampatament lung, care măresc numărul de persoane transportate. Și, desigur, eCitan, în a doua jumătate a anului 2022, cu o autonomie de aproximativ 285 km (WLTP) . Având în vedere acest lucru, corespunde nevoilor celor care folosesc vehiculul pentru servicii efectuate în marile aglomerări urbane. La stațiile de încărcare rapidă durează 40 de minute ca bateria să se încarce de la 10 la 80%. În România, Citan Tourer entry-level 110, cu motor pe benzină, de 105 CP costă 22.781 de euro.
Citan micro camper
Pentru cei care vor și mai mult de la Citan ca mașină pentru weekend există deja versiunile tip conversie. Elvețienii de la SortiMo propun un cort de acoperiș și o extensie multifuncțională care include o bucătărie și un pat. O altă variantă, fără spațiu de dormit suplimentar, este cea de la VanEssa mobilcamping.
Așa-numita „cutie multifuncțională“ de la SortiMo oferă o soluție doi-în-unu, bucătărie și pat, care este instalată în zona spate. Bucătăria, ascunsă de un sistem cu sertare, include chiuvetă, aragaz cu două ochiuri detașabil și un sertar pentru ustensile de gătit. Opțional există o ladă frigorifică, ce poate fi integrată și în ansamblul bucătăriei. Patul pliabil este plasat bucătăriei, iar după extindere, măsoară 2020 × 1510 mm. Când nu este strâns, scaunele din spate pot fi folosite pentru transportul persoanelor.
Tot elvețienii propun și un cort pentru acoperiș cu o suprafață de 2400 × 1400 mm, care oferă spațiu suplimentar de dormit pentru până la doi adulți. Cortul este impermeabil și are un baldachin deasupra intrării. Două ferestre echipate cu plase de țânțari asigură circulația aerului și posibilitatea de a admira peisajul. Accesul la cortul de pe acoperiș se face cu ajutorul unei scări din aluminiu. În plus, SortiMo are o gamă de alte accesorii care sunt disponibile la comandă pentru noul Citan, inclusiv un sistem mobil de energie solară cu un pachet de alimentare portabil.
Sistemul de bucătărie VanEssa, cu multiple opțiuni de design și personalizare, se bazează tot pe un sistem de sertare și cuprinde, printre altele, un aragaz integrat, o chiuvetă și un frigider opțional. Există, și suficient spațiu pentru veselă, oale și tigăi. Modulul bucătăriei cântărește aproximativ 60 kg și poate fi astfel instalat sau demontat în câteva minute. Și VanEssa oferă un pat pliabil (1890 × 1150 mm), fixat în portbagaj. Acesta poate fi livrat separat sau integrat în ansamblul bucătăriei.
(Articol publicat în revista Flote Auto, noiembrie 2021)
CITEȘTE ȘI:
Programul Rabla 2022 va fi lansat pe 4 februarie, în ”Vinerea Verde”
ALD Automotive va plăti 4,9 miliarde de euro pentru achiziţionarea LeasePlan
Comentați?