Exporturile de maşini, în scădere cu peste 20% în primele şase luni

Pandemia continuă să afecteze semnificativ exporturile de maşini şi echipamente pentru transport, în primele şase luni din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 13,3 miliarde de euro, în scădere cu 20,9% comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
vehicule electrice

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 10,5 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică cu 19,6% comparativ cu rezultatul înregistrat în primul semestru din 2019.

Conform INS, acest tip de exporturi a avut o pondere de 46,3% în total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

Reamintim că in primele cinci luni din acest an, exporturile de maşini şi echipamente pentru transport scăzusera cu 22,9%.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele şase luni din 2020, aproximativ 10,9 miliarde de euro, în scădere cu 16,8% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, aproximativ 10,1 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 17% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,6% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „Maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat, totuşi, un excedent al balanţei comerciale de aproximativ de 62 milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în primele şase luni din 2020, exporturile FOB au însumat 28,59 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 37,25 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioada de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie – iunie au scăzut cu 18,1%, iar importurile, cu 12,6%.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat 32,58 miliarde de euro, în creştere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, în creştere cu 2,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2018.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, anul trecut, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% faţă de perioada similară din 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

CITEȘTE ȘI:

4 din 5 directori generali se aşteaptă ca munca de la distanţă să continue pe termen lung

Cod portocaliu de furtuni în vestul ţării. Când este valabil

Lista județelor cu restricţii orare pentru terase și cluburi, extinsă de CNSU

 

 

Adaugati comentariu