Ajunsă la 5 ani de activitate, oferta auto Insignia trece printr-un proces complex de întinerire ce vizează, pe lângă latura estetică, layout-ul interiorului şi gama de motorizări.
Insignia a fost pentru Opel cam ceea ce a fost iPhone-ul pentru Apple şi anume momentul trezirii la realităţile pieţei. Acest proces de trezire a fost atât de eficient încât până şi azi Insignia arată ca o maşină cât se poate de contemporană, inclusiv atunci când o raportezi la concurenţi lansaţi mai recent. Tocmai de aceea, designerii de exterior Opel au avut probabil cea mai uşoară sarcină în procesul de lansare al facelift-ului. Atenţia lor s-a concentrat pe reperele clasice, spoilere faţă/spate, grila radiatorului şi blocurile optice cu scopul declarat de a păcăli retina în a crede că maşina este sensibil mai lată. Aceste mici detalii de design, împreună cu o nouă grilă inferioară activă, fac din oferta auto Insignia nu doar o maşină frumoasă, ci şi una cu un coeficient aerodinamic record în clasa hatchurilor.
Debutul în era digitală
Dacă la exterior putem vorbi despre o evoluţie rezervată, în interior cuvântul la ordinea zilei este revoluţie. După nenumărate plângeri venite din partea presei de specialitate legate de numărul exagerat de mare de butoane ce popula consola centrală, Opel a reacţionat şi a scos la pensie abordarea „un buton pentru fiecare funcţie“. Rezultatul este, în oferta auto, a unei planşe de bord care se remarcă în continuare prin masivitate, dar mult mai aerisită şi mai elegantă, cu un ecran de 8“ pe post de actor principal (cel puţin în versiunile superioare de echipare). De parcă acest şoc vizual nu era suficient, designerii Opel au mers mai departe şi au integrat taste capacitive pentru controlul climatizării şi încă un ecran digital de mari dimensiuni în locul vitezometrului. Odată cu trecerea în era digitală, Insignia primeşte şi un sistem de infotainment modern denumit Intellilink ce poate fi controlat de şofer în patru modalităţi distincte: folosind un trackpad situat pe tunelul median, direct de pe ecran cu funcţia touch, de pe volan sau prin intermediul comenzilor vocale.
Spaţiul interior rămâne la aceleaşi cote bune cu care ne-a obişnuit Insignia, cu precizarea că, în versiunea hatchback, pasagerii atipici (de peste 1,90 m), pot resimţi o uşoară senzaţie claustrofobică din cauza masivităţii montanţilor C.
În materie de sisteme de siguranţă activă, oferta auto a Insignia poate fi considerată un pionier în domeniu,motiv pentru care Opel a intervenit discret prin introducerea unui sistem care monitorizează traficul din spatele maşinii atunci când se efectuează manevrele în marşarier.
Reinventarea de sub capotă
Lista de motorizări şi în special jumătatea ei diesel a marcat un alt punct nevralgic pentru oferta auto a vechiului model, cât şi o problemă la nivelul gamei, de unde şi planurile ambiţioase Opel ce vizează lansarea a nu mai puţin de 20 de noi motorizări noi în următorii doi ani. Până atunci însă noi am pus mâna pe noul diesel de 2 l şi 140 CP ce se anunţă a fi vedeta ofertei auto Insignia, indiferent că vorbim despre clienţii persoane juridice sau fizice. Prima diferenţă sesizabilă faţă de vechiul propulsor este reducerea vibraţiilor în prima jumătate a turometrului dublată de o curbă de cuplu mai liniară. Fondul sonor rămâne ceva mai ridicat în comparaţie cu liderii segmentului, în timp ce emisia de CO2 de 99 gr/km şi consumul oficial de 3,7 l/100 km îl trimite pe prima poziţie în segmentul mediu atunci când vorbim despre capitole ca ecologie sau economie. Deşi în România nu există o schemă de taxare raportată la emisiile de CO2, cum găsim în majoritatea ţărilor din Vest, acest nou motor are toate şansele să ajungă primul pe lista clienţilor persoane juridice prin consumul record pe care îl anunţă. În plus, pe viitor, legile se pot schimba, iar emisiile de CO2 /km de 99 g anunţate de Opel pot deveni un atu important.
Patru versiuni de caroserie
De parcă alegerea propulsorului nu era suficient de complicată, mai nou, oferta auto, Insignia oferă patru versiuni de caroserie, sedan, hatch şi Sports Tourer (ca până acum), plus noul Country Tourer. Noul venit poate fi privit ca un Sports Tourer cu spoilere noi, bandouri laterale din plastic, scuturi de protecţie şi sistem adaptiv de tracţiune integrală oferit standard. Cel din urmă poate fi considerat chiar exagerat de complex raportat la cerinţele din segment beneficiind pe lângă clasicul raport variabil faţă/spate şi de raport variabil între cele două roţi ale punţii spate. Cu toată această tehnologie plus un aspect exterior cel puţin interesant, rămâne de văzut dacă flotele îl vor considera o achiziţie optimă, comparativ cu mai accesibila versiune break. Cât despre goferta auto Insignia la nivel general, nemţii au reuşit să nu strice ce era bun şi să repare ce era mai puţin bun, aşa că mă aştept ca noul model să continue cu succes ideea exprimată în anul 2008 de prima Insignia.
Pe piaţa din România cea mai populară versiune de caroserie în clasa medie este cea sedan. În cazul ofertei auto Opel Insignia lucrurile sunt ceva mai complexe, deoarece nemţii oferă atât o versiune sedan, clasică în 4 portiere, cât şi una mai specială cu 5 portiere tip hatchback. Cele două versiuni prezintă mici diferenţe vizuale în zona montantului C, acolo unde are loc prinderea portbagajului tip hayon pentru hatchback. Cea din urmă se dovedeşte sensibil mai practică prin deschiderea mult mai generoasă de care dispune comparativ cu sedanul. Prin urmare, operaţiunea de încărcare a diferitelor bagaje este mult mai facilă în cazul versiunii hatch. Cum cele două versiuni de caroserie din oferta auto sunt comercializate la acelasi preţ, alegerea rămâne la latitudinea clientului, dar noi ne permitem să vă recomandăm versiunea hatch.
Facelift-ul lui Opel Insignia a adus cele mai multe noutăţi sub capotă, acolo unde gama de motorizări diesel şi benzină a primit noi membri cât şi modificări importante pentru motorizările deja consacrate. Cum vorbim despre un model popular în cazul achiziţiilor de flote, cele mai interesante motorizări sunt cele diesel, iar la această categorie se remarcă noile propulsoare de 2 l în versiunile de putere 120 CP şi 140 CP, amândouă din familia economică şi ecologică „ecoFLEX”, ce dispun în standard de sistemul start/stop. Graţie acestui sistem ce opreşte motorul atunci când maşina staţionează, cele două motorizări se remarcă prin valori de consum record în segment de 3,7 l/100 km în regim mixt. Emisiile de CO2 sunt şi ele cele mai bune din clasă şi anume 99 g CO2/km. Diferenţa de putere dintre cele două versiuni nu intervine în ecuaţia consumului, dar noi vă recomandăm versiunea high-power, luând în considerare infrastructura internă modestă, ce implică depăşiri frecvente, situaţie în care 20 CP în plus contează.
De cele mai multe ori, în cazul unei achiziţii de flote, nivelul de echipare implică un compromis între preţul de achiziţie şi numărul de dotări disponibile standard, cu accent evident pus pe elementul financiar. Oferta auto a noului Opel Insignia are toate şansele să simplifice această ecuaţie graţie unui nivel standard de echipare ce include majoritatea dotărilor de care are nevoie un automobil destinat flotelor: oglinzi electrice şi încălzite, închidere centralizată, aer condiţionat, geamuri faţă electrice, sistem audio şi şase airbaguri. Prin urmare, atât capitolul confort cât şi cel de siguranţă sunt acoperite chiar de la primul nivel de echipare. De aici se poate opta pentru diferite pachete opţionale, sau se poate trece pe unul dintre nivelurile superioare de echipare. În oferta auto, spre exemplu, pentru nivelul de echipare Insignia, se poate opta pentru pachetul vizibilitate (senzori de ploaie, senzori de lumină şi oglinzi electrocromatice) – 160 euro TVA inclus, pachet de iarnă (scaune cu sistem de încălzire, sistem de spălare cu presiune a farurilor) – 315 euro TVA inclus, etc. Ca o recomandare personală, noi am testat scaunele ergonomice AGR oferite de Opel pe perioada lansării din Germania şi am rămas impresionaţi de confortul pe care îl oferă pe distanţe lungi (290 euro TVA inclus).
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna noiembrie 2013)
Comentați?